Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Silence Yourself - SAVAGES

Τί ακριβώς έχουν  οι SAVAGES και ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σχήματα της μετα πανκ αναβίωσης ;
Δεν το βρίσκεις στους στιβαρούς και σταθερούς  ρυθμούς της Fay Milton,ούτε στα συνηθισμένα/καθιερωμένα ριφ και drone της Gemma Thomson. Είναι πλέον μια «γλώσσα» που  είναι εξοικειωμένος κανείς και αν είναι φαν του είδους «μπαίνει» στο νόημα αμέσως. Η κιθάρα και τα τύμπανα λοιπόν είναι απλά για καλωσόρισμα.Ένα τυπικό,λιτό «καλώς ορίσατε» στον κόσμο του σχήματος.
Θα μπορούσε να είναι το μπάσο της Ayse Hassan. Ακολουθεί τα new wave έθιμα φυσικά, αλλά είναι βαθύ και δεσπόζει εκεί που πρέπει,χωρίς να φλυαρεί και να κάνει φιγούρες.Συνδυαζόμενο με τα κρουστά φτιάχνει ρυθμικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από κάθε γκρουπ και γκρουπάκι που θέλει να δώσει ένα στίγμα ή απλώς να κάνει φιγούρα,ονόματα μη λέμε αλλά εδώ διαισθάνεται κανείς ότι η λειτουργικότητά τους είναι εγκυρότερη.
Αν οι SAVAGES ΔΕΝ είχαν την Jehnny Beth για τραγουδίστρια και «μπροστάρισα» τότε θα ήταν ένα απλά καλό μετα πανκ σχήμα με τυπικά τραγούδια και πατροπαράδοτο ήχο. Δε θα μας ενοχλούσε αλλά ούτε θα μας ξεσήκωνε κιόλας.
Βλέποντας πέρυσι για πρώτη φορά ,σε ζωντανή εκτέλεση ,το βίντεο από το ''Husbands'',δεν γινόταν να μην προσέξει κανείς, την αφοσιωμένη και ολοσχερώς παραδομένη, ψυχή και σώμα, Jehnny Beth και της μπάντας της, στο τραγούδι της και στη μουσική τους.
 Όλη η πεμπτουσία του ήχου τους και ο λόγος που ακούγονται σαν να προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και όχι μετά από φροντιστήριο ή κολλέγιο μετά πανκ σπουδών,είναι αυτά που τραγουδάει αλλά κυρίως ο τρόπος που τα τραγουδά η Beth. Με ψυχραιμία,αποφασιστικότητα ,απόλυτα συγκεντρωμένη,θυμωμένη αλλά με ψυχρή νηφαλιότητα και συνείδηση. Καθοδηγεί και συμπυκνώνει τον ήχο του σχήματός της σε μια σιδερένια μπάλα που εξαπολύεται σε οτιδήποτε πλαστό και επιφανειακό. 
 Επειδή δεν άλλαξαν και πολλά από το 1982, αν έχετε την εικόνα του γκρίζου χρώματος και το ασπρόμαυρου στο μυαλό σας ακούγοντας αυτό το άλμπουμ,είστε στο σωστό δρόμο. Μένει να μελετήσουμε σε βάθος τους στίχους. 
Να λοιπόν ποιό είναι το δυνατότερο ντεμπούτο για φέτος.Πιστεύω ότι το ''Silence Yourself'' δύσκολα θα ξεπεραστεί από άλλα πρωτοεμφανιζόμενα μέχρι το τέλος της χρονιάς. 
Έχει τον παλμό που απαιτείται για να κάνει το αίμα να βράζει και την καρδιά να πάλλεται γρηγορότερα. Ακόμα και στις λιγότερο επιφανείς συνθέσεις του η ποιότητα και πολλά ψήγματα αυθεντικότητας αναδύονται δυναμικά και απαιτούν την προσοχή.
Κυρίως όμως είναι ένα άλμπουμ που κουβαλά όραμα και δεν έγινε τυχαία. Δεν είναι προϊόν στυλ αλλά αποτέλεσμα ανάγκης έκφρασης.
 « ..SAVAGES' INTENTION IS TO CREATE A SOUND, INDESTRUCTIBLE, MUSICALLY SOLID, WRITTEN FOR THE STAGE AND DESIGNED WITH ENOUGH NUANCES TO PROVIDE A WIDE RANGE OF EMOTIONS. SAVAGES ARE A SELF-AFFIRMING VOICE TO HELP EXPERIENCE OUR GIRLFRIENDS DIFFERENTLY, OUR HUSBANDS, OUR JOBS, OUR EROTIC LIFE, AND THE PLACE MUSIC OCCUPIES INTO OUR LIVES. SAVAGES' SONGS AIM TO REMIND US THAT HUMAN BEINGS HAVEN'T EVOLVED SO MUCH, THAT MUSIC CAN STILL BE STRAIGHT TO THE POINT, EFFICIENT AND EXCITING...»
 

Σχόλια

Ο χρήστης Eleftheria είπε…
Έχω κολλήσει με αυτόν το δίσκο..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom