Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Extended joys 2014.. The e.p.s of 2014 / 11-18

11. Breaks My Heart All The Time  - LEYLAND KIRBY
(Apollo )

 
Αυτό το e.p. ηχογραφήθηκε  για την περίφημη Apollo records και αποτελεί τη δεύτερη και σημαντικότερη κυκλοφορία του Leyland Kirby μέσα στο 2014 . Περιέχει τέσσερις συνθέσεις με μελωδικά στρώματα και περιοδικά περάσματα ήχων σαν ένα ήρεμο επαναληπτικό θρόισμα. Ακούμε περισσότερα ρυθμικά στοιχεία από  τις προηγούμενες δουλειές του. 
Ηλεκτρονική μουσική  με συναίσθημα για ονειροπόληση  εκφερόμενη αφήνοντας τα αφαιρετικά, νοσταλγικά και σκοτεινά ambient σύμπαντα του πρόσφατου παρελθόντος. Οι εξοικειωμένοι με τον ήχο της Apollo θα βρούν στοιχεία από καλλιτέχνες τις εταιρείας (Biosphere ,Aphex Twin κλπ )  από τους οποίους φαίνεται να εμπνέεεται ο σπουδαίος συνθέτης. Στοιχεία που μπλέκονται με τη νοσταλγική διάθεση και στριφογυρίζουν μέχρι να σχηματίσουν ambient διαφανείς  φορματισμούς αναβαθμίζοντας τη μουσική κατεύθυνση του καλλιτέχνη..





12. No Bells On Sunday  - MARK LANEGAN BAND
(Heavenly/Flooded Soil recordings)  



  Δύο αξιώματα ισχύουν για τον Mark Lanegan. Το πρώτο είναι η σταθερή και μεγάλη σε αξία χαρακτηριστική,δυνατή,συναισθηματική,βραχνή χροιά της φωνής του που είναι καταλύτης σε ότι και αν τραγουδήσει.   Ανεβάζει την αξία των μέτριων συνθέσεων και φυσικά εκτινάσσει την αξία των σημαντικών στα ύψη. Το δεύτερο είναι η ότι πάντα θα ηχογραφεί δίσκους που μπορεί να μην αλλάζουν τη μουσική αλλά θα είναι καταθέσεις ψυχής ενός ιδιαίτερου καλλιτέχνη του ροκ που δεν αλλάζει τις αξίες του αλλά τις ενισχύει ή τις επενδύει. 
Αυτά τα δύο λοιπόν είναι δεδομένα σε κάθε κυκλοφορία ηχογράφησης είτε προσωπικής είτε σαν συμμετοχής κάπου.
Το φετινό e.p. ''No Bells On Sunday'' ήρθε πριν το πρόσφατο άλμπουμ του και το πρώτο που παρατηρήσαμε αφού για άλλη μια φορά χαρήκαμε που τον ακούσαμε να τραγουδά και φέτος,η ανανεωμένη ηχητική του γκαρνταρόμπα. Περισσότερο ρυθμικός,χωρίς πολλές σκληρές κιθάρες ,με μπαλάντες που χρησιμοποιούν σοφά ηλεκτρονικούς ρυθμούς ,όλα προσαρμοσμένα στη σκονισμένη,δωρική ερμηνεία του σπουδαίου τραγουδοποιού. Είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο άλμπουμ του,αλλά εδώ ξεκαθαρίζει. Δε χρειάζεται βέβαια να πείσει κανέναν ούτε να αποδείξει κάτι ο Mark Lanegan. Για άλλη μια φορά ακούμε μια μεγάλη φωνή να τραγουδά και να στοιχειώνει καλογραμμένες συνθέσεις με ανανεωμένες ενορχηστρώσεις. Η κορύφωσηκαι μια μεγάλη στιγμή γοα το 2014, είναι στο  στο πέμπτο ''Smokestack Magic''·  ένα επιβλητικό, μεταblues οκτάλεπτο έπος με απόκοσμα πλήκτρα,χαλαρό ρυθμικό καλπασμό και τον Lanegan σε παραλήρημα. Είναι το επιστέγασμα του e.p. και ο κύριoς λόγος που βλέπετε το e.p. εδώ χωρίς να το συμπεριλάβω σαν μέρος του άλμπουμ ''Phantom Radio''
 



13. Veneer - SEPTEMBER GIRLS
(Fortuna POP!) 




Οι  SEPTEMBER GIRLS,αφού  κυκλοφόρησαν μερικά εκθαμβωτικά e.p. τα δύο τελευταία χρόνια έκλεισαν τον κύκλο κυκλοφορώντας το 2014 ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα άλμπουμ της χρονιάς και με μεγάλη μας χαρά τις βλέπουμε να ανοίγουνκαι πάλι τον κύκλο των e.p. άμεσα,πριν εκπνεύσει ο χρόνος ξεκινώντας από το ''Veneer''.
 Τέσσερα τραγούδια κλιμακούμενης έντασης με κιθάρες που βάζουν φωτιές στο γνωστό στυλ τους, βαρύτερες ενορχηστρώσεις χωρίς να λείπουν οι μετεφηβικές νοσταλγικές εξάρσεις που δείχνουν το σχήμα σε ραγδαία ανοδική πορεία  επιβεβαιώνουν την αξία και πίστη που τους έχουμε δώσει. Θέλω να πιστεύω ότι οι συλλέκτες e.p. των indie σχημάτων θα τρίβουν τα χέρια τους και πάλι...




14. Revengers Of The Dark  - THE HUNT
(Giallo Disco)





Τριγυρνούν στα σκοτεινά πάρκα του Σανς Ελυζέ με όπλο τα αναλογικά συνθ τους και πυρομαχικά από τόνους  αναμνήσεων  ταινιών τρόμου της δεκαετίας του '70. «Φτιαγμένοι» από τα «αρχέγονα» συνθ ριφ του J.Carpenter,του Giorgio Moroder και των Γάλλων space disco παραγωγών της δεκαετίας του '70 και με μάτια να λαμπυρίζουν από έξαψη,γυρεύουν ακροατήρια για να «αποθέσουν» στ' αυτιά τους την ηλεκτρονική «επιδημία» που κουβαλά το πρώτο τους e.p.
Το ''Revengers Of The Darkness» e.p.,δε θέλει και πολύ να θεωρηθεί ως γραφικό με την πρώτη πεταχτή ακρόαση αλλά μόλις με τη δεύτερη,νοιώθετε το ηχητικό «ντοπάρισμα» από τα γεμάτα,μεγαλόπρεπα συνθ του ''Angoisse'' να προκαλεί αρχικές ανατριχίλες.
Η μετρονομική επίθεση στο σταθμό σας είναι ικανή να σας ακινητοποιήσει για μερικά λεπτά αλλά μετά συμμετέχετε στο πανηγύρι,κάνοντας headbanging αργά και συγχρονισμένοι στο βαρύ,αργό κλιμακούμενο ρυθμό των συνθεσάιζερ του ''Brain Test'' μέχρι να φτάσετε σε επίπεδο «έξαψης» και μέχρι να στρίψει το κεφάλι σας 360 μοίρες. Παραδίδεστε στις «φλόγες» με τα επόμενα τρία και το θρίλερ που έπαιζε στους εγκεφάλους των Παριζιάνων THE HUNT μέχρι σήμερα, «μοντάρεται» πλέον από εσάς. 
Και έτσι ,με την εγγύηση της Giallo Disco records ,αυτό το e.p. θα είναι η μία και μοναδική στιγμή για το 2014 που θα  συμμετέχετε στην ψευδαίσθηση σαν ζόμπι,με τόση επιτυχία που καμία «umbrella» δεν πρόκειται να σας πτοήσει γιατί απλούστατα,τους έχετε φάει όλους ζωντανούς.. 




15.Crab It Honey  - FEVER THE GHOST
(Lolipop )


   
Είναι το ντεμπούτο e.p. του σχήματος  από το Λος Αντζελες και περιέχει τραγούδια με ρυθμούς που σας κάνουν να χορεύετε στο δευτερόλεπτο, ψυχεδελοπρογκρεσιβ καταβολές και πολλές ομοιότητες με τους MGMT. Η «feel good» διάθεση συνδυάζεται θαυμάσια με τις παραξενιές  αλλά και την σουρεαλιστική του τρέλλα των συνθέσεων.
Απαιτείται όμως κάποια πρόοδος στις ερμηνευτικές δυνατότητες του τραγουδιστή και το χειρισμό των μελωδικών περασμάτων
για να περάσουν σε καλύτερη κατηγορία. Σε πρώτη φάση όμως πρόκειται για ένα ευχάριστο ντεμπούτο,με τραγούδια που κοσμούν την ποπ του 2014.


 

16. Your DarknessBENOIT & SERGIO
( Visionquest)





E.p. που άνετα κινείται στη house περιοχή με τρία κομμάτια που χορεύονται και ακούγονται μέχρι το τέλος. Σιγά το κατόρθωμα θα πείτε. Mα είναι οι ρυθμοί που κλιμακώνονται με Moroderikα κρεσέντο ,λατινογενείς περιπτύξεις ή ρέγκε τσαχπινιές που κάνουν τη διαφορά και που δείχνουν ότι αυτό  το ντουέτο ξέρει να κάνει τα πατώματα να σείονται.Οπότε προτιμώ να τα δώσω όλα στην πίστα του Σπιτιού και να αφήσω τις περιττές κουβέντες.




17. Die Alone - JENNIE VEE
(Self release)




Πρώτο e.p. από μία νέα καλλιτέχνη και μία τίμια κιθαριστική ποπ κατάθεση. Οι  επιρροές από το εναλλακτικό ροκ της δεκαετίας των '90'ς  δεν κρύβονται και φέρνουν κύματα νοσταλγίας κατά την ακρόαση. Η Jenny Vee με πέντε κιθαριστικά gloom pop,όπως τα ονομάζει,τραγούδια,μεστά και καλοφτιαγμένα,δείχνει ότι έχει προοπτικές. Προς το παρόν απολαμβάνουμε την αέρινη παράγωγή με όμορφα ρεφρέν και μελωδίες που είναι σαν όαση μέσα σε άνυδρη indie περιοχή...



18. Through The Night -  ION 
(Lovezone)






Οι MECHANIMAL μπορεί να απορροφούν την περισσότερη ώρα της μουσικής ζωής του Γ.Παπαϊωάννου αλλά φέτος φαίνεται ότι βρήκε χρόνο να μας δώσει ένα ονειρικό technoabient/deep house e.p. που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το ''Summerize Me'' του 2011 ηχογραφημένο όπως και το τωρινό στη Lovezone records. 
Στιλπνή παραγωγή με εθιστικούς,χαλαρωτικούς ρυθμούς και «ανοικτές» ,«έναστρες» ενορχηστρώσεις και ambient στρώσεις – χαλί για πτήσεις. Απλά πατάς κουμπί και φεύγεις....




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom