Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

20 Αξέχαστες Ταινίες 2000-2009.. ( 11-20)


11. The Curious Case Of Benjamin Button - David Fincher (2008) 
Η ανάποδη ζωή,που διαπραγματεύεται η ταινία,δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη θλίψη που μας προκαλεί το πέρασμα του χρόνου, η φυσική φθορά αλλά και την αξία των  μοναδικών στιγμών που περνάμε ,με αγαπημένα πρόσωπα καθώς διασχίζουμε τη μεγάλη λεωφόρο της ζωής.Αποκαλύπτει σε όλο της το εύρος τη προσωρινότητά μας αλλά και τη δύναμη, του τί μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια του Κοσμκού περάσματός μας σε αυτή τη διάσταση. Ο Fincher μεγαλούργησε άλλη μια φορά..

 12. Oldboy  Park -Chan Wook (2003)
Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Η Θεία Δίκη είναι ματοβαμμένη.Λύτρωση ?
Εντυπωσιακό και καθηλωτικό,θεοσκότεινο, ψυχρό, ωμά βίαιο, αποκρουστικό και επιβλητικό.Έργο,που δε χαϊδεύει τα μάτια και προκαλεί το Θηρίο να εμφανιστεί για μια τελευταία μάχη....

13. Gangs Of New York - Martin Scorcese (2002)
" Η Αμερική γεννήθηκε στους δρόμους " και με τις Συμμορίες μπορεί κανείς πλέον να διαπιστώσει ξεκάθαρα το ποιόν των  προγόνων αυτών που μας επιβάλλουν και πουλάνε σήμερα πολιτισμό,οικολογία,δικαιοσύνη και άλλες ηθικές αξίες. Περισσότερο απο δράμα,είναι μια ταινία που εννοεί περισσότερα από αυτά που λέει.Και όσο και αν με το ''Departed" , διασκέδασα περισσότερο ,αυτή είναι η Μεγάλη ταινία του Scorcese γι' αυτή τη δεκαετία.Αυτή έπρεπε να είναι η Οσκαρική του ταινία....

14.The Lord Of The Rings (trilogy)  - Peter Jackson (2001,2002,2003)
 Δεν μπορείς να διαχωρίσεις το Έπος...Και τα τρία μέρη έχουν μείνει κλασσικά,είτε το θέλουμε είτε όχι. Δικαίως είναι το σπουδαιότερο παραμύθι που κινηματογραφήθηκε ποτέ, ακόμα και επικριτές του έχουν μείνει έστω και για λίγα λεπτά με το στόμα ανοικτό με τα πρωτοποριακά εφφέ αλλά και με τα εκπληκτικά ονειρικά σκηνικά ή τις σκηνές μάχης.Αριστούργημα έτσι απλά...



15. Cache -  Michael Haneke (2005)
Πάντα διχάζουν κοινό και κριτικούς οι ταινίες του Χάνεκε.Λογικό αφού η εκάστοτε θεματολογία του σκηνοθέτη είναι αρκετά εμπρηστική και ξεσηκώνει το θεατή με ποικίλους τρόπους. Η αντίδραση είναι προτέρημα για μια ταινία.Πόσο μάλλον γι'αυτή τη ψυχρή ,εξ'αποστάσεως ψύχραιμη ματιά πάνω στο θέμα "μετανάστες". Είναι η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι του 21ου αιώνα, τρομαγμένοι και ανήμποροι στις εξελίξεις και στον έλεγχο της κατάστασης.Όχι η Ευρώπη που θα θέλαμε..

16. Waltz With Bashir - Ari Folman (2008)
Αξέχαστη θα μου μείνει η πρώτη σκηνή με τα σκυλιά .Δεν είχα δει ως τότε τόσο τρομακτικά σκυλιά στη ζωή μου.Αμέσως κατάλαβα ότι έβλεπα κάτι διαφορετικό από αυτά που είχα δει ως σήμερα.Καθηλωτικό,τραγικό,ονειρικό,εφιαλτικό,ειλικρινές φίλμ που παραδόξως ,λόγω καταγωγής του σκηνοθέτη, βρίσκεται στην  αντίπερα όχθη των Ισραηλινών Γερακιών.Να είναι το Αποκάλυψη Τώρα, για την τοπική κινηματογραφική παραγωγή ?Τουλάχιστον ήταν αποκάλυψη για μένα.

17. Little Miss Sunshine - Jonathan Dayton/Valerie Faris  (2006)
Αμερικάνικη οικογένεια losers,ταξιδεύει με τον νεκρό παππού χιλιόμετρα μακρυά ,εκεί που ένας διαγωνισμός ομορφιάς για μικρές δεσποινίδες,θα κάνει το όνειρο της μικρής πραγματικότητα.Μισή ώρα πριν τελειώσει η ταινία, ένα ανορθόδοξο road movie,κάνει λαμπόγυαλο την πασαρέλα και μετατρέπεται στο καλύτερο ψυχογράφημα κοινωνίας μετά '' Το Σπιρτόκουτο",που εχω δει αυτή τη δεκαετία.Δηκτικό,σκληρό,χιουμοριστικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα.Η οικογένεια μένει ενωμένη και επιβιώνει,βρίσκοντας το χαμένο κλειδί της σύμπνοιας. Ταυτόχρονα η λυτρωτική ευφορία που σου προκαλεί  σε συνοδεύει ώρες μετά τους τίτλους τέλους...Super Freak !

18.  Sin City - Robert Rodriguez/Frank Miller/Quentin Tarantino (2005)
'Αλλη μια πετυχημένη μεταφορά ενος κόμικ στην οθόνη...Μεγαλειώδης είναι η σωστή λέξη..Γεμίζουν τα μάτια σου από δυνατές εικόνες φανταστικών πόλεων και χαρακτήρων σκληρών εξωτερικά αλλά με καρδιά στο βάθος.Το φιλμ νουάρ του υποσύνειδητου...

19. Fahrenheit 9/11 Michael Moore (2004)
 Δεν έβαλα το "Bowling For Columbine" αλλά αυτή που είναι το πραγματικό αγκάθι στον κώλο της Άρχουσας Τάξης. Χύμα και τσουβαλάτα , χωρίς ωραιοποιήσεις και όμορφα πλάνα και μελό, ανέδειξε αυτό που σε μια μαχητικότερη κοινωνία θα ήταν αφορμή για περαιτέρω έρευνα αλλά και αναταραχή.Έγινε τίποτα ?ΌΧΙ..Ο Moore συκοφαντήθηκε από κριτικούς-θεματοφύλακες του Χολλυγουντιανού κατεστημένου (Fight fire with fire) και μάλλον πληρωμένους σκηνοθέτες για ν'αποδείξουν ότι όλη η φασαρία ήταν στημένη ,δόλια,λαϊκίστικη.
Εγώ όμως από τη Ελλάδα είδα πολιτικούς να κρύβονται πίσω από το δαχτυλάκι τους, και λαό να χάφτει σαν ποπ κορν οτιδήποτε αλλά να τα ξερνάει με τα πρώτα φέρετρα.Ντοκιμαντέρ- μάθημα και μη νομίζετε ότι αφορά μόνο τους Αμερικάνους...Η δύναμη του σινεμά γυρίζει σαν μπουμερανγκ....Καλή Αφύπνιση !

20.   The Three Burials Of Melquiades Estrada - Tommy Lee Jones (2005)
Πορεία προς την λύτρωση αλλά μέσα από την Κόλαση της Μετάνοιας.Υποδειγματική υπαρξιακή ταινία που η Συγχωρεση δεν είναι τόσο απλό πράγμα..

Σχόλια

Ο χρήστης mermyblue είπε…
καλησπέρα Χρήστο
λοιπόν, μου κάνει εντύπωση τελικά πόσο διαφορετικά βλέπει ο καθένας μια ταινία!
κάποιες από αυτές που παραθέτεις τις έχω δει και με εξαίρεση τις τρεις ταφές, που μου άρεσε πολύ κ προβληματίστηκα αν θα την έβαζα στη λίστα κ εγώ, η αντιμετώπιση και η πρόσληψη νοημάτων από μέρους μου είναι πολύ διαφορετική (πχ Μπέντζαμιν Μπάτον)
όλο αυτό μου φαίνεται πολύ όμορφο, τελικά. μπράβο στα παιδιά από το seagazing κ πάλι για την όμορφη ιδέα τους

την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης mystery falls down είπε…
Απόλυτα πετυχημένο το σχόλιο σου. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται καθένας μας τις ταινίες και συγκλονίζεται με αυτό που παρακολουθεί μοιάζει δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί.

Μ' αρέσει που υπάρχει πολυχρωμία στις επιλογές. Οι 20 ταινίες ήταν περιοριστικές και ευτυχώς υπάρχουν άτομα που θα ψηφίσουν άλλες που δεν προσθέσαμε στη λίστα μας.

Η απίστευτη ιστορία του Benjamin Button ήταν απογοήτευση. Αν εξαιρέσουμε το φαινομενικό εύρημα της γέννησης ενός μωρού με χαρακτηριστικά υπερήλικα, η ταινία δεν παρουσιάζει δραματικό ενδιαφέρον, οι στιγμές αγωνίας είναι ανύπαρκτες, η σκηνοθεσία είναι συμβατική και απλά εξιστορούνται τα γεγονότα της ζωής του πρωταγωνιστή. Ωραία, ο χαμένος καιρός δεν αναπληρώνεται, αλλά υπάρχουν ταινίες που το έχουν αποτυπώσει εντυπωσιακότερα.

Εκτός από το Σπιρτόκουτο σε μια λίστα με τις αγαπημένες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας θα είχα:

Κυνόδοντας
Η ψυχή στο στόμα
Hardcore
Ο βασιλιάς
Δεκαπενταύγουστος
Delivery
Το όνειρο του σκύλου
Bank bang
Ο χρήστης Χρήστος Μίχος / Christos Michos είπε…
η πολυμορφια στις επιλογες ειναι το ζητουμενο.Τι νοημα θα ειχε αν εμοιαζαν ολες οι λιστες ? Ασε που μαθαινεις ή αναθεωρεις κιολας.
Αυτο το τοπ το ευχαριστηθηκα πολυ.Δε σας κρυβω οτι η μουσικη ειναι το κυριως θεμα αυτου του μπλογκ,αλλα επειδη εχω πολλες σκεψεις για διαφορες ταινιες και δε μου ειχε δοθει ως τωρα η ευκαιρια να τις διατυπωσω,αυτη η λιστα ηταν σκετη εκτονωση.
όσο για τον Μπενζαμιν,με συγκινησε τοσο πολυ που σκεφτομουν το γιατι συνεχως.Και καπου εφτασα σε αυτα τα συμπερασματα.Ο χρονος και το περασμα του ειναι σκετος νταλκας αν κατσεις και το καλοσκεφτεις....
Ευχαριστω για τα σχολια,σημαινουν πολλα για μενα .....
Ο χρήστης mystery falls down είπε…
Όσο σκέφτομαι το χρόνο τόσο περισσότερο απελπίζομαι. Οι λανθασμένες επιλογές, οι ατυχείς συγκυρίες, οι ανούσιες αντιλήψεις και οι φοβίες μας εγκλωβίζουν. Αφήνουμε συνεχώς τη ζωή να μας προσπερνάει και φτάνουμε σε ένα σημείο που ακόμα και το να δράσουμε, να ανατρέψουμε την καθημερινότητά μας μοιάζει αδύνατο. Τέλος πάντων. Ξέφυγα από το θέμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom