Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Scott Walker



Όταν το ροκ' ν' ρολ ξεκινούσε ήταν 12 χρόνων. Το πρώτο του σίνγκλ κυκλοφόρησε το 1957 σε ηλικία 14 χρόνων. Τα πρώτα του σινγκλ ακολουθούσαν τη φυσική ρυθμ ' ν 'μπλουζ/ ροκ 'ν' ρολ της εποχής και πέρα από το ότι ήταν αρκετά διασκεδαστικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να μείνουν κλασικά ή σημαντικά. Αυτό όμως που ξεχώριζε ήταν η φωνή. Όχι δεν είχε τον βαρύ τόνο από τότε. Ήταν μια παιδική φωνή, ήταν ένα teen idol της εποχής αλλά είχε τσαγανό και σίγουρα όλο και κάποιο κορίτσι θα τον είχε ερωτευτεί. Ο μικρός ζούσε ήδη το ροκ όνειρο μέσα στο mainstream της εποχής. Περνώντας από μια βραχύβια σερφ ροκ φάση ήρθε η εποχή που ξεκινούσε η αληθινή χρυσή ποπ περίοδος του. Αλλάζει το όνομα του και από Scott Engel γίνεται Scott Walker μαζί με τα υπόλοιπα δύο μέλη που έγιναν γνωστοί ως The Walker Brothers.  
Μετακομίζουν στην Μ. Βρετανία γίνονται πετυχημένοι με ήχο δανεισμένο από τον Phil Spector και τραγούδια διασκευασμένα με τρόπο ώστε να παραμένουν στη μνήμη και την ψυχοσύνθεση σαν μόνιμοι κάτοικοι όμορφης χαρμολύπης. Ανάμεσά τους εξαιρετικές πρωτότυπες συνθέσεις/ μίνι ποπ συμφωνίες που προχωρούσαν την ποπ πέρα από τον αστερισμό του απλού μελοδράματος, σκιαγραφώντας υπαρξιακά τοπία και παράξενους τόπους που κανένας σχεδόν crooner ή απλώς διασκεδαστής περνούσε εκείνη την εποχή.

Λίγο πριν οι εντάσεις μεταξύ τους διαλύσουν το σχήμα- για τη δεκαετία του '60 και πάνω στη δόξα τους- ο Scott σκέφτεται για προσωπική καριέρα. Και τότε ξεκινά η σόλο εποχή του και η πιο σημαντική του.   
Τέσσερεις δίσκοι με καθοδική ανταπόκριση σε πωλήσεις αλλά που αναγνωρίστηκαν χρόνια μετά την κυκλοφορία τους σαν τέσσερα επιδραστικά κειμήλια της ποπ μουσικής για τη δεκαετία του '60, έξι ακόμα που στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 δεν είχαν καμία εμπορική αξία αλλά με μερικά τραγούδια-διασκευές κυρίως, θαμμένα διαμάντια. Λίγο πριν την τρίτη και τελευταία επιστροφή του με τους The Walker Brothers,το 1978 -όπου η τράπουλα» μοιράστηκε ξανά -έκλεισαν τα πρώτα είκοσι χρόνια ενός καλλιτέχνη αφοσιωμένου και πάντα ρυθμιστή του ''παιχνιδιού'' στη μουσική βιομηχανία. Από τη γενιά του, ήταν από τους ελάχιστους επιζώντες και σχετικά άφθαρτους από ναρκωτικά, σκάνδαλα και φθορά. Ο περιπατητής Σκοτ απλά συνέχιζε το δικό του μονοπάτι, σκιά, σε απόσταση από τις κοσμογονικές εξελίξεις της ροκ και ποπ βιομηχανίας...Και αυτό συνεχίστηκε για είκοσι ακόμα χρόνια..

Το πρώτο μέρος του δίπτυχου αφιερώματος μας στον μεγάλο καλλιτέχνη καλύπτει τα δεκαέξι πιο σημαντικά χρόνια ακμής του σαν ποπ αστέρα.
Η σειρά των τραγουδιών ακολουθούν την μουσική εξέλιξη του Scott Walker και οι επιλογές είναι καθαρά συναισθηματικές. Τα τραγούδια που ακούτε σε αυτό το mixtape είναι τα περισσότερο αγαπημένα μου αλλά και αυτά που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα αλλά και τις ανησυχίες του. Λείπουν κάποια τραγούδια για τα οποία θα διαβάσετε σε άλλα αφιερώματα όμως η επιλογή έγινε με καθαρά συναισθηματικά κριτήρια.
Από τα τραγούδια του περνά η Αμερικάνικη και η Ευρωπαϊκή κουλτούρα και υποκουλτούρα- και λίγη tropicalia- που αρμόζει για μεγάλα τραγούδια. Γιατί ακόμα και στα πιo απλοϊκά του ακόμα και σε αυτά που επισκιάζονται από τα γνωστά του, ακόμα και στις διασκευές που έχει κάνει, κρύβεται Όραμα, Έμπνευση, Αγάπη, Αφοσίωση, Προσήλωση και Ταλέντο. Χαρακτηριστικά που λίγοι έχουν κατορθώσει να τα μαζέψουν όλα μαζί. (συνεχίζεται) 


Τα τραγούδια του πρώτου μέρους:
  1. SCOTT ENGEL - Everybody But Me
  2. SCOTT ENGEL - Charlie Bop
  3. SCOTT ENGEL - Steady As A Rock
  4. SCOTT ENGEL & JOHN STEWART - Lottin Dottin Da Da
  5. THE WALKER BROTHERS - Saturday's Child
  6. THE WALKER BROTHERS - Make It Easy On Yourself ( Burt Bacharach, Hal David)
  7. THE WALKER BROTHERS - The Sun Ain't Gonna Shine Anymore ( Bob Crewe, Bob Gaudio)
  8. THE WALKER BROTHERS - Living Above Your Head (
    Kenny Vance, Mark D. Sanders, Jay Black)
  9. THE WALKER BROTHERS - Orpheus
  10. THE WALKER BROTHERS - In My Room (
    Joaquin Prieto, Paul Vance and Lee Pockriss (English lyrics))
  11. THE WALKER BROTHERS - Archangel
  12. SCOTT WALKER - Mathilde (Jacques Brel cover)
  13. SCOTT WALKER - Amsterdam (Jacques Brel cover)
  14. SCOTT WALKER - The Girls From The Streets
  15. SCOTT WALKER - The Bridge
  16. SCOTT WALKER - Always Coming Back To You
  17. SCOTT WALKER - Butterfly
  18. SCOTT WALKER - The Seventh Seal
  19. SCOTT WALKER - 30 Century Man
  20. SCOTT WALKER - The Old Man's Back Again
  21. SCOTT WALKER - The Ballad Of Sacco And Vanzetti ( Ennio Morricone,Joan Baez)
  22. SCOTT WALKER - Little Things (That Keep Us Together)
  23. SCOTT WALKER - 'Til The Band Comes In
  24. SCOTT WALKER – Maria Bethania ( Caetano Veloso)
  25. SCOTT WALKER – I Still See You (Michel Legrand)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom