Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ALTIN GÜN


Οι ALTIN GÜN είναι ένα πενταμελές σχήμα που έχει σαν βάση του το Άμστερνταμ. Η ιστορία του ξεκινά μετά το τέλος της περιοδείας του Jacco Gardner στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα της δεκαετίας μας. Ο μπασσίστας της μπάντας Jason Verhulst, έφυγε από την Πόλη γοητευμένος με την Anatolian psychedelic rock ή πιο λαϊκά, Τούρκικη ψυχεδέλειας της δεκαετίας του' 70 που σαν είδος γνώρισε τεράστια και παγκόσμια αναγνώριση μόλις  δέκα χρόνια πριν με τις επανακυκλοφορίες συλλογών και δίσκων Τούρκων καλλιτεχνών της ροκ που αναβάθμισαν τη λαϊκή μουσική της Τουρκίας με ροκ, φανκ και ψυχεδελικά στοιχεία κάνοντας ένα είδος εξωτικού ροκ ακαταμάχητο απο πολλές απόψεις αλλά και αρκετά υποτιμημένο στην εποχή του.


 Ο Jason Verhulst λοιπόν μαζί με τους φίλους του Ben Rider ( κιθάρα αλλά επίσης μέλος της μπάντας του Jacco Gardner) και Nic Mauskovic (drums) αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σχήμα που θα αναβίωνε κατά κάποιο τρόπο τη  μουσική αυτή. Βρήκαν λοιπόν και δύο άλλους μουσικούς Τουρκικής καταγωγής, την Merve Dasdemir ( φωνητικά) και τον  Erdinc Yildiz Ecevit ( σάζι, φωνητικά, πλήκτρα) που μαζί με τον περκασινίστα των JUNGLE BY NIGHT, Gino Groeneveld αποτελούν την πεντάδα των ALTIN GÜN που στα Τούρκικα σημαίνει Χρυσή Μέρα. Και όπως κάθε καλή μέρα φαίνεται συνήθως από το πρωί, έτσι και το στο σχήμα το πρώτο τους άλμπουμ ''On'' που κυκλοφορεί από τον Μάρτιο, έχει ξεκινήσει να γράφει μια μικρή θριαμβευτική ιστορία στα μουσικά πεπραγμένα του 2018.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις κυρίως του Neşet Ertaş, αλλά και των Erkin Koray, Sümmer Ezgü, Orhan Gencebay καθώς και άλλων Τούρκων συνθετών. Οι συνθέσεις είναι προσαρμοσμένες στην Anatolian ροκ αισθητική. Διατηρούν φυσικά τα Ανατολίτικα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν αλλά από μέσα τους περνούν έντονα ψυχεδελικά στοιχεία και φανκ ρυθμοί που τα κάνουν σχεδόν αγνώριστα από τις πρώτες εκτελέσεις δίνοντας τους μια καινούρια πνοή για τη σημερινή εποχή.
Το σάζι φλέγεται εδώ και είναι το πρωτεύον όργανο που καθοδηγεί τους υπόλοιπους και χαρακτηρίζει τον ήχο του σχήματος. Τα φωνητικά δένουν με τις πιο σύγχρονες φόρμες και συνολικά το σχήμα δημιουργεί ένα μουσικό σύμπαν που έχει ισχυρές ρίζες αλλά οδεύει για αλλού. Όπως πετυχημένα αναφέρει και το δελτίο τύπου:

« Τα τραγούδια περιέχουν παγκόσμια θέματα όπως η Αγάπη, ο Θάνατος, η Επιθυμία και το Πεπρωμένο. Πρόκειται για άμεση μουσική που χαϊδεύει την ψυχή και θέλει να σας συγκινήσει ταυτόχρονα. Μουσική που ακούγεται οικεία αλλά και διαφορετική. Μουσική που είναι βαθιά συναισθηματική ακόμα και για κάποιον που δεν μιλάει από Τουρκικά.»

Το άλμπουμ περιλαμβάνει και το ''Cemalim'', ίσως την πιο αγαπημένη μου σύνθεση από αυτό το είδος μουσικής σε μια εκτέλεση περισσότερο Γήινη και φλεγόμενη από, την άνευ συναγωνισμού, πρώτη σχεδόν αιθέρια εκτέλεση του Erkin Koray αλλά ακούγεται το ίδιο συναισθηματική και εν τέλει πιστοποιεί ότι το ''On'' δεν είναι απλά ένας δίσκος με διασκευές ή αναβιωτικό ήχο αλλά ένα πρότυπο έργο/πρόταση για το πως η λαϊκή μουσική μπορεί να μαγεύει ακόμα και με «ένδυμα» που τη βγάζει από το απλό φολκλορ ή δεν της προσδίδει ρόλο στυλιστικής απόχρωσης και μόνο.
Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Ελβετική Bongo Joe που μας έδωσε άλλο ένα από τα καλύτερα άλμπουμ για φέτος μετά το άλμπουμ της Space Lady, On The Street of Dreams αλλά περιλαμβάνει και άλλες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στον κατάλογο της που της ανακαλύπτω εν καιρώ...

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom