Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

तत् त्वम् असि .7/तत् त्वम् असि. 23 - DING AN SICH



Οι DING AN SICH υπάρχουν από το 1987. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει σύνθεση αρκετές φορές. Από τις πρώτες post-punk/goth μέρες τους μέχρι τις πιό σκοτεινές ηλεκτρονικές τους σήμερα, έχουν να παρουσιάσουν σειρά ηχογραφήσεων με εξαιρετικό ενδιαφέρον συνθετικά και ενορχηστρωτικά.
Μέχρι το 1998, υπήρχε μια συνέπεια τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στις εμφανίσεις τους. Ύστερα και για τα επόμενα χρόνια μέχρι τώρα που μιλάμε, η παρουσία τους ήταν ολοένα κα πιο σπάνια αν και συνέχιζαν να είναι δραστήριοι στο στούντιο τουλάχιστον.
Το φθινόπωρο αυτό όμως είχα την ευχαρίστηση, μην πω ευτυχία, να παραλάβω από από το ταχυδρομείο ένα πολύ φροντισμένο διπλό cd, με το οποίο το σχήμα κάνει ένα δυναμικό reboot.


To ''तत् त्वम् असि .7'', όπως μας εξηγεί ο Νίκος Σαρηκώστας (ιδρυτικό μέλος του σχήματος):

 ''Είναι ο δίσκος που κυκλοφορεί με καθυστέρηση μιας δεκαετίας και αποτελείται από συνθέσεις που δουλεύτηκαν (εν μέσω διαφόρων συμβάντων) από το 1998 έως το 2008. Οι συνθέσεις αυτές αποτελούσαν και μέρος του live set στις συναυλίες που κάναμε μεταξύ 2004 - 2008''.

Ήταν η εποχή που το σχήμα ηχογραφούσε με διάφορους guest είτε στη φωνή είτε στα υπόλοιπα όργανα.
Μερικές αυτές ( ''Comedy'', ''A Passage In The Flow Of Time'') είχαν φιλοξενηθεί σε συλλογές αλλά πλέον και τις οκτώ τις ακούτε στην πιο ολοκληρωμένη μορφή τους.
 Κινούνται με  βασικό άξονα την σκοτεινή ηλεκτρονική goth αισθητική αλλά με πολλά ποπ στοιχεία επίσης. Γενικά η γενικότερη αισθητική του σχήματος δεν έχει αλλάξει μετά την πρώτη περίοδο τους. Στηρίζονται στα γυναικεία φωνητικά και στις έντονα βαθιές ρυθμικές ακολουθίες, με χαρακτηριστικά μελωδικά στοιχεία, αγγίζοντας τα μουσικά μονοπάτια των Attrition, Dead Can Dance, State Of Grace και γενικότερα της Αιθέριας σκοτεινής ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής σκηνής της Κεντρικής Ευρώπης των δύο προηγούμενων δεκαετιών. 
 Αν το ''तत् त्वम् असि .7'' κυκλοφορούσε εκείνες τις μέρες (1998-2008) θα κατείχε μια πολύ καλή θέση στις δεκάδες ευρωπαϊκές κυκλοφορίες της εποχής. Σήμερα ανασύρει όμορφες μνήμες από αυτή την τάση, άσχετα αν το κοινό της έχει πλέον πολύ καιρό να ανανεωθεί. Υπάρχει γενικότερη έλλειψη σε τέτοια μουσική γενικότερα, μουσική που απευθύνεται με τον δικό της ποιητικό τρόπο στη ρομαντική και υπαρξιακή πλευρά της ύπαρξης. 
Διακρίνεται όμως και ένα ιδιαίτερο στίγμα που συνδέει όλες τις συνθέσεις μαζί, το οποίο είναι εύκολα ανιχνεύσιμο και δικαιολογεί την επιμονή αλλά και την επιβίωση του σχήματος τόσα χρόνια. Έχοντας αποστάξει τα καλύτερα στοιχεία του είδους για τη δημιουργία αλά και την τελική κατάθεση τραγουδιών που εντυπωσιάζουν με την πληρότητα τους και την στιβαρή δομή τους.
Ο πυρήνας των DING AN SICH σε αυτό το άλμπουμ είναι οι: Νίκος Σαρηκώστας ( Ηλεκτρονικά, πλήκτρα προγραμματισμός, σύνθεση και στίχους στα περισσότερα τραγούδια), Γιώργος Γκίνης (ηχητική επεξεργασία), Κέλυ Καπετανάκη ( φωνητικά) και Nίκος Σεμπεκόπουλος ( κιθάρες). Στο ''Comedy'' συμμετείχε η Μαρίνα Παπαγεωργίου, ενώ στο '' There Is  A Dream'' η Alexandra N.S και στις κιθάρες ο Άρης Ζαρακάς (όπως και στο ''Comedy''). Στο ''Strength'' στα δεύτερα φωνητικά συμμετέχει διακριτικά και ο Μεγάλος Edward Ka-Spel.

Και αν το ''तत् त्वम् असि .7'' αντιπροσωπεύει το σχήμα στην προηγούμενη δεκαετία, το ολοκαίνουριο  ''तत् त्वम् असि .23''
ανοίγει ή κλείνει ( το μέλλον θα δείξει) προχωρά τον ήχο του σχήματος ακόμα περισσότερο, ενσωματώνοντας με τον καλύτερο τρόπο επιρροές από την '80'ς περίοδο της 4AD και της σκοτεινότερης και ηλεκτρονικότερης πλευράς των This Mortal Coil. Είναι χωρισμένο σε δύο συνεχόμενα ηχητικα μέρη, όπως και οι πλευρές του δίσκου βινυλίου με τέσσερα τραγούδια η καθεμία, με ενιαία ηχητική θεματική.
 Eίναι ότι πιο φιλόδοξο έχουν ηχογραφήσει ως σήμερα, πυκνό και στιβαρό σαν δομή και ενορχήστρωση, προϊόν έντονης στουντιακής και πνευματικής αναζήτησης. Προσκαλεί τον ακροατή σε ένα βαθύ, σκοτεινό ωκεανό από φωνητικά, μελωδικά και απόκοσμα συνάμα, ρυθμούς και ηλεκτρονικές μελωδίες που τείνουν να κάνουν την εμπειρία ξεχωριστή και μοναδική.

Η πολύ όμορφη, φωτεινή διασκευή στο ''Love Minus Zero'' του Bob Dylan με τη συμμετοχή της Sin'Drella,  πρώην τραγουδίστριας των Attrition, το ''Unconditional'' με τις μεσαιωνικές πινελιές αλλά και το πιο electro-goth ''Sleepwalker'' είναι τα κομμάτια που ξεχωρίζουν, χωρίς όμως να υποβιβάζονται τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ που στέκουν στα υψηλά ποιοτικά στάνταρ που έχουν θέσει τα μέλη του σχήματος.
Σε αυτό το άλμπουμ πέρα του Νίκου Σαρηκώστα και του Γιώργου Γκίνη, στα φωνητικά συμμετέχει η Μαρία Ιωαννίδου και σαν τρίο φαίνεται να είναι η πιο σταθερή σύνθεση που είχαν ως τώρα.
Και οι δύο κυκλοφορίες θα κυκλοφορήσουν σε 200 βινύλια των 180 γραμμαρίων από την συλλεκτική Missing Vinyl records. 
Αποτελούν κυκλοφορίες πολύ σημαντικές για Το Σπίτι Με Τα Παράξενα και δεν πρέπει να τις αγνοήσετε...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Alliance: The 2024 annual report_Phase III_The 100 single ones_1-20

Φτάσαμε στην τελευταία «κανονιά». Διαλύσαμε την «καταχνιά» λοιπόν;  Μάλλον όχι, αλλά τουλάχιστον ξαναθυμηθήκαμε εκατό τραγούδια που θα αγαπάμε για καιρό. Η σημερινή, τελευταία εικοσάδα νομίζετε ότι είναι τα κορυφαία τραγούδια και σε κάποιο επίπεδο ισχύει. Αλλά δ εν υπήρξε αγαπημένο τραγούδι για φέτος. Όμως, κάθε ένα θα μπορούσε, για δικούς του λόγους, γι' αυτό και η μη αρίθμηση της λίστας. Ίσως του χρόνου να μην υπάρχουν αριθμοί στις λίστες μας και να παραθέτουμε τα αγαπημένα μας μόνο αλφαβητικά. .. Καλή χρονιά, με περισσότερη διαύγεια σας εύχομαι και ψυχραιμία για τις δυσκολίες. 1-20:  † 3 AM (La La La) – CONFIDENCE MAN † Alone - THE CURE † Completely Half - BOLIS PUPUL † Contrarian - MARIE DAVIDSON † Deer Teeth - SEGA BODEGA † Dusk - CHELSEA WOLFE † Eager Glacier - YOO DOO RIGHT † Faded Photograph - ROBERT ASCROFT & RUTH RADELET † Girl, So Confusing Sometimes version with LORDE - CHARLI XCX ft. LORDE † Jacked - HEARTWORMS † Life - JAMIE XX ft. ROBYN...

Alliance: The 2024 annual report_Phase I_The albums_Tier 2_ 46-50

Μπήκαμε στις πεντάδες μέχρι το είκοσι. Λιγότερο με κριτήρια αξιολόγησης αλλά περισσότερο με τη λογική ομαδοποιήσεων η πρώτη πεντάδα είναι από άλμπουμ διακεκριμένων σχημάτων του ανεξάρτητου ροκ που έχουν γερές μουσικές βάσεις, εξαιρετικά διαυγή και δημιουργική επαφή με το παρελθόν της μουσικής και του παρόντος.  46. Brand On The Run (Our Brand Could Be Yr Life deluxe) - BODEGA  (Chrysalis) Μεταξύ 2013-2016 υπήρχαν οι BODEGA BAY. Βραχύβιο σχήμα που σύντομα μετονομάστηκε σε BODEGA. Έκτοτε έγιναν πολύ αγαπητοί στο ιστολόγιο και όπως κάθε χρονιά που κυκλοφορούν άλμπουμ έτσι και φέτος φιλοξενούνται στον ετήσιο μουσικό απολογισμό μας.  Το υλικό του άλμπουμ προέρχεται από την Ανοιξιάτικη κυκλοφορία ''Our Brand Could Be Yr Life'' τίτλος που παραπέμπει στο ομώνυμο και μοναδικό άλμπουμ σαν BODEGA BAY που κυκλοφόρησε το 2014. Ηχογράφησαν εκ νέου πολλά τραγούδια από αυτό πρόσθεσαν και μερικά ακόμα και ουσιαστικά με παλιό υλικό έκαναν κάτι καινούριο μέσα βέβαια στο πλαίσιο του ήχου τ...

Alliance: The 2024 annual report_Phase III_The 100 single ones_41-60

Η σημερινή εικοσάδα έχει λαμπρές alternative rock ηχογραφήσεις, σκοτεινά electro για βόλτες στην Αθήνα ή/και στο L.A., τραγούδια για να χάνεται κανείς στο όνειρο ή να παραμένει εκεί, τραγούδια με επιρροές από Λατινική Αμερική, και φωτεινά χορευτικά. Και τους ALTIN GÜN στο τελευταίο σίνγκλ τους με την original σύνθεση.  41-60: 41. Lost In A Dream – ELEPHANT STONE 42. The Dream - STILL CORNERS 43. AFV – fantasy of a broken heart 44. Zero Sum – THE SMILE 45. Be Somebody - TWO SHELL  46. Find The Way - PEGGY GOU 47. Terra – GEORDIE GREEP 48. God Gets You Back - MOGWAI 49. Crispy Skin - SQUID 50. Kirik Cam - ALTIN GÜN 51. Image - MAGDALENA BAY 52. Turn The Page - OVERMONO & THE STREETS 53. Higher - KELLY LEE OWENS 54. Going In Circles - GIFT 55. Presence - INCIRRINA 56. They Sold My Home To Built A Skycraper – GRUFF RHYS 57. Sprinter Brain – WILD PINK 58. Break The Tension – MARUJA 59. For What It Is - KONTRAVISION 60. 2-600-Lullaby ...