Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

RUBIO


Ονομάζεται Fran Straube και κατάγεται από τη Χιλή. Από το 2010 μέχρι το 2016 έπαιζε στους MISSGARRISON, ένα τριμελές σχήμα ανεξάρτητης ποπ που πλέον δεν υπάρχει πια αλλά άφησε ανεξίτηλα σημάδια για την εκεί σκηνή.

Η Fran Straube ήδη από το 2014 ξεκίνησε το δικό της σχήμα που το ονομάζει RUBIO, έβαψε τα μαλλιά της ξανθά για να ταιριάζει με το όνομα και με το πρώτο άκουσμα του ομώνυμου ντεμπούτου τραγουδιού της, εντυπωσιάζεται κανείς τόσο για την ωριμότητα όσο και για την εξαιρετική αίσθηση της μουσικής που παίζει. Ατμοσφαιρικό, αργόσυρτο με πολλές αναμνήσεις από την παλιά 4AD σε πιο downtempo και balearic αισθητική. Με λίγα λόγια ήταν ένα ξεκίνημα που στοιχηματίζω ότι έκανε αίσθηση σε όσους το είχαν ακούσει τότε. Το e.p. που κυκλοφόρησε μέσα στο 2016 περιείχε πέντε συνθέσεις στην ίδια υποβλητική ambient pop electronica αισθητική που τελικά τη χαρακτηρίζει με επιπλέον μικρές πινελιές από latin επιρροές και στο ίδιο υψηλό επίπεδο ομορφιάς.

Από το 2017 μέχρι τις μέρες αυτές η RUBIO, γύρισε στο κανονικό χρώμα μαλλιών και ηχογράφησε άλλα 4 ψηφιακά single και 1 e.p. εισερχόμενη σε μια ωριμότερη και ρυθμικότερη φάση. Τα e.p. έχουν σαν τίτλο τα γράμματα του ονόματος του μουσικού της οχήματος. 
Μέσα στο ποπ κλίμα της εποχής αλλά με περισσότερο υγρό στοιχείο, σκοτεινή απόχρωση και εσωτερικότητα, τα τραγούδια της RUBIO διακρίνονται για την ισορροπία τους και την εκλεκτικότητα τους, χωρίς να χάνουν την προσβασιμότητα σε μεγαλύτερα ακροατήρια. 
Μπορείτε να ακούσετε σε μερικά από τα τραγούδια της συγγένειες με τη FEVER RAY χωρίς όμως να θέλει και να της μοιάσει κιόλας. 

Στο ψηφιακό single ''U'' ακούμε ψυχεδελικές αναφορές που μπορεί να σας θυμίζουν ethnobeat της δεκαετίας του '90 χωρίς όμως τον όγκο και την ένταση που ακούγαμε τότε αλλά είναι αρκετά για να χαρακτηρίσει το ''Las Plantas'' ένα από τα καλύτερα τραγούδια της. Το ''Β'' περιέχει δύο από τις αγαπημένες μου συνθέσεις της ως τώρα, το ''Seres Invisibles'' που έρχεται μετά από τη σύντομη μαγευτική μελωδία του ''Jardines'' και το ''Yoko''. Τραγούδια που δείχνουν ότι αυτό το κορίτσι θα πάει ψηλά χωρίς να χρειάζεται hipster δεκανίκια και φήμη πέραν της μουσικής της αξίας. Γνωρίζει καλά τι κάνει αλλά έχει και το αισθητικό υπόβαθρο για να το υποστηρίξει.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της αν υποτεθεί ότι υπάρχει τέτοια είναι το φετινό της τραγούδι μέσα από το ''I''. Το ''Hacia El Fondo'' που είναι η FEVER RAY στα μαθητικά της χρόνια. Το ρυθμικότερο τραγούδι της ως τώρα και αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο από ότι έχει κάνει, χωρίς βέβαια να είναι και το καλύτερο. Αυτό μάλλον είναι τo ''Coral'' το πιο πρόσφατο τραγούδι της, με επιβλητικές jazz/dub κορυφώσεις και γυρίσματα.

Όλα τα e.p. με τίτλο τα γράμματα θα κυκλοφορήσουν και σαν άλμπουμ αργότερα μέσα στη χρονιά.

Πλέον η Χιλή μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας electronica του Σπιτιού. Η RUBIO μπορεί να μην είναι γνωστή στα παγκόσμια ακροατήρια (ακόμα), μπορεί να την μαθαίνετε για πρώτη φορά από εδώ ( μπορεί και όχι), μπορεί ακόμα να είναι ένα «κρυφό χαρτί» της Νοτιοαμερικάνικης ποπ αλλά ευελπιστούμε ότι θα κάνει σπουδαία πράγματα στο μέλλον.

Προς το παρόν τη μουσική της την αγοράζετε ψηφιακά από το iTunes και για πιο άμεση εμπειρία ακούστε όλη της τη δουλειά από το Spotify και αμεσότερη εδώ, μέσω της  λίστας που έφτιαξα για σας..

Επίσης έχουμε και μερικά πολύ ωραία και κατατοπιστικά βίντεο από το κανάλι της στο YouTube.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom