Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτη της Μουσικης 19-21 Ιουνη 2008

Σας το παρουσιαζω οπως το ελαβα :

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2008 – Τα πρώτα νέα

Για 9η χρονιά, για 3 ημέρες, σε τουλάχιστον 13 σημεία σε όλη την Αθήνα και άλλες 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο, 19 με 21 Ιουνίου όλα τα είδη μουσικής θα παίζουν ΔΥΝΑΤΑ και υπόσχονται ... να σας ανοίξουν τ’ αυτιά!

Γιορτή της Μουσικής 2008 – Σου ανοίγει τ’ αυτιά!!!

Με κάποιες κλασσικές αξίες, όπως η electro σκηνή της Πλατείας Κοτζιά και η jazz σκηνή της Τεχνόπολις, καινούριες προσθήκες όπως η σκηνή της Πλατείας Κουμουνδούρου, αφιερωμένη στη νέα ελληνική εναλλακτική σκηνή, αλλά και εκδηλώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τον Εθνικό Κήπο, την Πλατεία Μαβίλη, την Πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ασωμάτων, την Πανόρμου, το Bios - για να αναφέρουμε κάποια μόνο από τα σημεία, η Γιορτή φέτος αναμένεται εντυπωσιακότερη από ποτέ.

Σε όλη την Ελλάδα

Με τη συμμετοχή άλλωστε στο εθνικό δίκτυο της Αστυπάλαιας, της Βέροιας, του Βόλου, των Γιαννιτσών, της Θεσσαλονίκης, των Θεσπιών Βοιωτίας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κατερίνης, της Κοζάνης, της Λαμίας, της Πρέβεζα, της Ρόδου, των Σερρών, των Τρικάλων, της Σκοπέλου και των Χανίων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα.

Σε όλη την Ευρώπη

Οι ανταλλαγές μεταξύ πόλεων του εθνικού αλλά και τους διεθνούς δικτύου της Γιορτής θα έχουν φέτος πρωτεύοντα ρόλο. Οι «απεσταλμένοι» μας για φέτος στο εξωτερικό θα είναι οι Takis Barberis Group στη Λωζάννη, που μας στέλνει το ηλεκτρονικό σχήμα Romeo, ο GPal στο Μιλάνο, απ’ όπου περιμένουμε τον dj Dash και οι Happy Dog Project στο Λονδίνο, απ’ όπου θα μας έρθει το soulfunk σχήμα των Mamas Gun. Σε εθνικό επίπεδο τα σχήματα που θα μετακινηθούν από και προς διάφορες πόλεις ξεπερνούν τα 35! (Μεταξύ των οποίων Μικρο, Ίνφο, Berlin Brides, Absent without Leave, Γεωργία Νταγάκη, Μουσικό Σύνολο Λευκάδας, Μικτή Χορωδία Κατερίνης κ.α.)

Πρώτες ανακοινώσεις!

Ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2008 είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Μέχρι τότε όμως έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τον κορμό του προγράμματος της world ethnic σκηνής της Τεχνόπολης, της σκηνής της Πλατείας Κουμουνδούρου, που με την συνδρομή της ανεξάρτητης δισκογραφικής Sonic Playground, αφιερώνεται στη νέα, εναλλακτική ελληνική σκηνή αλλά και του Bios.

Τεχνόπολις – World / Ethnic Stage

Πέμπτη 19 Ιουνίου

Collective Orchestra: κιθάρα, βιολί, τσέλο και φωνητικά από ένα νεοσύστατο σχήμα καταξιωμένων μουσικών.

Powerfield Project (Ελλάδα, Η.Π.Α., Ινδία): Ο θεατρικός συνθέτης και εκτελεστής Αλέξανδρος Χάχαλης γεννήθηκε στην Πάτρα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. στην Αθήνα θα απολαύσουμε τη συνεργασία του με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα, συνεργάτη του Miles Davis, Alex Foster και τον διεθνούς φήμης Ινδό φλαουτίστα Rakesh Chaurasia. Αρμονικές γραμμές και free style παίξιμο από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, μπολιασμένο με ηλεκτρονικά στοιχεία.

ElectroBalkana: Με διάθεσή να παίξουν ηλεκτρο-ακουστικά σκοπούς και τραγούδια που έχουν στ’ αυτιά τους ή που εφευρίσκουν αυτοσχεδιάζοντας, οι ElektroBalkana μας χαρίζουν ήχους και beats που θα άκουγε κανείς το ίδιο πιθανά σε ένα πανηγύρι ή ένα electro party

Takis Barberis Group: Jazz με πολλά στοιχεία από Funk, Rock, Iνδική, Βαλκανική και Ελληνική μουσική, από τους φετινούς απεσταλμένους μας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λωζάνη.

Trilok Gurtu Band (Ινδία): Ο παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνης, βιρτουόζος περκασιονίστας και συνθέτης με μια παρέα εκλεκτών μουσικών στην Αθήνα. Ο Gurtu, βραβευμένος … κατά συρροή με το World Music Award του BBC Radio, χρωστάει την παγκόσμια φήμη του στο κράμα ινδικής, αφρικάνικης, ροκ και τζαζ μουσικής που δημιούργησε πρώτος, πολύ πριν η world μουσική αποκτήσει τη θέση που έχει σήμερα στο μουσικό στερέωμα. Έχει συνεργαστεί με μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Από τον Jan Garbarek και τον Bill Evans έως τον Salif Keita, την Angelique Kidjo, την Neneh Cherry, την Omara Portuondo ή ακόμα και τον … Gary Moore κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στην εκπληκτική του αίσθηση του ρυθμού.

Παρασκευή 20 Ιουνίου

Wolfy Funk Project: Funky ρυθμοί, με jazz-blues επιρροές από ένα νεοσύστατο τρίο.

John Raptis Quartet: Η jazz fusion στα καλύτερά της

Σάκης Ζαχαριάδης: Ο ήχος της ηλεκτρικής jazz κυριαρχεί παράλληλα με αλλά σύγχρονα μουσικά ρεύματα, αυτοσχεδιασμό, πολύπλοκη αρμονία και πολυρυθμία

Happy Dog Project: funky / hip hop groove με jazz αυτοσχεδιασμούς, ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση και dub ατμόσφαιρες, από τους HDP μια μόλις μέρα πριν την εμφάνισή τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Λονδίνο.

Γιώργος Ψυχογιός: παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα στην κλασσική μουσική, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού.

Alex Tassel Project (Γαλλία): Μυημένος στην τζαζ από πολύ μικρή ηλικία ο Alex Tassel δεν άργησε να τελειοποιήσει το hard bop στυλ του στο πλευρό σημαντικών Γάλλων καλλιτεχνών. Έχει δουλέψει με ετερόκλητους καλλιτέχνες όπως ο Dj Cam (με τον οποίο περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο), o Marcus Miller και ο Manu Katche, που αυτή μάλιστα την περίοδο δουλεύει στην παραγωγή του νέου του άλμπουμ, μένοντας πάντα πιστός στον εκλεκτικό ήχο του.

Πλατεία Κουμουνδούρου Νέα Ελληνική Σκηνή

Πέμπτη 19 Ιουνίου

Fantastikoi Hxoi: Οι Φανταστικοί Ήχοι, το alter ego του Kitephonics, είναι ένα remix project της Ελληνικής pop/rock σκηνής των δεκαετιών του '60 και '70. Με όχημα και αφετηρία την ηχητική δειγματοληψία από παλιά κομμάτια εκείνων των δεκαετιών, δημιουργούν έναν ιδιότυπο ήχο που είναι ταυτόχρονα ρετρό αλλά και φουτουριστικός.

Berlin Brides: Electro, punk και pop στοιχεία, γυναικεία φωνητικά, αγγλικός στίχος, συνθεσάιζερ και λούπες από υπολογιστή. Η Νατάσα και η Μαριλένα ηχογραφούν τα καινούρια τους κομμάτια σε παραγωγή Coti K.

Peekay Tayloh: Έχει κυκλοφορήσει δυο προσωπικά album στην Poeta Negra και διάφορα remix και κομμάτια για συλλογές. Πρόσφατα συνέθεσε μαζί με τον Γιάννη Βεσλεμέ (felizol) πρωτότυπη μουσική για την ταινία «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου. Η μουσική του συχνά περιγράφεται ως φανταστικά soundtracks, ή αστικά ηχοτόπια και αναμειγνύει breakbeats, ατμόσφαιρες, τζαζ, noise και glitch ήχους σε αφηγηματικά μουσικά θέματα.

Sportex: Οι Sportex δημιουργήθηκαν από τον Sport-X 1: FELIZOL. Ύστερα από πολλές μετατροπές η κοινότητα “Χαρούμενοι Sportex ” καλωσόρισε και δύο νέα ισόβια μέλη. Tον Sport-X 2: THE BOY και τον Sport-X 3:DR.HEKTOR. Γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και ιδιαίτερα με την περίφημη “Third World Tour” τους, παρέα με τους Roman PolanSkies. Έκλεισαν την καριέρα τους απογοητευμένοι από τις προσπάθειες τους να πείσουν τον κόσμο ότι η μουσική είναι πάνω απ’ όλα ενόχληση και επανενώθηκαν πρόσφατα

Παρασκευή 20 Ιουνίου

My Brother the Couch: Οι My Brother the Couch είναι ένα τριμελές σχήμα που μετρά περίπου δύο χρόνια ζωής. Επιρροές τους είναι συγκροτήματα όπως οι Suicide, οι Spacemen 3 και οι Sonic Youth. Οι MBtC κινούνται στον χώρο του αυτοσχεδιασμού, με ήχο ψυχεδελικό και θορυβώδη.

The Velvoids: Velvoids είναι οι Vice Lesley (κιθάρα, φωνή), Sidny Sinz (μπάσο) και Dorah X (ντραμς). Οι δυνατές garage / rock n roll εμφανίσεις τους σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας έχουν δημιουργήσει word of mouth γύρω από το όνομά τους. Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές της Spinalonga αλλά και στο compilation cd του Γαλλικού φεστιβάλ Europavox.

The Longsands: Ένα από τα πλέον ανερχόμενα σχήματα της επίσης ανερχόμενης Βορειοανατολικής περιοχής της Αγγλίας, οι The Longsands από το Newcastle, έρχονται και πάλι στη χώρα μας μετά τη περιοδεία τους με τους Matisse τον Φεβρουάριο και υπόσχονται καθαρή Βρετανική rock n roll ατμόσφαιρα. Η μπάντα έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο singles με τo label των Puressence και ετοιμάζεται για τη πρώτη της μεγάλη κυκλοφορία το φθινόπωρο.

Zebra Tracks: ένα από τα πιο γνωστά σχήματα της Αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από βρετανικές rock επιρροές με indie disco punk χορευτική διάθεση. το διπλό A-Side single (Silicone Valley/ Borealis Fallacia) με παραγωγό τον Θοδωρή Ζευκιλή (Matisse, Closer), που κυκλοφόρησαν το 2006 γνώρισε μεγάλη κριτική επιτυχία. Εξίσου μεγάλη επιτυχία συναντούν και τα live τους εντός και εκτός Αθηνών. Κομμάτι τους συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας “The approaching of the Hour”, ενώ έχουν εμφανιστεί ως support για συγκροτήματα όπως οι Placebo και οι Kaiser Chiefs. Αυτό τον καιρό η μπάντα ηχογραφεί το πρώτο της full length album στο studio της Sonic Playground.

Modrec: Οι συναυλίες τους έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές από τον εγχώριο τύπο, ενώ οι πιο ξεχωριστές στιγμές τους ήταν οι εμφανίσεις τους στο Gagarin το 2005 και το 2007, στο REC της Πάτρας και η πρόσφατη εμφάνιση τους (Mάιος 2007) στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο barTheFly”. Τραγούδια τους υπάρχουν σε releases της Spinalonga, της Tobruk/Ektopia και της SonicPlayground. Τον Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο full length album τους με τίτλο “ArtNaive” του οποίου η παραγωγή έγινε από τους ίδιους τους modrec και τον Ottomo. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Fabliquid Studios το 2007, τις μίξεις ανέλαβε ο Alex Newport στο Metropolitan Sound της Νέας Υόρκης και το mastering o Jeff Lipton στο Peerless Mastering της Βοστώνης.

Σάββατο 21 Ιουνίου

The Liarbirds: Αγαπούν και σέβονται ισότιμα την ποπ και το ροκ, το σήμερα και το χθες... Στη σύνθεση τους (4 EΈλληνες/1 Βρετανός) υπάρχει παρελθόν και παρόν σε σχήματα όπως Pillow, Matisse, Echo Tattoo. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει διαδικτυακά το ΕΡ "Four Thoughts" ενώ είναι έτοιμη η κυκλοφορία ενός 2ου (Second Quartet). Άνοιξαν τις συναυλίες των Hidden Cameras, Damon&Naomi, Art Brut, The Red Krayola, Masters Of Disguise.

The Model Spy: Δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των Paraffin το φθινόπωρο του 2004 και πήραν τη σημερινή τους μορφή το χειμώνα του 2006-2007 οπότε και ηχογραφήθηκε το πρώτο demo. Έχουν γράψει μουσική για τις ταινίες ‘Souvenirs’ του Αλέξανδρου Κακανιάρη (φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας, φεστιβάλ Δανίας, φεστιβάλ Κορσικής) και «Υπερωρίες» της Νικολέτας Λεούση. Κομμάτι τους συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή που συνοδεύει την ταινία της Γκρατσιέλας Κανέλου “The Approaching of the Hour”, όπως επίσης και στην συλλογή της Καναδικής εταιρείας TBMa tribute to Television Personalities volume 3”.

The TENS: Το μουσικό τους στυλ κινείται στο post punk - indie με επιρροές και από διάφορα άλλα μουσικά είδη όπως ψυχεδέλεια, ποπ, αβαντ γκαρντ κτλ. Οι συναυλίες τους χαρακτηρίζονται από δυναμική παρουσία και ενέργεια.

My Wet Calvin: Shoegaze νωθρότητα, θόρυβος που εξευμενίζεται μέσα από ποπ φόρμες και μερικές πραγματικά χαοτικές εμφανίσεις από ένα συγκρότημα που λίγο πριν ανέβει στη σκηνή οικειοποιείται αλλόκοτα πτυχές της punk κουλτούρας, φορώντας τις πιο παράξενες στολές των αθηναϊκών βεστιαρίων. Οι My Wet Calvin ηχογραφούν στο σπίτι, μοιράζουν τα πονήματα τους δωρεάν, υπό μορφή χειροποίητων EP και εξαντλούν τα όρια της DIY ειλικρίνειας.

The Fuzzy Nerds: Οι fuzzy nerds είναι μιά post-alternative και αρκετά πειραματική indie μπάντα, που έχει ως τώρα κυκλοφορήσει 3 album (bloody fat 1998, a thought about princes 2000, happy fuzzy thinkin' 2007) και ένα ep. (Lucifair 2003) για λογαριασμό των fuckingreat, grabber records και tmc music αντίστοιχα. Έχοντας σχηματιστεί το 1994, οι fuzzy nerds αποτελούνται από τρία μέλη: Πέτρος Βυζούκης: κιθάρες/φωνητικά /μελλόντικα/noise/programming/παιδικό πιάνο, Μαρία Χολέβα: μπάσο/φωνητικά/κιθάρες, Κώστας Δημητρίου: τύμπανα/pads/μεταλλόφωνο

BIOS - Viewsik

Το Bios σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ παρουσιάσουν, την θεματική δράση Viewsik. Μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη εξολοκλήρου στην διασύνδεση ήχου και εικόνας. Η σχέση τους θα διερευνηθεί, θα αποδομηθεί και θα επανασυντεθεί. Το Viewsik είναι η δράση μέσω της οποίας η μουσική βιώνεται ως ταυτόχρονη εμπειρία όλων των αισθήσεων.

Είναι ένα διεξοδικό αφιέρωμα στην δημιουργία τοπίων εικόνας- ήχου με χρήση διαφορετικών δράσεων και μέσων, μέσα από κινηματογραφικές προβολές με θεματική την μουσική και όχι μόνο.

Το Viewsik περιλαμβάνει μουσικά ντοκυμαντέρ από διαφορετικές δεκαετίες που μέσα από τον κινηματογραφικό φακό μεταφέρουν την αγάπη των δημιουργών τους για την μουσική, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν καθορίσει την εικόνα της μουσικής, πειραματικά φιλμ που εξερευνούν την σχέση μεταξύ εικόνας και ήχου και αντίστροφα, και μουσικά video clips από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την ευφάνταστη χρήσης της εικόνας που συνεχώς ανανεώνεται.

Εκτός από τις προβολές το Viewsik περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις με ειδικούς προσκεκλημένους, συναυλίες, VJ & DJ sets.

To Viewsik είναι μια προφανής σύνδεση ανάμεσα στο οπτικό και το ακουστικό νεύρο. Το Viewsik σχηματοποιεί μνήμες. Και οι μνήμες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα αισθήσεων που παίρνουν την μορφή αποσπασματικών εικόνων.

Και επειδή θ’ ακολουθήσουν πολλά ακόμα … έχετε τ’ αφτιά σας ανοιχτά!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom