Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Planet Classics 2017: The Albums_41-45




Τα 120 άλμπουμ που ξεχώρισε φέτος η επιτροπή του Σπιτιού σαν τα άλμπουμ που αξίζει να είχατε ακούσει το 2017 είναι δίσκοι που ακούστηκαν πάνω από 5 φορές τουλάχιστον και όσο πλησιάζουμε στα είκοσι οι ακροάσεις είναι περισσότερες.   
41.I Love You Like A Brother - ALEX LAHEY 
             (Dead Oceans)

Πρόσχαρο, νευρώδες, γεμάτο ενέργεια και όλα αυτά δοσμένα με πάθος, το ντεμπούτο της 25χρονης Αυστραλέζας τραγουδοποιού με το πολύ όμορφο και χιουμοριστικό εξώφυλλο είναι ένας καταρράκτης με πανκ ορμή και ποπ ευαισθησίες στις σωστές στάθμες. 
Τα τραγούδια του είναι στις δικές μου λίστες, για εκπομπές (το ξέρετε ήδη από το προηγούμενο παρθενικό της e.p.), για πάρτυ και καλοκαιρινά σουαρέ και μη ρωτάτε που θα βρίσκομαι αν θα επισκεφθεί κάποιο από τα τοπικά κλαμπ κάποτε. 
Βέβαια δύσκολα θα την πάρουν σοβαρά κάποιοι ροκ ακροατές λόγω του ότι η φωνή της ταιριάζει πάρα πολύ με τις χροιές των mainstream συναδελφισών της. Φυσικά ακούγοντας το πόσο καλά ξέρει να γράφει τραγούδια που είναι άμεσα και ευχάριστα (παρόλες τις δυσκολίες της ζωής που αναφέρει σε μερικά) χωρίς κόλπα και δηλώσεις, τότε θα συμφωνήσετε ότι είναι ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο για να μείνει εκτός πενηντάδας από οποιαδήποτε λίστα.

 
42.Interplanetary Class Classics - THE MOONLANDIGZ
             (Chimera Music/Transgressive)


 Από τα ντεμπούτα άλμπουμ που προκαλούν τις αισθήσεις και τις αναμνήσεις από το πρώτο κιόλας λεπτό. Ιδιοφυείς μουσικοί που κινούνται άνετα από SUICIDE ροκ μέχρι Big Beat, από αναλογική ηλεκτρονική exotica μέχρι το γκαραζ. Η ποικιλία των μουσικών ειδών που περιέχει το άλμπουμ εντυπωσιάζει και η ακρόαση γίνεται αρκετά διασκεδαστική, δεδομένης και της ψυχεδελικής ευφορίας που δημιουργούν οι THE MOONLANDIGZ.  Μπορεί να είναι ο πρώτος δίσκος τους αλλά υπόσχονται διαπλανητικά κλασσικά τραγούδια ήδη. Θέτουν από τώρα ψηλά τον πήχη και μπορεί για την ώρα να μην το καταφέρνουν αλλά το σχήμα δείχνει ικανό και αρκετά ευέλικτο για να το πραγματοποιήσει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.  Σπινθηρίζει και σφύζει από μουσικές ιδέες που συνήθως στο δεύτερο άλμπουμ ή εξατμίζονται ή ανθούν. Για το 2017 όμως η θέση τους είναι εξασφαλισμένη σαν ένα από τα πιο συναρπαστικά ντεμπούτα.


43.TimeSAPPHIRE SLOWS 
              (Kaleidoscope)


Είμαστε πλέον μακριά από 2013 όμως θυμόμαστε ότι φιλοξενήσαμε στα αγαπημένα μας τότε το ντεμπούτο της. Φέτος είχε την απόλυτη προσοχή μας από το πρώτο κιόλας τραγούδι που ακούσαμε από το δεύτερο άλμπουμ της (στα όρια του mini, αλλά ποιός νοιάζεται), που είναι η δεύτερη κυκλοφορία της μέσα στο 2017, μετά το πολύ πειραματικό e.p. ''The Role Of Purity'' που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα στο έτος.
 Ήταν θέμα δευτερολέπτων να βυθιστούμε στον υποβλητικό ρυθμικό παράδεισο που δημιουργεί η Kinuko Hiramatsu και να αιωρηθούμε με μεγάλη ευχαρίστηση αρκετές φορές μέσα στο αέρινο, ηλεκτρονικό όνειρο του ''Time'', για να καταλάβουμε ότι η Γιαπωνέζα ποπ καλλιτέχνης κατάφερε και πάλι να δημιουργήσει ένα ονειρορυθμικό περιβάλλον με αιθέρια τραγούδια που δεν τους λείπουν ούτε η ασφάλεια, ούτε η στιβαρή αρχιτεκτονική, ούτε και ο μεγάλος βαθμός ικανοποίησης που προσφέρουν στους ακροατές.
Ηλεκτρονική ποπ που ξεπερνάει την απλή καταναλωτική κατεύθυνση και έχει το όραμα για ηχητική απόλαυση και ομορφιά.

44.AntisocialitesALVVAYS  
             (Polivynil record company)


"If old people ask, I say it sounds like the Cranberries. If young people ask, I call it jangle pop. If a punk asks, I say it's pop...
  ''I just really like to write pop songs and I don’t really care what genre that is..''
   Φέτος η Καναδική αυτή μπάντα μας κατέκτησαν εντελώς εδώ στο Σπίτι. Μας έδωσαν το απαραίτητο indie μουσικό lifting, που είχαμε ανάγκη από καιρό. Ακούγονται φρέσκοι παρ' όλες τις επιρροές τους.
Επαναλαμβανόμενες ακροάσεις του δεύτερου άλμπουμ τους ''Antisocialites'', αποτρέπουν περισσότερα σχόλια και δημιουργούν περισσότερο εθισμό στις γλυκόπικρες μελωδίες από την όμορφη φωνή της Molly Rankin και στα νοσταλγικά ριφφ που ανακαλούν μνήμες από τις αρχές και τα μέσα των '90'ς. 
Συγκεντρωμένοι στο να γράφουν τραγούδια με γερές μελωδίες, πετυχαίνουν να προστεθούν σε μια μεγαλύτερη λίστα από ανεξάρτητα σχήματα που ακούγονται ουσιώδη το 2017 και φυσικά σε μιά ακόμη μεγαλύτερη λίστα με Καναδικά σχήματα που θα χτυπούσαν τα περισσότερα μετάλλια συμμετοχής στη φετινή ανασκόπηση αν αυτή ήταν Ολυμπιακό άθλημα. 

 
45.Haiku From Zero CUT COPY 
          (Astralwerks)


Τους κατηγορούν ότι η χορευτική ποπ μουσική που κάνουν σε αυτό το άλμπουμ είναι σαν fruit punch απέναντι στις βότκες που προσφέρουν οι LCD SOUNDSYSTEM με το ''American Dream''. Βέβαια δεν έχουν τον βαρύ, ισχυρό και εντυπωσιακό ήχο και image που προβάλουν οι Νεοϋρκέζοι. 
Όμως στο τέλος, οι συνεχόμενες ακροάσεις αποδεικνύουν ότι το πνεύμα ενισχύεται περισσότερο, κάτι που τους μετατρέπει από απλό fruit punch σε ενεργειακό ποτό πρώτης κλάσης ή σε δεύτερο ποτήρι Jack Daniels . Η ευεξία που υποτίθεται ότι φέρνει η χορευτική μουσική, προέρχεται καθαρά από την διαύγεια και νηφαλιότητα των CUT COPY. Εκεί που άλλοι (LCD) αποκαλύπτονται ότι είναι μόνο οι επιρροές τους με ισχυρή παραγωγή και καταρρέουν σε επόμενες ακροάσεις έρχεται η φωτεινότερη, εξυπνότερη, πιο ευέλικτη ρυθμική μηχανή των Αυστραλών και γίνεται η ψυχή του πάρτυ. Έχουν κατακτήσει όλες τις '80'ς και early '90'ς επιρροές τους στο έπακρο, φέρνουν το πνεύμα της ανεμελιάς με μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας τους.
Τους κατηγορούν επίσης ότι ναι μεν κυκλοφόρησαν ένα πολύ καλό δίσκο αλλά χωρίς εφευρετικότητα και όραμα. Όμως μήπως να τους αφήναμε να κάνουν αυτά τα υψηλής ποιότητας ευφορικά (ακόμα και στις πιο γλυκόπικρες στιγμές τους) τραγούδια και να αφήσουμε την πρωτοπορία για αύριο; Τουλάχιστον επιμένουν στα βασικά και τελειοποιούν τις συνθέσεις τους.
Το ''Haiku From Zero'' είναι το καλύτερο άλμπουμ τους μαζί με το πρώτο και είναι ο δίσκος που μας ήρθε ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε. Στο τέλος του καλοκαιριού, για να παραμείνει και να διατηρείται το σπάνιο πνεύμα της ελαφρότητας και ανεμελιάς...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom