Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Spring pop 2018 in Greece, live! .....Ta Toy Boy / Foam live @ Death Disco [14.04.2018]


 Αν και ο κόσμος γενικά δεν έχει σταματήσει να βγαίνει στην Αθήνα ειδικά τα Σάββατα, εντούτοις μας κάνει πολύ περισσότερη εντύπωση η κυκλοφορία και το μποτιλιάρισμα ή η κοσμοπλημμύρα στα «γνωστά» μέρη ξεδωσίματος όταν η Άνοιξη μπαίνει για τα καλά στην πόλη.

Δεν σταματάνε ούτε και οι συναυλίες ειδικά σε μικρούς χώρους. Εντούτοις η σκέψη να πάει κάποιος να κλειστεί τέτοια εποχή είναι λίγο αποτρεπτική. Ποτέ όμως δεν με εμπόδισε να παρακολουθήσω εξαιρετικές εμφανίσεις και να έχω την αίσθηση της καλοκαιρίας και εσωτερικά.

Τα δύο σχήματα που επέλεξα να παρακολουθήσω ύστερα από αρκετό καιρό, βοηθούσαν στην Ανοιξιάτικη διάθεση αρκετά.



Οι FOAM, που κατ' αρχήν δεν πρέπει να συγχέονται με τους Αυστραλούς γκαραζοπάνκηδες, είναι ένα ντουέτο που αποτελείται από τον Dennis ( κιθάρα, φωνητικά) και Maria ( πλήκτρα, φωνητικά) και ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει ένα e.p. και το συνοδευτικό remix του.

Βρίσκονται στο προσκήνιο και κάνουν συναυλίες εδώ κι ένα χρόνο περίπου.

Κινούνται σε ποπ περιοχές γενικά είτε alternative, είτε dream, είτε ηλεκτρονική.

Τους παρακολουθούσα για πρώτη φορά και μου άρεσε το γεγονός ότι τα τραγούδια του e.p ακούστηκαν καλύτερα και περισσότερο εξελιγμένα (ειδικά τα ''Underwater'' και ''Mistake''). Τα καινούρια τραγούδια φάνηκαν υποσχόμενα και γενικά η εμφάνισή τους ήταν πολύ προσεγμένη από άποψη ήχου, στησίματος και απόδοσης. Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στην πολύ καλή διασκευή τους στο παλιό αγαπημένο κομμάτι των THE SILVERSUN PICKUPS, '' Growing Old Is Getting Old'' (2009), που του έδωσαν νέα πνοή χωρίς να ξεπερνάνε το πρωτότυπο αλλά κρατώντας τη συναισθηματική φόρτιση του.

Ο ήχος τους περιέχει στοιχεία νεότερων επιρροών κάτι πολύ ευχάριστο και φαίνεται ότι προχωρούν τόσο καλά ώστε σε λίγο καιρό όταν θα κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ θα μιλάμε περισσότερο γι' αυτούς.

Οι TA TOY BOY από την άλλη έχουν προϊστορία με τα προηγούμενα ή παράλληλα σχήματα που παίζουν ή έπαιζαν ( FIVE STAR HOTEL, LIEBE, MARY'S FLOWER SUPERHEAD) τα οποία είχαν μια διακριτική αλλά εξαιρετική πορεία ( με εξαίρεση τους τραγικά υποτιμημένους FIVE STAR HOTEL) και πέρυσι εμφανίστηκαν σαν TA TOY BOY κάνοντας αίσθηση σε μερικούς κύκλους με το single ''This Town''.

Φέτος κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους ''This Town'' μέσω της Make me Happy. 
Aπό το εξώφυλλο ( ξεκάθαρα εξώφυλλο αισθητικής Sarah records) μέχρι τα τελευταίo δευτερόλεπτα του ''Lost In The Light'',  κυλά η αγάπη και η διάθεση ανανέωσης της παλιάς καλής κιθαριστικής ανεξάρτητης ποπ των αρχών της δεκαετίας του' 90. 

Παρατηρούμε ότι σε σύγκριση με τη lo-fi αισθητική και την επιμονή τους σε μια περισσότερο συναισθηματική βάση των τότε σχημάτων, οι TA TOY BOY δείχνουν να αντιμετωπίζουν τις επιρροές τους με διάθεση να δώσουν το δικό τους χρώμα στην αισθητική αυτή με περισσότερα new wave στοιχεία, περισσότερο ολοκληρωμένη ρυθμική και μελωδική δομή αλλά πάντα με απλότητα και αμεσότητα. Δεν ακούγονται απλοί αντιγραφείς ή μαθητές αλλά έχω την εντύπωση ότι ο ήχος της Sarah records μόλις αναβαθμίστηκε ένα επίπεδο πιο πάνω με αυτό το ντεμπούτο. Η Make Me Happy records κάνει την καλύτερη αρχή με το δεύτερο κιόλας νούμερο της.



Συναυλιακά το ντουέτο εμφανίστηκε σαν τρίο και δεν ξέφυγε καθόλου από την ηχητική που διαποτίζει το άλμπουμ. Όλα τα τραγούδια παίχτηκαν  όπως πρέπει ( ξεχώρισα κυρίως τα Fresh Kiss, This Town, Sunday Afternoon, Lost In The Light) και σίγουρα ικανοποίησαν το αρκετό αλλά  σχετικό κοινό που τους παρακολούθησε. Δεν έχει πολλούς οπαδούς η κιθαριστική ποπ αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Όμως εμείς έχουμε περισσότερο δέσιμο και επαφή με την μουσική αυτή και φάνηκε στο επιτόπιο μουσικό κουίζ που παρουσίαζαν ανάμεσα στα τραγούδια οι TA TOY BOY. Έπαιξαν και διασκευές, κάτι απολύτως φυσικό για το είδος της μπάντας και άσχετα αν ήταν πετυχημένες ή όχι έφεραν πολλές αναμνήσεις και συναισθήματα σε όλους μας.

''Dragging Me Down'' των INSPIRAL CARPETS ( η λιγότερο πετυχημένη τους), ''Rio'' των ANOTHER SUNNY DAY ( η πιο πετυχημένη τους) , ''Made Of Stone'' των STONE ROSES αλλά και ένα bonus 14 μουσικών μέτρων ( όπως με πληροφόρησαν οι μουσικοί μου φίλοι)  στο αριστούργημα των THE HOLLOW MEN από το 1988 '' Drowning Man'', λίγο πριν το τέλος του ''This Town''που παίχτηκε για δεύτερη φορά σαν encore. Όμως το βαρύ πυροβολικό του σχήματος κρύβεται στον ήχο των δικών τους συνθέσεων και στη δύναμη των ποιοτικών στοιχείων που τους διαποτίζει σαν προσωπικότητες και μουσικούς.

Αν υπάρχει ένα συγκεντρωτικό συναίσθημα που μου άφησε η Σαββατιάτικη εκδήλωση είναι το γεγονός ότι και οι FOAM και οι TA TOY BOY μπορούν να υποστηρίξουν το υλικό που έχουν με αξιώσεις και μας έκαναν να πιστέψουμε ότι το μέλλον τους δεν είναι μόνο ελπιδοφόρο αλλά και λαμπρό...

Setlist: TA TOY BOY (φωτο: Bill Polychronos)



Setlist: FOAM
  1. Encore
  2. Way Far From Home
  3. Underwater
  4. Venus
  5. Maybe Alright
  6. Mistake
  7. Growing Old Is Getting Old ( Silversun Pickups cover)
  8. Tricks And Treats
  9. Not Like Us

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom