Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Presente : Bajofondo Espectacular y Grande !

Οι BAJOFONDO, αυτή η σπάνια ομάδα μουσικών με ατομική και συλλογική συνείδηση,ταγμένοι στην υπηρεσία της μουσικής τους αλλά και γενικότερα στην έννοια ΜΟΥΣΙΚΗ, είναι κοσμαγάπητοι και γεμίζουν χώρους συναυλιών παγκοσμίως,γιατί δείχνουν να απολαμβάνουν αλλά και να βιώνουν τις συνθέσεις τους επί σκηνής όσο λίγοι .
Δίσκοι σαν τον '' Mar Dulce'',είναι προικισμένοι με το προτέρημα της διάρκειας· όχι μόνο της μακρόχρονης παραμονής στα πάσης φύσης αναπαραγωγικά μηχανήματα αλλά και στο υποσυνείδητο του ακροατή,όταν τα αναζητήσει.
Κυκλοφόρησε το 2007 και έξι χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκινεί,να «τεντώνει» τις ψυχικές χορδές και τα συναισθήματα.Ουσιαστικά αν σταματούσαν σε αυτό το άλμπουμ δεν θα με πείραζε καθόλου γιατί οι προσδοκίες ενός καινούριου άλμπουμ ,από τη στιγμή που δεν έχει μετριάσει η φλόγα του προηγούμενου,θα ήταν πολυτέλεια.
Γι' αυτό και η είδηση της κυκλοφορίας του καινούριου τους άλμπουμ,''Presente'', με εξέπληξε ευχάριστα και η προσμονή με γέμισε ερωτήματα. Τι θα μπορούσαν να κάνουν παραπάνω ,τι περισσότερο υπάρχει μετά από αυτό το ολοκληρωμένο και ανθεκτικό στο χρόνο επίτευγμα του προηγούμενου άλμπουμ τους  ;
5 ώρες ακρόασης μετά ,αφιερώνοντας όλη την Καθαρή Δευτέρα σε αυτή την κυκλοφορία ,μπορώ να πω : Πολλά..
Αισθητικά και μουσικολογικά, όλη η Λατινοαμερικάνικη παράδοση του τάνγκο και των υποειδών του ,παραμένει το λίκνο κάθε έμπνευσης· εφαλτήριο κάθε σύλληψης επεξεργασίας και ολοκλήρωσης κάθε σύνθεσης που ακούγεται στο άλμπουμ.
Το πρότυπο ''Mar Dulce'' είναι ο καταλύτης για να συντηχθούν όλες οι υπόλοιπες επιρροές,από hip hop,pop,electronica ακόμα και disco, σε αυτόν τον μεγάλο ήχο του σχήματος.
Έτσι μέσα σε μιάμιση ώρα και εικοσιένα συνθέσεις το ''Presente'' ακούγεται σαν το πιο ολοκληρωμένο έργο των BAJOFONDO. Ότι φέρνει στο μυαλό σας το όνομα του σχήματος,φανταστείτε το πιο λαμπερό και ακόμα πιο πανοραμικό.
Φυσικά το μαγικό χέρι του maestro Santaolalla αλλά και του Juan Campodonico,στην παραγωγή έχει κάνει θαύματα, Οι ενορχηστρώσεις δεν θα μπορούσαν να είναι τελειότερες από αυτές που ακούμε ,άσχετα αν γνωρίζει κάποιος από μουσική ή όχι. Πολύχρωμος ήχος·πλούσια φτιαγμένος, συναισθηματικά φορτισμένος,έξυπνα δομημένος.Πλασμένος για να διαρκέσει.
Αν ο G.Sanataolalla είχε ένα όνειρο γι' αυτή την μπάντα ,εδώ έχει πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.  Το '' Presente'' είναι μια νέα κορύφωση. 
Ένα άλμπουμ που περιέχει έναν πλούσιο,περιπετειώδη και πολύχρωμο συναισθηματικό κόσμο που ,όπως και τα ογκώδη,ισχυρά έγχορδα , τεντώνει τις αισθήσεις,τις τονίζει· όπως οι ρυθμικές βάσεις του ,καλύτερες από ποτέ,κάνουν τα βήματα να ακολουθούν την παραζάλη των συναισθημάτων.
Στο πρώτο μισό ακόμα και ο πιο φανατικός ακροατής των BAJOFONDO, παραδίδει τα όπλα στην πλουσιοπάροχη ,δυναμική και ισχυρή ηχητική δίνη που παρασέρνει τα πάντα.
Το ''Pide Piso'' είναι σοφα επιλεγμένο για πρώτο σινγκλ και ενώ στα πρώτα λεπτά πηγαίνει γάντι με το ''Pa'Bailar'' , εμφανίζονται Chic-άτες κιθάρες και τα έγχορδα παίζουν disco φράσεις που οδηγούν μέχρι τη νοσταλγική στάση κάπου στη μέση φορτίζοντας την ατμόσφαιρα για να επιστρέψει όλη η χορευτική δύναμη πίσω σε πιο Rio Del Plata διαθέσεις.
 Αυτό είναι πραγματικά ορεκτικό για το τι πρόκειται ν' ακούσετε και όταν φτάσετε στο '' Pena En Mi Corazon'' ετοιμαστείτε για το πιο τρικυμιώδες τραγούδι των BAJOFONDO. Όλα τα τραγούδια σε αυτό το άλμπουμ δεν έχουν guest και είναι πλασμένα για ραδιοφωνικά και ζωντανά hit.
 Στο ''Presente'' οι BAJOFONDO  ακούγονται σαν μια ισχυρή μπάντα που πλέον ελέγχει πλήρως το υλικό της και τινάζει τις βελόνες ενθουσιασμού στο κόκκινο.
   Φανταστείτε τον εαυτό σας στην πρώτη Φθινοπωρινή καταιγίδα μετά από παρατεταμένο Καλοκαίρι ή την πρώτη ζεστή ,πρωινή Ανοιξιάτικη αύρα μετά από παρατεταμένο κρύο. Επί 10...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom