Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tales and Thunder...MYRKUR live at Fuzz Club [11.11.2018]





"I am not a happy songwriter. Maybe I'm not a very happy person sometimes. A lot of fucked-up things happen in my life, so I am disarming my unhappiness by letting it guide me in composing music. That seems to work for me."(revolver)

H Amalie Bruun έχει τη συναισθηματική μαυρίλα της Chelsea Wolfe χωρίς όμως να την φτάνει στην Άβυσσο πιθανόν λόγω του δυνατού φολκ υπόβαθρου. Η μουσική του σχήματος της, MYRKUR, στους μέχρι τώρα δύο δίσκους της, επικαλείται το σκοτεινό και απόκοσμο περιβάλλον των Σκανδιναβικών μύθων και ταυτόχρονα εκφράζει τους εφιάλτες της.
Θα μπορούσα να βρω περισσότερα στοιχεία ομοιότητας ή παράλληλης πορείας με την Chelsea Wolfe αλλά θα ήταν υποτιμητικό για την ισχυρή προσωπικότητα που προβάλλεται δια μέσου των τραγουδιών της.
Τόσο το ''M'' όσο και το ''Mareridt'' είναι γεμάτα με επιβλητικά ηλεκτρικά αλλά και μελωδικά τραγούδια με φολκ και μεταλ στοιχεία δομημένα απλά και κατανοητά.
Η Amalie Bruun και η μπάντα της MYRKUR ήρθαν την περασμένη Κυριακή για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ξεκάθαρες προθέσεις και σκοπούς.


Το άνοιγμα της βραδιάς με Κέλτικα και Σκανδιναβικά φολκ τραγούδια ερμηνευμένα με Γνώση και συναίσθημα από την Labri Giotto (Λαμπρινή Γιώτη) ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Μόνη της κατάφερε να επιβληθεί στο χώρο και να μας μεταφέρει τον αέρα και την αρμύρα των Βορείων χωρών. Δεν την ήξερα και μάλιστα με εντυπωσίασε η βαθιά γνώση και ενασχόληση με τις μουσικές αυτές σε σημείο να ξεκινήσω να αναζητώ ηχογραφήσεις και συμμετοχές της.
Η υποβλητική ατμόσφαιρα της Lambri Giotto έδωσε τη θέση της, ύστερα από μερικά λεπτά, στα μανιασμένα ηλεκτρικά κύματα που προέρχονταν από τους 3 μουσικούς των MYRKUR που ξεκινούσαν να δονούν την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας αργόσυρτα ηλεκτρισμένα σύννεφα πάνω από το λιγοστό για τέτοιου τύπου συναυλίες κοινό αλλά αρκετά πολιτισμένο και με συναίσθηση του που βρισκόταν. 
Όταν μαζεύτηκαν αρκετά τότε μόνο έκανε την είσοδό της η Δανή Πριγκήπισα Amalie Bruun που με ξανθά μαλλιά, κατακκόκινο μακρύ φόρεμα και με μαύρο make up σαν μαύρη μάσκα γύρω από τα μάτια εμφανίστηκε στη σκηνή και ξεκίνησε να τραγουδά το ''The Serpent'', με την καταιγίδα πλέον να έχει ξεσπάσει στο κλαμπ.


Για τα υπόλοιπα δεκατρία τραγούδια του σετ, αυτή και το υπόλοιπο σχήμα γέμισαν το χώρο με ηλεκτρισμό και λυρισμό παίζοντας ολοζώντανα τα τραγούδια από τα δύο άλμπουμ τους, ένα καλό πολύ όμορφο καινούριο ( Juniper) και δύο διασκευές σε παραδοσιακά Σκανδιναβικά τραγούδια.
Η απόδοση ήταν αυτή που άρμοζε σε ζωντανή μπάντα. Επιβλητικός, στιβαρός αλλά και κατανοητός ήχος απαλλαγμένος από τη γυαλάδα του στούντιο και εφφέ. Χωρίς κόλπα και περίτεχνες φιοριτούρες.
Η Amalie Bruun το κεντρικό πρόσωπο, η ιέρεια, η βασίλισσα, η Θηλυκή Βίκινγκ δύναμη ερμήνευσε με εξαιρετική μελωδική φωνή προσθέτοντας φολκ ευαισθησία στην άγρια ομορφιά του ήχου κάνοντας περισσότερο κατανοητή τη διαφορά της μπάντας από τον απλό ορυμαγδό και βόρβορο του είδους που συγγενεύουν δίνοντας την πραγματική μαγική διάσταση και τα βαθύτερα συναισθήματα της φολκ κουλτούρας τους χωρίς να πέφτουν σε γλυκανάλατες φαντασιώσεις.

Προσπάθησαν να μας βάλουν στο βαρύ, υγρό κλίμα αλλά και στη σκοτεινή Φύση της καταγωγής τους. Αλλά και χωρίς να γνωρίζουμε τις ρίζες τους, ο συνδυασμός μελωδίας και ηλεκτρισμού έδινε την αίσθηση ενός τοπίου με έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ο ξηρός πάγος και οι φωτισμοί ενίσχυαν την απόκοσμη πλευρά της μουσικής τους. Κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να μας εισάγουν στον κόσμο που τους τροφοδοτεί με έμπνευση και το κατάφεραν.
Θα ήθελα πάρα πολύ να υπέγραφαν το σάουντρακ της σειράς ''Vikings'' ειδικά των πρώτων κύκλων. Και μα τον Odin κάπου ένιωσα την αύρα του Ragnar Lothbrok να κυκλοφορεί εκεί πάνω...




SETLIST:
  1. The Serpent
  2. Ulvinde
  3. Dybt I Skoven
  4. Onde Børn
  5. Vølvens Spådom
  6. Jeg Er Guden, I Er Tjenerne
  7. De Tre Piker
  8. Elleskudt
  9. Juniper
  10. Skøgen Skulle Dø
  11. Måneblôt
  12. Villemann Og Magnhild
ENCORE:
  1. I Riden Så
  2. Crown

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom