Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

The Music Idylls Of 2013.3 : Οι Δίσκοι του 2013 : 31-40


31. Aerotropolis - IKONIKA


Electro-Νοσταλγία θα μπορούσε να ήταν ο υπότιτλος του δεύτερου απολαυστικού άλμπουμ της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας . Electro-funk,techno,house με πιασάρικους,κατανοητούς,γραμμικούς ρυθμούς και μελωδίες, με γνώριμη '90'ς και '80'ς αύρα αλλά με την τελική αίσθηση ότι ακούμε ηλεκτρονική μουσική απόλυτα εναρμονισμένη με τα '00'ς .  

 Η IKONIKA,χειρίζεται άψογα τα synthesizer της, ενορχηστρώνει με μαεστρία ρυθμούς και μελωδίες ενσωματώνει με επιτυχία τις επιρροές στο δικό της στυλ,συνθέτει με μεγάλη έμπνευση μερικά από τα πιο στιλάτα και προχωρημένα ηλεκτρονικά χορευτικά κομμάτια του 2013 και δε θυμίζει σε τίποτε την εξίσου ταλαντούχα, αλλά άτολμη λίγο καλλιτέχνιδα του προ τριετίας 8-bit/dubstep/wonky υβρίδιο ντεμπούτο της ''Contact,Love,Want,Have''.   
Το ''Aerotropolis",είναι ένα κομψό άλμπουμ με γούστο,προχωρημένη αντίληψη  για την electronica του 21ου αιώνα.


32. With Love ZOMBY 
 

Τρίτο άλμπουμ, δεύτερο για τη 4AD, διπλό cd, 33 συνθέσεις με την πλειοψηφία τους να είναι γύρω στα δύο λεπτά και με σαφή διαφορά διάθεσης του ενός cd από το άλλο,ο Ν0.2 καλλιτέχνης, μετά τον BURIAL ,που γέννησε η νέα
ηλεκτρονική σκηνή της προηγούμενης δεκαετίας,παρουσιάζει ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει σκληρά σκοτεινά beat, ambient/trap μελαγχολία ,νοσταλγικά, σεισμογενή d'n'b εκρηκτικά και post-dubstep ενδοσκοπήσεις. 
Γενικά οι δίσκοι του ZOMBY είναι δίσκοι που περιμένουν στο σκοτάδι,δεν φωνάζουν για συνεχόμενες ακροάσεις,πρέπει να είναι κανείς στη φάση του για να τα αναζητήσει. Δεν παύουν όμως να είναι εξαιρετικά άλμπουμ σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, απόλυτα εναρμονισμένα με την εποχή τους.
 Το '' With Love'' δεν εξαιρείται από τον κανόνα. Τον ενισχύει και προσθέτει ακόμα περισσότερο, αυτό που ανέπτυξε στο ''Dedication'' .
 Ξέρει να μετακυλά με τη δέουσα προσοχή αλλά και ταλέντο, τη μουσική του από το καθαρό στυλ στην ανθρώπινη ψυχή. Γι'αυτό και ακούγεται προσωπική (όχι ναρκισιστική, nme· ξεκόλλα από τον twitter Zomby), ιδιαίτερη,μοναχική ,εσωστρεφής, αυτοσυντήρητη και,για μας τους ακροατές, απαραίτητη '' As Darkness Falls'',όπως αποδείχτηκε..... 


33. Silence Yourself - SAVAGES 

«...Όλη η πεμπτουσία του ήχου τους και ο λόγος που ακούγονται σαν να προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και όχι μετά από φροντιστήριο ή κολλέγιο μετά πανκ σπουδών,είναι αυτά που τραγουδάει αλλά κυρίως ο τρόπος που τα τραγουδά η Beth.
Με ψυχραιμία,αποφασιστικότητα ,απόλυτα συγκεντρωμένη,θυμωμένη αλλά με ψυχρή νηφαλιότητα και συνείδηση. Καθοδηγεί και συμπυκνώνει τον ήχο του σχήματός της σε μια σιδερένια μπάλα που εξαπολύεται σε οτιδήποτε πλαστό και επιφανειακό.
Επειδή δεν άλλαξαν και πολλά από το 1982, αν έχετε την εικόνα του γκρίζου χρώματος και το ασπρόμαυρου στο μυαλό σας, ακούγοντας αυτό το άλμπουμ,είστε στο σωστό δρόμο. Μένει να μελετήσουμε σε βάθος τους στίχους.
Να λοιπόν ποιo είναι το δυνατότερο ντεμπούτο για φέτος.Πιστεύω ότι το ''
Silence Yourself '' δύσκολα θα ξεπεραστεί από άλλα πρωτοεμφανιζόμενα μέχρι το τέλος της χρονιάς.(Φυσικά όπως θα δείτε ,υπάρχουν πέντε τουλάχιστον ντεμπούτα lp πιο πάνω που φαινομενικά με διαψεύδουν,αλλά δεν ανήκουν στο χώρο τους)...»
 Η δύναμη και το πάθος του άλμπουμ είναι ακόμα καυτά.  Και τί απόψεις ! Ειδικά στο θέμα περί «ησυχίας». Και είναι τόσο απλό.Απλά το βουλώνεις και ακούς....


34. Quantum Leap - DUMBO GETS MAD

«..με το φετινό δεύτερο ''Quantum Leap'' κατάφεραν να διοχετεύσουν με καλύτερο τρόπο και πιο κατασταλαγμένο,αυτό που τους προσδιορίζει.....
Έχουν ένα σωρό από πολύχρωμες μελωδίες,εξωτικούς ρυθμούς και εναλλαγές που προκαλούν ευδαιμονία και ακουστική ευφορία. Καλειδοσκοπικά συνθεσάιζερ και κιθάρες που «σερφάρουν» με άνεση πάνω σε 4 δεκαετίες ηλεκτρονικής, jazz, φανκ και ψυχεδελικής μουσικής αλλά και φωνητικά που αν και δεν έχουν τη δύναμη επιβολής που απαιτείται για να φέρουν τις μελωδίες σε πρώτο πλάνο,προσπαθούν πολύ να τις κάνουν αισθητές κάτι που συμβαίνει όταν κατακαθίσει στα αυτιά όλο αυτό το εξωτικό πολύχρωμο ηχητικό τοπίο.Δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να ακούμε δίσκους φορτωμένους με τόσο ενθουσιασμό,χρώμα,ποικιλία αλλά αγνοημένους από μεγάλα alternative περιοδικά..
Φυσικά βοήθησε και η συναυλία. Ένα άλμπουμ που ακόμα παραμένει κεφάτο και χαλαρό σαν ένα ζεστό Ανοιξιάτικο απόγευμα. Οι Ιταλοί ζουν ένα δικό τους παράλληλο
ψυχεδελικό groovy σύμπαν που δεν έχει να ζηλέψει  τα αντίστοιχα των μητροπολιτικών. Το αντίθετο· ειδικά στην άνεση,τη χαρά και την ευστροφία με την οποία δημιουργούν και παίζουν τη μουσική τους....


35. Zoom - RACHID TAHA 


«..Το '' Zoom'' είναι η μεγάλη επιστροφή του Rachid Taha.
Ένα δυνατό, εύρωστο, μαχητικό άλμπουμ που τον ανεβάζει ακόμα ψηλότερα από εκεί που ήταν· τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά.
Άλμπουμ καλλιτεχνικής ωριμότητας και καλώς εννοουμένης πολυπολιτισμικής κουλτούρας,έργο με όλα τα μουσικά είδη που κουβαλά στο DNA του ο καλλιτέχνης.
Χωρίς να είναι απλά ένα αισθητικό κολλάζ επίδειξης ή ενθουσιασμού αλλά μια μουσική πανδαισία από σφιχτοδεμένα,γερά τραγούδια συναισθηματικών εξάρσεων που εκφράζουν την ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη την παρούσα εποχή.

 Το επιτελείο του Rachid Taha ,σε μεγάλα «κέφια»,περνά μέσα στις συνθέσεις folk,blues,dub,country,rai,rock επιρροές,υπογεγραμμένες από τη μοναδική ,τραχιά και εκφραστική φωνή του καλλιτέχνη αλλά και το εξαιρετικό παίξιμο των μουσικών του. Ένα μουσικό ταξίδι δρόμου με εντυπωσιακή παραγωγή και ενορχήστρωση..»
Πέρασα όλη την περίοδο των διακοπών και το ταξίδι της επιστροφής με αυτό το δίσκο. Δε χρειάζεται να γράψω τίποτε παραπάνω γι' αυτό το σπουδαίο εθιστικό ,πλούσιο και με ψυχή άλμπουμ..
 


36. Occvlt Machine - IN DEATH ENDS
 

Ήταν μια παραγωγική χρονιά για το μονομελές σχήμα του Porl King. Δύο θαυμάσια μεγάλα άλμπουμ,ένα πειραματικό mini και δύο e.p. είναι η φετινή του προσφορά.
Έχετε ήδη δει το ''Analogue Witch '' στη θέση 66(6) αλλά αν δεν έπαιζα με κανόνες θα το είχα παρέα με το ''Occvlt Machine'' ,σε αυτή τη θέση.
Αυτό που με γοητεύει στους IN DEATH ENDS είναι ο δεμένος, καθαρός,επιβλητικός ήχος τους που φτάνει σε κατάσταση μεγαλείου στο παρόν άλμπουμ.
Φωνές που ακούγονται σαν θρήνοι χαμένων ψυχών, ανατριχιαστικά συνθ που περιβάλλουν σαν κρύα αύρα τις συνθέσεις και προκαλούν πνιγηρό αίσθημα αγωνίας ή δέους και φυσικά η «κολασμένη» μπασογραμμή-κατατεθέν , σκυθρωπή ,επίμονη και αβυσσαλέα που κάνει κάθε SOFT MOON του πλανήτη να ακούγονται σαν σχολιαρόπαιδα.
Ο Porl King είναι σπουδαίος στο να προκαλεί ανατριχίλες με την αυστηρά δομημένη και απαλλαγμένη από θορύβους μουσική του.
Το έρπων απειλητικό ηχητικό κατασκεύασμα του ''Occvlt Machine'' ,ξέρει να βάζει τον ακροατή σε κατάσταση έντασης αλλά ταυτόχρονα να κάνει τα μάτια να λάμπουν από έξαψη.
Δείτε το σαν μια από τις καλύτερες ταινίες μεταφυσικού Τρόμου που παρακολουθήσατε και αφεθείτε...


37. Missing Two Trains On Purpose - PAN PAN
 
  
 Τον ξανασυναντάμε. Παραγωγική χρονιά για τον Έλληνα μουσικό αλλά και κόμικ καλλιτέχνη. Το άλμπουμ ''Missing Two Trains On Purpose '' είναι το τρίτο μεγάλο άλμπουμ από μία αρκετά πλούσια δισκογραφία που περιλαμβάνει αρκετά e.p.,συνθέσεις για τα κόμικ του και τα χαρακτηριζόμενα από τον ίδιο Beat-Tape -πες τα και mini album,από τα οποία το ''Όλος Ο Αέρας Που Χρειάζεσαι Σ' Ένα Στόμα'' όπως ξέρετε,τοποθετήθηκε στη θέση 7 της λίστας με τα e.p. του 2ο13.
    Το παρόν άλμπουμ το βλέπετε τόσο ψηλά γιατί θέλω να εξιλεωθώ που τόσα χρόνια δεν τον παρακολουθούσα και κυρίως γιατί είναι ένα ακόμα άλμπουμ -κόσμημα στο στέμμα της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής· στέμμα που λάμπει με τα χρόνια όλο και περισσότερο.
     Το άλμπουμ αποτελείται από νυχτερινά,μελωδικά ηλεκτρονικά τραγούδια με έντονο συναισθηματικό εύρος και δύναμη. Με συνθεσάιζερ άλλης εποχής να πρωτοστατούν και να δημιουργούν ένα ονειρικό και νοσταλγικό περιβάλλον.
    Δεν υπάρχει ένταση, ακόμα και στα πιο γρήγορα τέμπο το drum machine αφήνει τα μελωδικά στοιχεία να κυριαρχούν και μένει πίσω,υπογραμμίζοντας τα συναισθήματα που βγαίνουν. 
    Μαζί εμπλέκονται και φευγαλέες απαγγελίες αλλά και ψιθυριστά φωνητικά που ενδυναμώνουν την χειροποίητη σχεδόν ομορφιά του ,η οποία με βάζει σε σκέψεις για να ξεφορτωθώ αρκετά ανάλογα Κεντροευρωπαϊκά και Σκανδιναβικά άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής δωματίου. Εξαιρετικό ακόμα και για όσους τον παρακολουθούν από την αρχή. 
Περνά σε άλλη κατηγορία πια με αυτό το άλμπουμ.Εκεί που η ακρόαση είναι το μόνο που μετρά και τότε είναι που τα δάχτυλα σταματάνε να κοπανούν τα πλήκτρα, τα μάτια κλείνουν και τα αυτιά ανοίγουν περισσότερο.
 

38. One Breath - ANNA CALVI 

Με μία ανάσα και με ανανεωμένο ήχο ,μια από τις βασίλισσες της δεκαετίας επιστρέφει Κυρία για άλλη μια φορά.
 Στο '' One Breath'' τα καρδιοχτύπια ηχούν πιο ηλεκτρονικά,αλλά το πάθος βγαίνει από τις κιθάρες και όπως πάντα, από την υπέροχη, εκφραστική φωνή της.
Τα τραγούδια της είναι ένας συναισθηματικός μονόλογος που λυγίζει τον ακροατή και η μουσική που βγαίνει από μέσα της βρίσκει ακόμα περισσότερους τρόπους να έρθει στις ακουστικές διαστάσεις. 
Υπάρχουν λίγες ροκ εξάψεις· τα περισσότερα τραγούδια ακούγονται τις πρώτες νυχτερινές ώρες. Δεν υπάρχει η έκπληξη του πρώτου άλμπουμ,όλα είναι οικεία και καλοδεχούμενα.
Και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν έχουν σημασία οι κριτικές και οι ατομικές εντυπώσεις. Δεν μπορείς να κρίνεις μια ψυχή που πάλλεται και ζει στα τραγούδια της.


39. Mbv - MY BLOODY VALENTINE 
 

Θυμάμαι ότι ήταν Χριστούγεννα του 1991 όταν παρουσίαζα το δικό μου τοπ των καλύτερων δίσκων εκείνης της χρονιάς. Μόλις είχα αγοράσει το φρεσκότατο ''Loveless'' ύστερα από δυόμιση χρόνια φανατικών ακροάσεων και airplay από τις τότε εκπομπές μου, όλης σχεδόν της δισκογραφίας τους. Θυμάμαι ότι δεν είχα προλάβει να τον ακούσω αρκετές φορές ώστε να τον αφομοιώσω. Μου ακουγόταν πολύ «άκεντρος», «μεθυσμένος» δίσκος.
Αλλά ναι, ήξερα ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό,ήξερα ότι ήταν μπροστά από την εποχή του. Εγώ δεν ήμουν.
Και έκτοτε η άβυσσος .Μέχρι που με μια άνευ προηγουμένου διαδικτυακή στόμα με στόμα προώθηση,εν μια νυκτί, εντελώς ξαφνικά και ενώ είχα μάθει να μην πιστεύω τον Kevin Shields σε αναγγελία καινούριου άλμπουμ,το αστείο έγινε «κοσμοϊστορική», για την alternative Φυλή, πραγματικότητα. Ο μπλε δίσκος των MY BLOODY VALENTINE, βούλιαξε τον ιστότοπο τους,σε λίγες μόνο ώρες. Οι προ παραγγελίες πήγαν σύννεφο..
Τελικά άξιζε η αναμονή ; Μια ολόκληρη ζωή αναμονής;
Όπως σας είχα γράψει τότε :
«..Όμως ο Kevin Shields , γράφει ακόμα πανέμορφη μουσική έχει στιβαρές,groovy ρυθμικές βάσεις και «ζωγραφίζει» με τον ηλεκτρισμό. Δεν θέλω κάτι παραπάνω. Μου φτάνει.... ».
Η μουσική του ''Mbv'' είναι κάτι σαν ροκ υπναγωγία.
Χαλαρωτικές ασκήσεις πάνω στην παραμόρφωση και το ονείρεμα, όμορφη ηλεκτρική ποίηση..
Είμαι πολύ σίγουρος ότι ο δίσκος ήταν έτοιμος από το 1993.Κάποια amen breaks μου λένε ότι πιθανόν να τα πρόσθεσε και το 1998.Δεν πάει πιο πέρα. 
Οπότε και άλλα 20 χρόνια να περιμέναμε είμαι σίγουρος ότι το υλικό αυτού του δίσκου θα ακουγόταν το ίδιο όμορφο. Αρκεί που το κυκλοφόρησε. Το γιατί δεν μας ενδιαφέρει πια....
 


40. Restless Idylls - TROPIC OF CANCER 
 

«..Το ''Restless Idylls'' έχει την καλύτερη παραγωγή που ακούσαμε ποτέ σε δίσκο των TROPIC OF CANCER η οποία αναδεικνύει και δίνει όγκο στην υποβλητική,σκοτεινή,μυσταγωγική και απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η Camella  Lobo με τη μουσική της.
Στιβαρές,αργόσυρτες ρυθμικές βάσεις που φέρνουν στο νου το 90% του'' Faith'' των THE CURE και σε υποβάλλουν σε πρώιμο χειμώνα ή σε βρεγμένα από βροχή τοπία .
Τα συνθ ακολουθούν την τελετουργική δομή των ρυθμών και μπαινοβγαίνουν αργά σε αυτούς σαν σύννεφα που μαζεύονται ή σκορπούν,χρωματίζοντας ανάλογα τις συνθέσεις. Η ερμηνεία της 
Camella  Lobo παραμένει «μετέωρη», βαριά και με την ανάλογη συναισθηματική ένταση χωρίς να χρησιμοποιεί μελό κορώνες...»
Ατύχησε να δώσει μια συναυλία που θα τη θυμόμαστε για καιρό αλλά με τίποτα δεν αλλοιώνει την ακεραιότητα και την βελούδινη παραγωγή του δίσκου που είναι καθοριστικός για την πορεία της Camella Lobo και ένα εξαίσιο δείγμα ονειρικής,σκοτεινής μουσικής του σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom