Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανασκόπηση 2013 : The Krystal e.p.s of 2013 part.2 : 1-10

1.Tetrahymena - DOPPLEREFFECT


«..Κλασσικός detroit techno/ dark electro ήχος που εξακολουθεί να συναρπάζει και να προκαλεί δέος.
 Η αυστηρή δομή των συνθέσεων ,η τεχνο-μελαγχολία των συνθετητών ,η υπνωτική επαναληπτικότητα /εμμονή των ρυθμικών βάσεων και η διαρκής αίσθηση ενός ταξιδιού σε κόσμους που δεν γνωρίζουμε καλά όσα χρόνια κι αν περάσουν,η φαντασία που ενεργοποιεί δυστοπικές εικόνες ή εικόνες ψυχρής ομορφιάς σε γκρίζο και μεταλλικό περιβάλλον είναι στοιχεία της δύναμης αυτού του εξαιρετικού e.p. ...
»
Δέος απέναντι στη Φύση που έχει τη δικιά της ψυχρή λογική και είναι αυτοσυντήρητη,αυτόφωτη και δίκαια.Δέος,Θαυμασμός και εν τέλει Έμπνευση· ανηγμένη σε  σε γεωμετρικές ηχητικές διατάξεις,απλές και απέριττες.
Το ''Tetrahymena'' ένα μικρό έργο Τέχνης. Μουσική φιλοσοφικών επεκτάσεων και προώθησης της Σκέψης στη βάση της Ανθρώπινης Ύπαρξης. Πως το κάνει αυτό ; Παραμένει μυστήριο ακόμα. Αλλά είναι άνευ σημασίας. Από τη στιγμή που να σε βάλει στα «αυλάκια» του, η ηχητική εμπειρία είναι και κλειδί για βαθύτερη αναζήτηση.....




2. La Porta Ermetica e.p. - ALESSANDRO PARISI


«..Η μουσική «μυρίζει» μυστήριο και σε υποβάλλει σε περιβάλλον σκοτεινό και άγνωστο.
 Το περιβάλλον ρυθμικό πλαίσιο,γεμίζει με Δέος τον ακροατή αλλά και το δημιουργό απέναντι στα μυστήρια της χαμένης γνώσης.
Σε απόλυτη ισορροπία με τις πολύ όμορφες,κατανυκτικές μελωδίες που χαρακτηρίζουν κάθε σύνθεση,συνοδεύουν τον ακροατή,να περάσει τον ''Δράκο των Εσπερίδων'', ξεκινώντας είτε ένα ιστορικό ταξίδι  παρατήρησης,μελέτης και συμβολισμούς της Αλχημικής Πόρτας, είτε ένα βαθύ,εσωτερικό ταξίδι αυτογνωσίας. Ένα καθηλωτικό,συναρπαστικό ,δύσκολο ταξίδι ..»
Και αρκετά απολαυστικό .Στο τέλος κυριαρχεί αίσθηση πλήρωσης,ένα συναίσθημα αναζωογόνησης. Το e.p. του Alessandro  Parisi,στην ολοκληρωμένη του μορφή με τρία παραπάνω κομμάτια αλλά και δύο εξαιρετικά remix, είναι μια ηλεκτρονική ωδή στη χαμένη Γνώση ,ένας φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν σκαρφαλώνοντας μέσα στη Μεσαιωνική Νύχτα και ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό ποίημα για την εσωτερική αναζήτηση..
To e.p. πήρε οριστική ημερομηνία κυκλοφορίας για τις 2/1/2014,ύστερα δηλαδή από δύο μήνες από την ημέρα που αναρτήθηκε γι' ακρόαση. όμως θα το θεωρήσω κυκλοφορία του 2013...




3. Skycell  e.p. - NGUZUNGUZU


Το δίδυμο των NGUZUNGUZU,υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια και το ''Skycell'' είναι το πέμπτο e.p. τους και το δεύτερο στη Fade To Mind
Συνεχίζει τη σειρά των εξαιρετικών κυκλοφοριών τους και περιέχει επτά ατμοσφαιρικά,υποβλητικά dubstep κομψοτεχνήματα για τις πόλεις του 21ου αιώνα.
 Ότι καλύτερο από τον κόσμο του μοντέρνου Αστικού ήχου για φέτος· μια ακουστική και ηχητική εμπειρία που δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αναλύσεις.....




4. Truant/Rough Sleeper  - BURIAL

Κυκλοφόρησε εν μέσω ανασκοπήσεων το Δεκέμβρη του 2012.Είναι πρωταθλητής ο BURIAL στις ανασκοπήσεις μας και αυτό το e.p. δεν θα πήγαινε πίσω. Δύο μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις που μάλλον πρόκειται για δύο σουίτες γιατί ουσιαστικά,είναι πολλά διαφορετικά μέρη που τα ενώνει η υγρή ατμόσφαιρα,το σκοτάδι, η νοσταλγία,ο ήχος του φθαρμένου βινυλίου και ο κοινός τίτλος. Οι συχνοί ακροατές του καλλιτέχνη,γνωρίζουν ότι τους περιμένει ένα οικείο περιβάλλον και φροντίζουν ήδη να κλείσουν τα φώτα ,να κάτσουν αναπαυτικά ,να βάλουν τ΄ ακουστικά και να «φορτώσουν» τον εαυτό τους στο μουσικό περιβάλλον του καλλιτέχνη που πάλλεται για άλλη μια φορά ζωντανό,φιλόξενο και Αποκαλυπτικό.




5. Peace Sword  e.p. - THE FLAMING LIPS


Με τριάντα πέντε λεπτά δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις μια κυκλοφορία σαν e.p. Όμως επειδή η πραγματικότητα είναι κάτι που δεν έχει μεγάλη βαρύτητα στον κόσμο των THE FLAMING LIPS,παίζουμε το παιχνίδι τους. 
Ένα τραγούδι [Peace Sword( Open Your Heart)] για την ταινία ''Ender's Game'' είναι η αιτία δημιουργίας αυτού του μεγαλοe.p.
Τα υπόλοιπα πέντε επηρεασμένα από το ύφος της ταινίας (κάποιοι άλλοι μιλάνε για επιρροή από το βιβλίο) μην τα θεωρήσετε διακοσμητικά στοιχεία,άσχετα αν ήταν και αυτά υποψήφια και δεν πέρασαν.
Η ιστορία τωνTHE FLAMING LIPS από το ''Soft Bulletin'' μέχρι το ''The Terror''  διακρίνεται σε όλο της το μεγαλείο σε αυτήν την αναπάντεχη bonus κυκλοφορία. Σαν να μην έφτανε το σοκ του ''The Terror'' ,ακούσαμε άλλη μια μεγάλη καινούρια κυκλοφορία τους αυτή τη χρονιά.
Οι συνθέσεις είναι εξαιρετικά και οικεία δείγματα γραφής γεμάτες με αγαπημένα στοιχεία της αισθητικής αλλά και της εκκεντρικότητας που τους χαρακτηρίζει·υπερκόσμιες,τρυφερές μελωδίες,γαλαξιακές ενορχηστρώσεις,ψυχεδελικά σκασίματα και αντιβαρυτικές συγχορδίες.
 Φτάνεις στο επικό δεκάλεπτο φινάλε του δίσκου και αναρωτιέσαι πόσο επίπεδη είναι η Γη και οι ζωές μας χωρίς μουσική τέτοιας ευαισθησίας και ασυνήθιστης φαντασίας.                                                                                                                                                    




 6.Vertical XL  e.p. - KINGDOM


Παραγωγός από το Brooklyn με μικρή προϊστορία στο χώρο των παχιών σκοτεινών beat κυκλοφορεί το τρίτο e.p. του από την Fade To Mind records και αποσπά εξαιρετικές κριτικές και όχι άδικα.
 Κατ' αρχήν το μοναδικό τραγούδι του e.p. συναγωνίζεται επάξια με όλα τα καλολαδωμένα και γυαλισμένα r'n'b χιτ. Το '' Bank Head'' με τη super star του 2013 για μας,Kelela,είναι μια εξαιρετική ηχογράφηση που δίνει μαθήματα παραγωγής,ενορχήστρωσης και φωνητικών. 
Τα beat του KINGDOM είναι απολαυστικά και δίνουν ένα αέρα ανανέωσης στο χώρο. Τα οργανικά που ακολουθούν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και δείχνουν την πρόοδο του καλλιτέχνη από τα προηγούμενα e.p. του. Περισσότερο ζεστά και ζωηρά κρατώντας όμως την υπόγεια ένταση και το μυστήριο του dubstep ήχου. Χαρακτηρίζεται ως futuristic pop και μάλλον πάει να γίνει. Προς το παρόν κρατάμε το futuristic...




7. Όλος Ο Αέρας Που Χρειάζεσαι Σ' Ένα Στόμα - PAN PAN

« Ήθελα να φτιάξω μουσικές να τις βάζω να ακούω πριν πέσω για ύπνο. Ή όποτε θέλω να ησυχάσω.» ανακοίνωσε ο Παν-αγιώτης Παν-ταζής,για να περιγράψει το συγκεκριμένο e.p. εννιά σύντομων και περιεκτικών συνθέσεων .                                                        
Δεν κλείνεις μάτι όμως .Υπάρχουν εννιά μικρές νυκτωδίες/ηλεκτρονικά lo-fi αποκόμματα ευαισθησίας και ποίησης,που σου δημιουργούν  ήρεμη,νοσταλγική διάθεση ξεκλειδώνοντας κρυφές σου σκέψεις τις μικρές ώρες.Ο ήχος του πιάνου ,κάποια τριξίματα που και που,μια νταλκαδιασμένη απαγγελία,ένας ξενυχτισμένος ύμνος στο ξημέρωμα της επόμενης μέρας είναι μερικά από τα εύθραυστα αυτά κομμάτια που απαρτίζουν ένα μικρό έργο ενός καλλιτέχνη που 5 μήνες μετά την ανάρτησή του στο bandcamp,κυκλοφόρησε το τρίτο και εξαιρετικό άλμπουμ του που θα μας απασχολήσει στη λίστα με τα μεγάλα.Εξελίσσεται σε ένα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και αυτό το e.p.είναι το πρώτο που το πιστοποιεί.




8. Dream Weapons  e.p. - FANTASTIKOI HXOI

Η δεύτερη κυκλοφορία του μέσα σε έξι μήνες ένα e.p. που συνδυάζοντας free jazz,kraut,ψυχεδελικά και Αραβικά στοιχεία,κατορθώνει να δημιουργήσει πάλι ένα μικρό μουσικό θαύμα που επεκτείνει την ηχητική του ταυτότητα σε περισσότερο πνευματικές αναζητήσεις από ένα απλό εγκεφαλικό ταξίδι με παλιές και αναδομημένες(ευφυώς) μουσικές.
 Κανείς δε φανταζόταν ότι ταμπέλες με όρους όπως ambient dub ή [οτιδήποτε] electronica ή sampledelica θα ήταν τόσο φτωχές κάποτε για να περιγράψουν δημιουργήματα σαν κι αυτό...




9. Crave For Lust e.p.  - PHANTOM LOVE


Η MUSHY φέτος δεν έχει κάποιο προσωπικό της lp .Όμως ηχογράφησε αυτά  δύο e.p. σαν PHANTOM LOVE που κινούνται σε τελείως άλλους,πάντα νυχτερινούς όμως δρόμους/λεωφόρους.
Οι συνολικά επτά φανταστικές μουσικές περιπλανήσεις
των δύο e.p.,που όπως έχουμε ξαναπεί αποτελούν ένα μουσικό έργο πάντα σε σκοτεινούς τόνους και με σταθερό ρυθμικό μοτίβο, μελωδίες που ίπτανται και μπαινοβγαίνουν ανάμεσα στους ρυθμούς,είτε σαν dub ηχώ ,είτε σαν φευγαλέα μελαγχολική ambient σταγόνα,δρουν ήσυχα και προκαλούν τη φαντασία του ακροατή σε μία πορεία διαφυγής μέσα από τη φυλακή των Μεγαλουπόλεων. 
Στο παρελθόν,συγκεκριμένες εικόνες απαιτούσαν κατάλληλη μουσική. Από κάποια στιγμή,ήχοι προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν εικόνες του μυαλού και της ψυχής του καλλιτέχνη αλλά και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τα συναισθήματα των ακροατών τους. Τα e.p. των/της PHANTOM LOVE, είναι το τέλειο παράδειγμα....
Έπρεπε να διαλέξω όμως ένα από τα δύο,δυστυχώς, οπότε επιλέγω το πιο αναβαθμισμένο και μέσα στο κέντρο της αισθητικής PHANTOM LOVE .




10. Bay Of Blood  e.p. - VERCETTI TECHNICOLOR


«..Εξ' ολοκλήρου από τον Gianni Vercetti,ξεκινά με ένα επικό θέμα που κοντράρεται στα ίσα σε υποβλητικότητα με τα θέματα του J.Carpenter αλλά και τον μυστικισμό των GOBLIN και Frizzi αλλά η συνέχεια είναι πολύ πιο εξωτική. Ρυθμοί που συναρπάζουν,επικά θέματα ,μυστηριακές φωνές. Θα έλεγα ότι είναι έτοιμο για ταινία όχι τρόμου με αίμα και ψεύτικα εφέ αλλά ψυχολογικού τρόμου. Εκεί που δεν βλέπεις στάλα αίμα αλλά νιώθεις την ανατριχίλα καθώς σε φυσά ο μπάτης...»
Θα έλεγα ότι η giallo μουσική μου παιδεία αναβαθμίστηκε περισσότερο ζώντας με τις κυκλοφορίες της Giallo Disco records . 
Κυκλοφορίες που ανοίγουν πόρτες σε μια καθαρά Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική μουσική κληρονομιά , που παρέμενε στις παρυφές της Αμερικάνικης και Εγγλέζικης βιομηχανίας σαν ένα χαριτωμένο υπό είδος για cult και άρα αόρατα ακροατήρια,για αρκετά χρόνια αλλά
υπογείως επηρέαζε τις εξελίξεις και όπως φαίνεται περίμενε τη στιγμή που οι ακροατές της θα μεγάλωναν και θα αναγεννούσαν τον ήχο και την αισθητική της ξανά,εμποτίζοντας την στις διαμορφούμενες αισθητικές τους.
  Το ''Bay Of Blood'' είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής από ένα οπαδό αλλά και γνώστη του είδους.Και πέρα από εκπαιδευτικό ενδιαφέρον είναι και αρκετά διασκεδαστικό. Αντιστρεσογόνο και και εξωτικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom