Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

After The Fall: 100 albums of 2015: Part VI_31-35


31. S_T - SUUNS & JERUSALEM IN MY HEART 
(Secretly Canadian)

Οι SUUNS και ο παραγωγός, μουσικός, δημιουργός και ανερχόμενος καλλιτέχνης Radwan Ghazi Moumneh που με το πολυμεσικό σχήμα του, JERUSALEM IN MY HEART μας εξέπληξε φέτος με άλλο ένα άλμπουμ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα άλμπουμ που συνυπάρχουν μέταλ, ηλεκτρονική, κραόυτ και Αραβική μουσική σε βαθμό ανάμειξης που εντυπωσιάζει με την ένταση, την δύναμη αλλά και τον άγριο λυρισμό που χαρακτηρίζει το άλμπουμ. Επτά κατανυκτικές συνθέσεις που βιώνονται και δεν χρειάζονται να δικαιολογήσει κανείς το δέος που νοιώθει απέναντι σε αυτό το επιβλητικό έργο, με προφορικό ή γραπτό λόγο. Και αυτό θα κάνω κι εγώ αυτή τη στιγμή. Θα αφήσω τη μουσική να κυλήσει.



32. Night of Your Ascension - WREKMEISTER HARMONIES 
(Thrill Jockey)

Θα ήθελα πολύ να είχα δίσκους του και στις προηγούμενες χρονιές μέσα στις λίστες μου αλλά τους ανακάλυψα φέτος. Το ευμετάβλητο σχήμα του J.R. Robinson, έχει δώσει στο παρελθόν άλλους δύο δίσκους αλλά αυτό εδώ είναι τελικά το magnum opus αυτής της κολλεκτίβας μουσικών που έρχονται από διαμετρικώς αντίθετα μουσικά είδη αλλά στο τέλος δημιουργούν συγκλονιστικά έργα.
Δύο όλες κι όλες οι συνθέσεις του ''The Night of Your Ascension'', τιτάνια η διάρκεια τους, μεγάλη η ανταμοιβή σε αυτόν που θα το ακούσει ολόκληρο.
Μαδριγάλια, doom metal και πειραματική ambient μουσική είναι τα τρία μουσικά είδη που συνυπάρχουν εδώ, παιγμένα από 30 μουσικούς συνολικά, μια καθολική μουσική εμπειρία που για να αναλυθεί θα πάρει ώρες θαυμασμού και επιφωνημάτων.
Ο J.R. Robinson, εγκέφαλος και μαέστρος του όλου εγχειρήματος σε αυτό το τρίτο του άλμπουμ μεταφέρει παρακμή, πίκρα και απόγνωση στηριζόμενο σε δύο πραγματικά γεγονότα δολοφονίας και παιδοφιλίας που οι ένοχοι, προερχόμενοι από την άρχουσα τάξη και Καθολική Εκκλησία, έλαβαν την τιμωρία που τους άξιζε όχι από τα δικαστήρια, που ως γνωστόν λειτουργούν μόνο για την άρχουσα τάξη ενώ παιδεύουν και τιμωρούν την κατώτερη ακόμα και σήμερα, αλλά από τους εαυτούς τους τους ίδιους και τον περίγυρo που βλέπει την αδικία με κλειστά μάτια πολλές φορές. Η μουσική προσέγγιση είναι κάτι που αξίζει να βιωθεί γιατί περνά τα όρια και τις προκαταλήψεις και κάνει τις αισθήσεις να αναστατώνονται.
Το ''The Night Of Your Ascenssion'' δεν υποδηλώνει σωτηρία αλλά υπερτονίζει την άτεγκτη και αδυσώπητη δικαιοσύνη που αν δεν αποδοθεί με ευγενή μέσα αποδίδεται με αγριότητα....



33. Deeper THE SOFT MOON 
(Captured Tracks)
 «..The album is an inward-looking representation of a new man as he processes the relentless undercurrent of his internal battles with suicide, vulnerability, and healing” αναφέρει το δελτίο τύπου σαν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας του ''Deeper''..»

«..Στο ''Deeper'' διακρίνουμε πολλές αλλαγές πάνω στη βασική μουσική κατεύθυνση των THE SOFT MOON. Είναι πιο εστιασμένος, πιο ώριμος, πιο σκοτεινός, πιο ενδοσκοπικός αλλά και ο πιο «ευλύγιστος» δίσκος τους. Ένα ολοκληρωμένο και ενδοσκοπικό άλμπουμ της εποχής μας που κατακτά περίοπτη θέση στις φετινές κυκλοφορίες...»

Τρίτο άλμπουμ για τον πάντα αξιοπρεπή μουσικό και μάστορα στο άναμμα σκοτεινής φωτιάς με τους πυρετικούς ρυθμούς του και τις αβυσσαλέες καθοδικές μουσικές του κλίμακες.
To ''Deeper'' προχωρά βαθύτερα και με ακρίβεια και η ακουστή εμπειρία μας υποβάλλει και μας ναρκώνει κατά κάποιο τρόπο κρατώντας μας δέσμιους για όλη τη διάρκεια του άλμπουμ ακόμα και μήνες μετά.



34. Heavy Electricity NO SPILL BLOOD 
(Sargent House)


    «..Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς περι τίνος πρόκειται. Και δεν πέφτει έξω. Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο, ο ήχος είναι βαρύς, δυναμικός και ασήκωτος. Αλλά όταν πιάνω τον εαυτό μου να κάνει headbanging σαν 18 χρονος μεταλλάς, τότε πρέπει να καταλάβετε ότι ΚΑΤΙ υπάρχει σε αυτό το άλμπουμ που το κάνει ξεχωριστό από την πρόσφατη «συγκομιδή» μέταλ δίσκων. Θα αποφύγω να χαρακτηρίσω μεταλ όμως, αυτό το άλμπουμ...»
    «..Μπαίνει σε περιοχές γνώριμες και χιλιπατημένες αλλά και τα εννιά τραγούδια έχουν δύναμη και ευλυγυσία. Κρατάνε την ένταση ψηλά ενώ τα συνθεσάιζερ παίζουν σημαντικό ρόλο χωρίς να επισκιάζουν..»

Ουρλιαχτά/γαβγίσματα/φωνές σε αγωνία όπως θέλετε πείτε τα φωνητικά, κιθάρες που σωστά δεν μοιάζουν και πολύ γιατί δεν είναι. Εντυπωσιακά συνθ και επιβλητικά κρουστά παραληρούν σαν να ακούει κανείς μουσική από το εξωδιάστημα. Το ''Heavy Electricity'' το πρώτο μεγάλο άλμπουμ των Ιρλανδών NO SPILL BLOOD περιέχει μουσική που μπορεί να ακούγεται σε διαστημικές μάχες και εκστρατείες. Περιέχει άγρια πύρινη ομορφιά που καίει αυτιά αλλά και κρατά σε εγρήγορση τον ακροατή. Ένα άλμπουμ που έχει τη δικιά του προσωπικότητα πριν καλά καλά ξεκινήσει να σφυροκοπά. Το εξώφυλλο πεινάει για φωτιά...



35. Engtanz Depression – SANKT OTTEN
 ( Denovali)


Οι Γερμανοί SANKT OTTEN, στο όγδοο άλμπουμ τους δημιουργούν ένα μουσικό αυτοκινητόδρομο στον οποίο κυριαρχεί η Γερμανική ηλεκτρονική μουσική των '70'ς κυρίως, άρα ακούτε κάτι νοσταλγικό και οικείο, κατ' ευθείαν από μουσικούς που έχουν στο αίμα τους την στοχαστική μελαγχολία και την γκριζάδα των μεγάλων αστικών εκτάσεων.
 Δεν υπάρχει τίποτε το αγχωτικό σε αυτό το άλμπουμ. Όλα κυλούν σε σταθερά τέμπο και ειδικά οι μεταμεσονύχτιες ακροάσεις φέρνουν μια γλυκιά απόδραση σε χώρους και τόπους που οι γκρίζοι ουρανοί, η βροχή και η νυχτερινή ψύχρα είναι παράδεισος. Θα ήθελα να μεταφράσω τον τίτλο σαν την «μελαγχολία του τελευταίου χορού» αλλά τίποτε δεν χορεύεται σε αυτό το άλμπουμ μόνο αφήνει αργές και ονειρικές μουσικές φράσεις να διέπονται από ατμοσφαιρικά συνθ και μαλακούς ρυθμούς. Οι τίτλοι των τραγουδιών προκαλούν θαυμασμό και αναρωτιέμαι πόσο καλή δουλειά κάνει η Denovali records φέτος. 
Μας γνωρίζει σχήματα που είναι αποκλειστικά και διακριτικά κοντά σε μουσικές φόρμες έξω από τη ζωή ενδιαφέροντος αλλά κοντά στο κέντρο της μουσικής έκφρασης. Ένα ακόμα όμορφο, νοτισμένο με συναίσθημα αλλά και πικρό χιούμορ. Άλμπουμ που καλό είναι να το κρατάτε σφιχτά....
( Στο παρακάτω player, είναι μόνο τέσσερις επιλογές από το άλμπουμ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom