Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MENTA / MARVA VON THEO.. Live at s.i.x.dogs [27.04.2018]Στην Αθήνα γίνονται συναυλίες πλέον παντού. Από μίζερους μικροσκοπικούς χώρους των 30 ατόμων μέχρι τα μεγάλα club. Έτσι πολλές φορές όλη η εβδομάδα είναι γεμάτη από εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το τριήμερο Π/σ/κ που πλέον ενδέχεται να ρίχνει κανείς κορώνα γράμματα για το που θα πάει ή και ποιες μέρες θα πάει. Το καλό είναι ότι επειδή τα σχήματα και οι μουσικοί ζουν κοντά και να τους χάσουμε μια φορά δεν τρέχει μία. Θα τους ξαναδούμε την επομένη ή την παρά-επομένη. 
Αυτή τη βδομάδα λοιπόν επέλεξα να δω 3 ελληνικά σχήματα και ένα Καναδικό αφήνοντας έξω 2 εμφανίσεις που λόγω ώρας δεν πρόλαβα να δω. Θα ξεκινήσουμε με τα δύο πρώτα.
 

Το σχήμα των MENTA είναι στο προσκήνιο εδώ και 19 χρόνια. Οι πρώτοι τους πέντε δίσκοι, μεταξύ 2000-2012, ήταν σε indie rock και ποπ πλαίσια με Ελληνικό στίχο και ενώ ήταν καλοφτιαγμένοι με αρκετά καλά τραγούδια εν τούτοις στην εποχή τους δεν κατάφεραν να μου τραβήξουν την προσοχή για πάνω από πέντε λεπτά. Το είδος δεν μου έλεγε και πολλά πράγματα τότε και ήδη η δεκαετία προχωρούσε για αλλού.
Όμως το 2015 κυκλοφόρησαν το έκτο τους άλμπουμ ''Téléphérique'' και ως δια μαγείας αυτό που ακούσαμε ήταν ένα άλλο σχήμα που εισχωρούσε πλέον σε έναν πολύ πιο προσιτό και αγαπημένο χώρο για μένα.
Με μια αρμάδα από vintage synthesizer που κυριαρχούσαν πάνω στα καθιερωμένα όργανα και χωρίς φωνητικά, παρουσίαζαν την εικόνα ενός σχήματος που ανήκε στο Σύμπαν που άρχισε να σχηματίζεται από τους TANGERINE DREAM, διαμορφώθηκε από τον Jean-Michel Jarre και την υπόλοιπη Γαλλική ηλεκτρονική σκηνή των '70'ς, φτάνοντας στο Φως με την επιτυχία των STEREOLAB και κυρίως των AIR στα '90'ς. Στην παρούσα δεκαετία, υπάρχουν αρκετά σχήματα και μουσικοί βασισμένοι στα παλιομοδίτικα -vintage- αναλογικά μηχανήματα και ήδη ξέρουμε πολύ καλά τους S U R VI V E.
Οι MENTA λοιπόν στο ''Téléphérique'' πατάνε σε όλα τα παραπάνω, χαράζουν τα δικά τους βήματα πάνω σε στρωμένους δρόμους και παρουσιάζουν ένα άλμπουμ που παραμένει σαν ένα ντεμπούτο που απλά κατανοεί και ενθουσιάζεται αλλά έχει και τις φλύαρες στιγμές του.
 Η συνέχεια ήρθε το 2016 με ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον e.p., το '' K.I.D.''. Κινείται σε πιο ήρεμους τόνους, το ακούτε αμέσως μετά από δίσκους των AIR, απολαμβάνοντας μια έξυπνη post rock πινελιά που δίνει ένα ονειρικό και Φθινοπωρινό τόνο στο e.p. 
 
Φέτος φθάνουν στο καλύτερο άλμπουμ της ως τώρα καριέρας τους με το ''Polyend''. Ήταν αυτό που άκουσα ολόκληρο και προκάλεσε όλο αυτό το πισωγύρισμα στο παρελθόν του σχήματος. Στο άλμπουμ αυτό οι MENTA ακούγονται πιο σίγουροι και αποφασισμένοι σε αυτό που ακολούθησαν. Η α-λα DAFT PUNK αισθητικής εισαγωγής με το ''So'' εντυπωσιάζει και προκαλεί θετικά κύματα νοσταλγίας με τη συνέχεια να αποδεικνύεται συναρπαστική. Δεν ξέρω αν δρουν σχήματα με ανάλογο ήχο στην Ελλάδα αλλά σίγουρα οι MENTA με το ''Polyend'' φαίνονται να ηγούνται πλέον αυτής της κίνησης. Προχωρούν με σιγουριά στο δρόμο που επέλεξαν και συνθέσεις σαν το ''So'', ''You'', ''Poly'' και '' Went'' σε πρώτη φάση κατάφεραν να με κερδίσουν τόσο ώστε να επισκεφθώ το s.i.x.dogs ύστερα από πολύ καιρό για να τους ακούσω και από κοντά. 


Βεβαίως, ένας άλλος λόγος ήταν και η εμφάνιση των MARVA VON THEO που έπαιζαν πρώτοι αλλά αυτός ήταν καθαρά από την σκοπιά του fan που θα έβλεπε για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο ένα αγαπημένο του σχήμα.


Μάλιστα ο χώρος του s.i.x.dogs αποδείχτηκε ο πλέον κατάλληλος για τη μουσική των M.V.T. . Έκαναν την καλύτερη εμφάνιση τους με τον ήχο και τη φωνή της Marva σε κορυφαία απόδοση. Έπαιξαν τα γνωστά του πρώτου άλμπουμ, τα οποία ακούστηκαν ακόμα πιο δυναμικά από τις στούντιο εκτελέσεις . Για πρώτη φορά η Keytar ακούστηκε τόσο καθαρά και οι χαμηλές ήταν δεόντως εντυπωσιακές. Ήδη τα παιδιά ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ και τους ευχόμαστε να διαπρέψουν και πάλι.Οι MENTA ξεκίνησαν το σετ τους με αποσπάσματα από το '' Téléphérique'' και το ''K.I.D.'' και στη συνέχεια έπαιξαν το ''Polyend'' ολόκληρο με προσαρμοσμένη σειρά με δύο ακόμα από το "Téléphérique " ενδιάμεσα. Η προβολή βίντεο από πίσω άλλοτε υποβοηθούσε, άλλοτε όχι, αυτά που έπαιζαν αλλά και χωρίς την προβολή, η ζωντανή απόδοση του άλμπουμ ανέδειξε την ροκ ενέργεια που κρύβεται στο στούντιο σε κύριο πρωταγωνιστή και ειδικά προς το τέλος θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο εκρηκτικοί.
Φάνηκε κάποια αδυναμία στη διαχείριση των ηχοχρωμάτων που κάνουν το ''Polyend'' ξεχωριστό αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν τις συνθέσεις του άλμπουμ να «πετάνε» στις επόμενες ζωντανές τους εμφανίσεις αν συνδυάσουν με δημιουργικό τρόπο την ενέργεια αλλά και τις στάθμες των βασικών μελωδιών των συνθέσεων. Εννοώ ότι μπορούν και καλύτερα αλλά με περισσότερες εμφανίσεις θα κάνουν τη διαφορά σε λίγο καιρό.
Ήταν γενικά μια πολύ ευχάριστη βραδιά με τα δύο σχήματα να πετυχαίνουν εξαιρετική απόδοση και να ικανοποιούν πλήρως όλους τους φίλους που παρευρέθηκαν. Κάποια στιγμή βέβαια και σύντομα θα πρέπει να τους μάθει πολύ περισσότερος κόσμος γιατί το αξίζουν..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

SUGAR FOR THE PILL/YOUTH VALLEY live at Death Disco 27.05.2022

Οι SUGAR FOR THE PILL και οι YOUTH VALLEY  έπαιξαν για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά σε κοινό την προηγούμενη Παρασκευή, στο Death Disco και ήμουν εκεί γιατί και τα δύο σχήματα εμφανίστηκαν την εποχή της πανδημίας με εξαιρετικές πρώτες ηχογραφήσεις αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να τις υποστηρίξουν πριν και μετά την κυκλοφορία τους ζωντανά και θα είχε σίγουρα ιδιαίτερη σημασία αυτό το πρώτο live γι' αυτούς, για την εταιρεία τους-make me happy! records- που φέτος έχει ανέβει αρκετά από θέμα παραγωγής και για μένα λόγω της «επιστροφής» μου στο αγαπημένο Death Disco ύστερα από καιρό.  Οι  YOUTH VALLEY  ήταν το σχήμα έκπληξη της βραδιάς καθώς δεν γνωρίζαμε από πριν το ''OPENING ACT'' που θα άνοιγε τη βραδιά παρά μόνο όταν τα πέντε άτομα του σχήματος ανέβηκαν και γέμισαν την μικροσκοπική σκηνή του Death Disco. Έπαιξαν ένα σύντομο σετ. 'Εξι τραγούδια όλα κι όλα. Μετά το τέλος του σετ αυτό που έμεινε-το οποίο κρίνει και το αποτέλεσμα- είναι η ηχητική κατεύθυνση που μας παρο

Σκοτεινές μουσικές συναναστροφές: Πέντε εγχώριοι δίσκοι για το πρώτο πεντάμηνο του 2022: 14.2.2022 / A Crack On The Wall – CINEMASCOPE (Wave)

    Σε αυτό το ιδιόρρυθμο αφιέρωμα παρουσιάζουμε πέντε από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ εγχώριας παραγωγής του πρώτου πενταμήνου του 2022, για το ιστολόγιο, με απόλυτα ημερολογιακή σειρά κυκλοφορίας. Ήδη ξέρετε ότι τα έχουμε τιμήσει στις εκπομπές μας. Ας κάνουμε μία ρωγμή στον τοίχο της απομόνωσης με αυτό το δεύτερο, στη σειρά, άλμπουμ: 14.2.2022 / A Crack On The Wall – CINEMASCOPE (Wave) « Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που οι Cinemascope κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ ( Stains Of Love ). Οκτώ χρόνια που έφεραν πολλές προσωπικές αλλαγές, νέες εμπειρίες και μια πανδημία που πέρα ​​ από όλη την τραγωδία που φέρνει, πρόσφερε στο συγκρότημα λίγο χρόνο να επιβραδύνει για λίγο και να δώσει σχήμα στα οκτώ νέα τραγούδια του ολοκαίνουργιου άλμπουμ « A Crack On The Wall ». Τραγούδια που ξεχειλίζουν από μελαγχολία, προδοσία και αυτο-απογοήτευση. Αλλά, αυτό δεν είναι όλο για την καταστροφή και την κατήφεια, καθώς υπάρχει μια έντονη επιθυμία να βρεθεί αυτή η ρωγμή στον τοίχο που

Σκοτεινές μουσικές συναναστροφές: Πέντε εγχώριοι δίσκοι για το πρώτο πεντάμηνο του 2022: 14.1: Living With Animal Ghosts – MECHANIMAL (Inner Ear)

  Σε αυτό το ιδιόρρυθμο αφιέρωμα που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε πέντε μέρη παρουσιάζουμε πέντε από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ εγχώριας παραγωγής του πρώτου πενταμήνου του 2022, για το ιστολόγιο, με απόλυτα ημερολογιακή σειρά κυκλοφορίας. Ήδη ξέρετε ότι τα έχουμε τιμήσει στις εκπομπές μας. Σήμερα το πρώτο άλμπουμ:  14.1.2022 / Living With Animal Ghosts – MECHANIMAL (Inner Ear) « Με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από το ξεκίνημά τους οι Mechanimal παρουσιάζουν το “Living With Animal Ghosts”, ένα άλμπουμ με 17 κομμάτια από την δισκογραφία τους σε remix από τους: Rodney Orpheus (των Cassandra Complex), Jared Kyle (των Dead Astronauts), Dans Mon Salon, Psychedelic Trips To Death, Lia Hide, Christoph Kardek, TheMute, Q-7 Three Times, Misfortunes, Ice_Eyes, Digital Alkemist, ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ, Ilias Katelanos, Lego Boy, HADA, Meat Injection, Dipa Brothers .» « Σκεφτήκαμε πώς θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ζητήσουμε από φίλους μας μουσικούς να επιλέξουν το αγαπημένο τους Mechanimal τραγούδι