Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Brodka, SCOTTIBRAINS and the wrong party...

Η (Monica Maria) Brodka είναι μία Πολωνή ποπ σταρ, αρκετά δημοφιλής στη χώρα της αλλά άγνωστη σε μένα και ίσως στους περισσότερους μέχρι πρότινος. 

Διαβάζω ότι το 2004 κέρδισε την πρώτη θέση στο Πολωνικό Pop Idol και αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να με αφορά. Οι πρώτοι της δύο δίσκοι έγιναν χρυσοί αλλά έπρεπε να πάει 23 για να φτιάξει ένα τρίτο άλμπουμ (Granda) που δεν είχε καμμία σχέση με τον πρότερο καλλιτεχνικό της βίο και έδειχνε ότι η indie pop της ταίριαζε περισσότερο. Έγινε διπλά πλατινένιο στην Πολωνία. 

Το 2013 κυκλοφορεί το πρώτο Αγγλόφωνο e.p. της ''LAX'' με δύο καινούρια τραγούδια και τέσσερα ρημίξ το οποίο μας αφορά. Από αυτό ξεχωρίζει το α λα THE NEW PORNOGRAPHERS διαμαντάκι ''Varsovie'' το οποίο κέρδισε το Πολωνικό αντίστοιχο Grammy που ονομάζεται ''Fryderyk'' (Πολωνική απόδοση του ονόματος του κλασσικού συνθέτη Φρειδερίκου Σοπέν).

Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο εξ' ολοκλήρου Αγγλόφωνο άλμπουμ της που πλέον την ανέδειξε και καλλιτεχνικά. Το ''Clashes'' έγινε και αυτό πλατινένιο και περιέχει μερικά πολύ καλά indie τραγούδια που αξίζει να ακούσετε και τα οποία ξεχωρίζουν για την πολύ καλή αίσθηση τόσο της εποχής που τα περιβάλλουν όσο και για την αρτιότητα τους. Φαίνεται τελικά ότι η ποιότητα και η εμπορική αποδοχή λειτουργούν κάπου. 

To 2018 ηχογράφησε κι ένα MTV unplugged δίσκο με εξαιρετικές αποδόσεις τραγουδιών από τα ''LAX'', ''Granda'' και ''Clashes'', μία λιγότερο νευρωτική αλλά πολύ συναισθηματική εκτέλεση του ''Heart Shaped-Box'' των NIRVANA ενώ το ''Ten'' η πρώτη της κυκλοφορία και το πρώτο από τα τα 4 νο.1 στο Πολωνικό τσαρτ ακούγεται όπως ταιριάζει πλέον σε μία αρκετά ώριμη πρώην ποπ σταρ και νυν πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση προχωρημένης ποπ και ίντυ Ευρωπαίας καλλιτέχνιδας.

Το 2021 δεν πρόλαβε να μπει και η Brodka παίζει σε δύο ταμπλώ. Στο ''Żar''(ζέστη) συνεργάζεται με το Πολωνικό χιπ χοπ ντουέτο PRO8L3M. Το τραγούδι ανήκει ξεκάθαρα στο R'n'B/χιπ χοπ στρατόπεδο και είναι αρκετά αξιόλογο. 

Εκεί όμως που η Brodka κάνει τη διαφορά φέτος είναι η συνεργασία της με τους SCOTTIBRAINS, ένα τριμελές cosmic rock και indie λονδρέζικο σχήμα το οποίο δημιουργήθηκε από τον Dan Carey, που έχει κάνει την παραγωγή σε καλλιτέχνες του βεληνεκούς των TOY, της Kate Tempest, των HOT CHIP, των BAT FOR LASHES, της Kylie Minogue (Body Languageμεταξύ άλλων ενώ έχει κερδίσει δύο από τις τέσσερις έως τώρα υποψηφιότητες καλύτερου παραγωγού των βραβείων Mercury για το ''Dogrel'' των FONTAINES D.C. και του ''Schlangenheim'' των BLACK MIDI.  

O Dan Carey είναι επίσης ιδρυτής και τρέχει την εταιρεία Speedy Wunderground. Στα 5 χρόνια ύπαρξης της, έχουν κυκλοφορήσει από εκεί πολλά 7'' που έχουν ήδη εξαντληθεί, μερικά ep, λίγα digital και ένα μόνο άλμπουμ ενώ καλό είναι να ακούσετε τις 4 συλλογές της αλλά και τη σειρά Quarantine Series στο soundcloud της εταιρείας ( δεν έχει bandcamp!_κι όμως δεν ζει στα '00'ς). 

Γράφει η Brodka σε σχετική ανακοίνωση:

 «Let me invite you to my "Wrong Party"!

2020 was all about working on my new album, mainly in London. It's where I got invited by the legendary producer Dan Carey to participate in his project - Speedy Wunderground. “Wrong Party" was recorded spontaneously within 24 hours. Mix and mastering took place on the same day. No corrections allowed! Madness!

Dan Carey, Oli Bayston, Liam Hutton - You've fulfilled my dream of having a punk band for a moment and I will cherish that memory forever! 

Sometimes we are all drawn to a person or situation that is bad for us, so bad you want to set it on fire, but the desire is so strong, we can’t resist it. That's what ‘Wrong Party’ is about. Enjoy!»

Δεν είναι punk βέβαια το ''Wrong Party''. Είναι ένας τούρμπο συνδυασμός μετά-Kraut/post punk/pop κραδασμών στο στυλ που διαμορφώνουν οι SCOTTIBRAINS και το αδικούμε κιόλας. Είναι ορμητικό, είναι σταθερά κλιμακούμενο, είναι χορευτικό, είναι από τις καλύτερες κυκλοφορίες της Speedy Wunderground, είναι ότι χρειάζομαι αυτές τις μέρες. Δεν πρωτοτυπεί αλλά είναι ένα καυτό τετράλεπτο που με κάνει να ζητώ περισσότερα από αυτή τη συνεργασία αυτή γιατί η φωνή της Brodka ταιριάζει γάντι στον ήχο του σχήματος που με αυτή την ουρανοκατέβατη προσθήκη αποκτούν κατεύθυνση και προοπτική.... 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom