Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Pearlies_The 2023 Annual report_Phase 1_The Albums of 2023_Part ΧIII _The Avant Garde Tale Teller Pearl_18


18. Made To Measure Vol. 48: Une Aventure De VV (Songspiel) – AKSAK MABUL (Crammed Discs)

«The album’s subtitle, 'Songspiel', highlights its theatrical/musical aspect: the work pays oblique homage to those experimental radio plays that once emerged from the creative workshops of the BBC, the RTF and the RAI, and especially to those German Hörspiels which, at their best, might combine spoken word, instrumental or electronic music, songs and sonic research. »

Μετά το ‘’Figures’’, το άλμπουμ επιστροφής τους και το δικό μας νο.1 για το 2020, οι AKSAK MABUL, μουσική και άκρως ταγμένη στην Τέχνη της, κολεκτίβα από το Βέλγιο δημιούργησε το έργο αυτό, ένα ουσιαστικά μουσικό θεατρικό έργο σε κείμενο της Véronique Vincent, ένα αινιγματικό φιλοσοφικό-ποιητικό παραμύθι που ξετυλίγεται μέσα από μονολόγους και διαλόγους, που τραγουδιούνται ή αφηγούνται από μια σειρά χαρακτήρων με τις φωνές εκλεκτών προσκεκλημένων όπως Alig Fodder, Laetitia Sadier, Audrey & Benjamin από τους Aquaserge, Don The Tiger, Blaine L. Reininger και τα μέλη της τρέχουσας ζωντανής μπάντας του σχήματος: Faustine Hollander, Lucien Fraipont & Erik Heestermans.

Αν γνωρίζετε δε Βελγικά θα μπορούσατε να το παρακολουθήσετε με άνεση ωστόσο είναι τόσο ελκυστικό και σαν άκουσμα που ενδέχεται σε πρώτο χρόνο να σταθείτε μόνο στο μουσικό μέρος πριν εμβαθύνετε και στο κείμενο. Η μουσική που ακούτε είναι ένα προσωπικό, μίγμα από ηλεκτρονική,jazz, νεοκλασσική, ηλεκτροακουστική, αυτοσχεδιαστική, kraut και λίγο samba, με καταλύτη την καλλιτεχνική σφραγίδα των AKSAK MABUL που φιλτράρει τις επιρροές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα avant-garde μουσικό και επιπλέον έργο Τέχνης που δεν κλείνεται στον κόσμο του αλλά «επικοινωνεί» σε εύρος κουλτούρας (πείτε το ποπ αβαντ γκαρντ και πιάστε το υπονοούμενο) που δεν ακούτε και δεν δοκιμάζουν παρά ελάχιστοι καλλιτέχνες σήμερα.

Στη δεκαετία του ’80 θα το ακούγατε από τις εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα (του Α. Ζήλου, του Χ. Τσανάκα ή του Α. Φράγκου-για όσους θυμούνται) και όλοι θα είμασταν προσηλωμένοι και θα είχε δημιουργηθεί μάλιστα και  ένας μικρός μύθος γύρω από το όνομά τους. Σήμερα μία τέτοια καλλιτεχνική δημιουργία μιλά αποκλειστικά σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τη μουσική με ανοιχτή συνείδηση και σκέψη, αφήνονται να τους παρασύρει η μουσική ροή και όχι το παρασκήνιο γύρω από το ποιόν των μουσικών ή οι απόψεις τους.« Είναι ένα έργο που σπάνια συναντούμε σήμερα γιατί απαιτείται ανάλογη γνώση και υπόβαθρο που δεν θα βρείτε στο σύγχρονο σκοταδιστικό πλαίσιο των fame story και διάφορων corporate ακαδημιών που κόβουν και ράβουν τη μουσική δημιουργία με μη-καλλιτεχνικές σταθερές και προδιαγραφές.

«Η Περιπέτεια της VV» είναι από τα καλύτερα Made To Measure που έχουμε ακούσει στα σαράντα χρόνια ύπαρξης και από 2021 αναγεννημένης σειράς εκλεκτών κυκλοφοριών της Crammed Discs. Οι AKSAK MABUL ήταν στο πρώτο νούμερο της σειράς αλλά ΄και στο ενδέκατο.

«Une aventure de VV (Songspiel) is released as part of the Made To Measure composers’ series**. This underlines the special character of the project: a detour through an unexplored zone, rather than the follow-up to the previous album (this could actually have been said about each of the records in Aksak Maboul’s discography so far…».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom