Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Music NON Worldwide...


'' NON is a collective of African artists, and of the diaspora, using sound as their primary media, to articulate the visible and invisible structures that create binaries in society, and in turn distribute power. The exploration of 'non, prior to the adjective, gives intel into the focus of the label, creating sound opposing contemporary canons.''

Διαβάζοντας την εισαγωγική κάρτα και ακούγοντας τις κυκλοφορίες της συγκεκριμένης εταιρείας/κολλεκτίβας, μπορεί να πάρει μια ιδέα για το τί ακριβώς πρεσβεύει και τι κατευθύνσεις έχει.
Διαβάζοντας κάποιες συνεντεύξεις των ιδρυτών της εταιρείας ( Chino Amobi, NKISI, Angel Ho) υπέθεσα ότι πρόκειται για κάποια κολλεκτίβα που θέλει να επεκταθεί μουσικά πέρα από τα συνηθισμένα είδη τα οποία χαρακτηρίζονται «μαύρη μουσική» αποτινάσσοντας (και σωστά) τον χαρακτηρισμό βάση χρώματος επιδερμίδας των μουσικών. Οι κυκλοφορίες της εταιρείας από το 2015 μέχρι το 2017, όπως και οι κυκλοφορίες κάποιων καλλιτεχνών της σε άλλες, δείχνουν μια καινούρια αντίληψη που όντως ξεπερνάει τα κάπως ρατσιστικά σύνορα της σύγχρονης μουσικής. 
Δεν θα χαρακτηριστούν ηχογραφήσεις από «μαύρους » καλλιτέχνεςς αλλά ήδη έχουν μπει σε κατηγορίες πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής με επιρροές από όλα τα είδη που μπορείτε να φανταστείτε και με τελικό αποτέλεσμα ένα συναρπαστικό, πολυεπίπεδο μουσικό δυναμικό που δίνει και παίρνει από το αστικό περιβάλλον που δημιουργείται και που ολοκληρώνεται σε κάτι αρκετά ανανεωτικό για τα είδη καταγωγής. Η μυστική λέξη εδώ είναι ''Εξέλιξη'' .
Βάση αυτών των κυκλοφοριών, το μουσικό στίγμα της εταιρείας είναι διακριτό και σίγουρα εδώ στο Σπίτι τις θεωρούμε κυκλοφορίες που δίνουν κάτι πραγματικά νέο στη μουσική της τρέχουσας δεκαετίας. Αρκεί να αφήσετε το μυαλό σας να απαγκιστρωθεί από έννοιες και κατηγορίες που δίνουν κατευθύνσεις ενώ δεν χρειάζονται και εξυπηρετούν τους διαφημιστές και promoters για να ανεβάσουν τους πελάτες τους και να τους κάνουν γνωστούς στο κοινό.
Στις κυκλοφορίες της NON, θα βρείτε μόνο Αφρογενείς μουσικούς, όμως θα ακούσετε μουσική που ξεπερνάει τα όρια κατηγοριών βάσει χρώματος, φύλου, ερωτικού ή θρησκευτικού προσανατολισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι που δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαύρος, κόκκινος, πολύχρωμος ή λευκός για να κατανοήσει. Η μουσική έκφραση δεν πρέπει να περιορίζεται και θα πρέπει να έχει άμεση ροή προς το ακροατήριο χωρίς να περνά από δελτία τύπου, εμπορικά πλάνα και κόλπα διαφημιστικής χειραγώγησης. Επιπροσθέτως οι καλλιτέχνες της NON θέλουν να δείξουν ότι δεν προορίζονται για hip hop whores ή απλοί διασκεδαστές ακροατηρίων απλά επειδή είναι μαύροι. Επίσης δεν προέρχονται από συγκεκριμένα ghetto αλλά δημιουργούν μακριά από τις ρίζες τους σε πόλεις που διακατέχονται ακόμα από αποικιοκρατική νοοτροπία, οπότε η μουσική τους αναδεικνύει την τάση να αποτιναχτεί κάθε ιδέα που έχουν προσάψει βάση χρώματος και λευκής νοοτροπίας διασκέδασης.
Κέντρο της NON αποτελούν οι 3 συλλογές που έχουμε ως σήμερα σαν διαπιστευτήρια της αισθητικής και των μουσικών αποχρώσεων της εταιρείας. 
Εννοείται ότι και οι υπόλοιπες κυκλοφορίες της παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον (τα ep της FARAI και της NKISI ήταν στα 20 αγαπημένα e.p του Σπιτιού για το 2017)


Η πρώτη (NON Worldwide Compilation Vol. 1) κυκλοφόρησε το 2015. Παρουσιάζει τις πρώτες συνθέσεις μετέπειτα γνωστότερων καλλιτεχνών της. Συνθέσεις που δεν χαρακτηρίζονται εύκολα σαν κάτι συγκεκριμένο αλλά νοιώθει κανείς τη μυρωδιά της πόλης, της παρακμής αλλά και της οργής των καλλιτεχνών ισορροπούμενη με την κατασταλαγμένη ματιά των καλλιτεχνών που μετρημένα και χωρίς τσιτάτα και επιθετικό κομπασμό, παίρνουν θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα δίχως να κάνουν παραχωρήσεις.


Οι επόμενες δύο συλλογές ( NON Worldwide Compilation Trilogy Volume 1, NON Worldwide Compilation Trilogy Volume 2 ) κυκλοφορούν αυτές τις μέρες. Η πρώτη κυκλοφορεί από τις 23 Μαρτίου και η δεύτερη από τις 30 Μαρτίου ενώ το τρίτο μέρος θα κυκλοφορήσει στις 13 Απριλίου.

Ακούγοντας το πρώτο από τα τρία μέρη, διαπιστώνουμε κάπως πιο ραφιναρισμένες συνθέσεις που εισχωρούν σε hip hop, ambient, trap, experimental κατηγορίες χάνοντας λίγο από το σκοτάδι των πρώτων κυκλοφορίων και προσανατολίζονται πολύ κοντύτερα στον ήχο αυτής της δεκαετίας. Αν εξαιρέσουμε δύο ή τρεις συνθέσεις που απλά ακούγονται συμπαθητικά ( πχ. Hymnal Pine Heart, Ban Men, Loner) οι υπόλοιπες ακούγονται αρκετά ανανεωτικές για τους χώρους που κινούνται..


Η δεύτερη συλλογή είναι λιγότερο συμβιβασμένη από την πρώτη με συνθέσεις που δεν χρειάζονται πολύ προσπάθεια να κατανοηθούν, είναι δομικά και ρυθμικά, συναρπαστικές και μας συστήνουν μια ελπιδοφόρα γενιά στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτή η δεύτερη συλλογή μονοπωλεί αυτές τις μέρες στο Σπίτι.
Οι συλλογές συνοδεύονται από το κάτωθι δελτίο τύπου που για να είμαι ειλικρινής δεν μπόρεσα να καταλάβω λόγω έλλειψης βασικών ιατρικών και βιολογικών όρων:

«Two years after our inception, NON conducted a genome-wide association study in 42 NON Citizens. Our result; 42 Tracks, 3 albums. A locus on chromosome 16pter [lead SNP rs13335629 in ITFG3 gene; P < 1E−13 for hemoglobin (Hgb), RBC count, mean corpuscular volume (MCV), MCH and MCHC] and the G6PD locus on Xq28 [lead SNP rs1050828; P < 1E − 13 for Hgb, MCV, RBC count and red cell distribution width (RDW)] were each associated with multiple RBC traits. At the alpha-globin region, both the common NON Citizen 3.7 kb deletion and common single nucleotide polymorphisms (SNPs) appear to contribute independently to RBC phenotypes among AAs. In the 2p21 region, we identified a variant distinctly associated with NON Citizens. In a genome-wide admixture mapping scan, our citizens ancestry at the 6p22 region containing HFE and LRRC16A was associated with higher Hgb. LRRC16A has been previously associated with the platelet count and mean platelet volume in NCs, but not with Hgb. Finally, we extended to our citizens the findings of association of erythrocyte traits with several loci previously reported in globally, including CD164 and HBS1L-MYB. This large-scale genome-wide analysis in NON Citizens has extended the importance of several RBC-associated genetic loci to AAs and identified allelic heterogeneity and pleiotropy at several previously unknown genetic loci associated with blood cell traits. »





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom