Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Extended joys 2014...The e.p.s of 2014 / 01-10

01. Rival Dealer - BURIAL
(Hyperdub)





Έρχεται από το 2013 αλλά θα μπορούσε να έρχεται από τα βάθη της ψυχικής αβύσσου μας σαν ένας ατέρμονος ανείπωτος θρήνος. Το συναίσθημα που βγαίνει είναι τόσο διατρητικό που εισβάλλει σαν      ορμητικός χείμαρρος φεύγοντας από το στούντιο.
 Τρεις συνθέσεις που καλπάζουν ρυθμικά σαν να προσπαθούν να ξεφύγουν γδαρμένες από την κόλαση.Απότομα σταματήματα και αυτή η ηχητική βροχή/φθαρμένο βινύλιο/πιτσαρισμένα φωνητικά που στοιχειώνουν κάθε δουλειά του,εντείνουν το φορτωμένο ηχητικό περιβάλλον..
29 λεπτά εμ-πύριας μουσικής που δένει γάντι με την τσακισμένη ύπαρξη του καθενός από μας.







02. Fada_Spaces - SUN GLITTERS ft. MAKIMAKKUK
(Self Release)





Ο Sun Glitters γ.κ.ω.  Victor Ferreira,έχει εντυπωσιάσει  με τις αραχνοϋφαντες μουσικές του και είναι ένας παραγωγός που χαίρει την εκτίμηση της παγκόσμιας ηλεκτροchill σκηνής. 
Αυτό το e.p. είναι σε συνεργασία με την τραγουδίστρια  Makimakkuk  και περιέχει συνθέσεις που πετάνε απάνω από τη Μέση Ανατολή. 
Τα ηχοχρώματα είναι σαν τα χρώματα του ήλιου με τα    Αραβικά στοιχεία να επαναλαμβάνονται σαν προσευχές μέσα στα ρυθμικά κομμάτια δένοντας όλο το αιθέριο πλέγμα από ambient υποστρώματα
Είναι αυτή η χαλαρή,νοσταλγική,μαλακή αίσθηση της διεξόδου στον αέρα. Ελαφρώνει και ευφραίνει.....
Ένα μικρό μουσικοθεραπευτικό θαύμα  που εξαφανίζει κάθε Budha bar κυκλοφορία από προσώπου γης.
 Αυτό είναι ένα ζεστό,εξωτικό mini lp,που προσφέρεται για δημιουργική περιπλάνηση.....





03. Devil's Fruit RADKEY
(Little Man )




«...Στα τραγούδια τους βρίσκει κανείς την ενέργεια και τη δύναμη που ΔΕΝ έχουν πια τα πρόσφατα,βαρετά και τάχα μου σκληρά και ανένταχτα πανκ σχήματα..Η ορμητικότητα, το δέσιμο, η ένταση, οι μελωδίες αλλά και η αναζωογονητική επίδραση του ήχου τους στα κουρασμένα αυτιά μου, που εξάγεται από το ''Devil's Fruit'', δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες για το ταλέντο και την έμπνευση που έχουν. Στη μουσική τους ακούς MISFITS,DEATH,MC5,NIRVANA,αγνή εφηβική ενέργεια και πάθος ,χωρίς μονομανίες,ναρκισσισμό,έπαρση. Πείθουν γιατί είναι αγνοί και μαγκάκια και όχι υπερφίαλα μαλακιστήρια. Ξεκίνησαν σαρωτικά σε μια εποχή που το καλό,αγνό ροκ είναι εξαφανισμένο και εύχομαι να μη με διαψεύσουν.....».
 ροκ βόμβα των πιτσιρικάδων είναι η κορυφαία μικρή,καθαρή ροκ κυκλοφορία της χρονιάς.
Χωρίς fillers,χωρίς μέτριες στιγμές. Καθαρό και άμεμπτο.



04.Night Walk (To The Sky) - NOISE|IN|DREAMS
( Web)




Το e.p. αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε φυσική μορφή. Παρέμεινε στα όρια του soundcloud ως αυτόνομο stream. Όμως κουβαλά κάτι παραπάνω για να παραμένει στα στενά πλαίσια ενός μουσικού site. Η μετά Burial ηλεκτρονική κατεύθυνση,το witch haus «απόστημα» , οι μικρές εγκλωβισμένες φωνές που ζητάνε χρώμα και νοσταλγούν,τα κρυφά δάκρυα της ψυχής για ανεκπλήρωτες επιθυμίες και ονειρα σε μια πόλη ασπρόμαυρη και χωρίς μέλλον, είναι παράγοντες που συγκεντρώθηκαν σε πέντε σκοτεινές,υποβλητικές,ονειρικές συνθέσεις «ντύθηκαν» με την περιβάλλουσα του θορύβου που κάνει το βινύλιο ή της βροχής που πέφτει και δημιούργησαν το ισοδύναμο της αϋπνίας και της αίσθησης του κρύου πρωινού ύστερα από ένα ήρεμο φαινομενικά βράδυ με το μυαλό και την ψυχή σε εγρήγορση και σκέψεις σε ταχύτητα βιντεοκλίπ. Αυτό το μίνι διαμάντι λοιπόν αξίζει να υποτιτλιστεί σαν «άξιος απόγονος του Untrue και λιγότερο στυλίστικο/περισσότερο ουσιώδες από την καλύτερη witch haus ηχογράφηση που ακούσατε ποτέ» εν έτοι 2014....


05.Life Inside/Rupture/Sylvia - DOUBLE ECHO
(Self release)




Η εντυπωσιακή είσοδος με το μπάσο στα εκο και τα κρουστά συγχρονισμένα με τα  joydivisionika beat του νέου e.p. των Ιρλανδών νεοκυματικών ιερέων της δεκαετίας μας, εθίζει αμέσως και συμπαρασύρει όπως και το πρώτο άλμπουμ. 
 Δεν υπακούω στη λογική ή ψυχρή ανάλυση. Παρατηρώ βέβαια μια συνθετική δυσκαμψία προς όφελος της ηχητικής πανδαισίας που με παρασύρει.Γιατί οι DOUBLE ECHO είναι μάστορες στις επιβλητικές ,σκοτεινές,γλυκόπικρες μουσικές αψίδες που ορθώνουν με χαρακτηριστική ευκολία. οπότε τι τα θέλετε. Μας κέρδισαν για άλλη μια χρονιά έστω και με ένα μικρής διάρκειας δίσκο.. 




06.Strange Weather - ANNA CALVI
(Domino)





Με πέντε διασκευές μας ήρθε το 2014 η Anna Calvi. 3 από νέους καλλιτέχνες και δύο από ισάριθμους ροκ γίγαντες. Το αποτέλεσμα άνισο αλλά οι σκέψεις κλειδώνουν τη στιγμή που ακούγεται η πρώτη νότα από το ''Papi Pacify '' (FKA TWIGS) και ξεκλειδώνουν όταν δεν ακούγεται τίποτε στο φινάλε του ''Lady Grinning soul '' ( D.Bowie).
Οι χειρότερες στιγμές είναι δύο τυπικά καλές διασκευές αλλά οι καλύτερες είναι τρείς συγκλονιστικές ερμηνείες σε ισάριθμα τραγούδια συγχρόνων της.
Ποτέ δεν ακούστηκε τόσο διαπεραστικό το ''Strange Weather'' (Keren Ann). Μαζί με τον D.Byrne,σε συναισθηματική έξαρση στο κόκκινο.Οι χαμηλοί τόνοι του πρωτότυπου φαίνονται ανίσχυροι σε αυτή τη νέα εκτέλεση.
Διέσωσε  ''Αm The Man That Will Find You'' ( Conan Mockasinδίνοντας τον αισθησιασμό και την επιθυμία που δεν υπήρχε ούτε κάτω από τους τόνους ειρωνείας ,κυνισμού και αντιαισθητικού φαλτσέτου,στο πρωτότυπο.
Τέλος, ερμήνευσε στα ίσα το ''Papi Pacify'' δίνοντας του ένα πιο συμβατικό πρόσωπο χωρίς να υπερκαλύπτει το υπέροχο φουτουριστικό ηχητικό πλαίσιο του πρωτότυπου αλλά δίνοντας περισσότερο βάρος στο συναισθηματικό του εκτόπισμα που δεν διακρίνεται αμέσως στο πρωτότυπο.
Πάνω απ' όλα το e.p. είναι ένα κομψοτέχνημα γούστου και αισθητικής από την τραγουδίστρια που δίνει ψυχή σε ότι τραγουδάει..Είναι το ζητούμενο.Από εκεί και μετά οποιαδήποτε συζήτηση είναι καθαρά για να περνά η ώρα..




07.Pathways - DREAM WEAPONS
(Holger )





Ο Άγγελος των FANTASTIKOI HXOI,σε ένα e.p. κυκλοφορημένο από τη Γερμανική Holger. Χωρίς να το ακούσετε έχετε ήδη πιάσει τους kraut υπόηχους και τα motorik beat του. Και παρ΄ όλη την αισθητική προβλεψιμότητα για όσους γνωρίζουν τους ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΗΧΟΙ, δεν αντιστεκόμαστε στην πρωινή,ψυχρή ,ταξιδιωτική αίσθηση που αποπνεέι.
 Βλέπετε ο συνθέτης είναι μουσικονειροναύτης από τους λίγους παγκοσμίως και ότι ηχογραφεί περιέχει ταξιδιωτικές οδηγίες,κουτί πρώτων  βοηθειών και πυξίδα. Οι ηχητικοί διάδρομοι που αποτυπώνει κάθε φορά είναι πλεόν ευκολοδιάβατοι και όμορφα φτιαγμένοι .



08.Nouveauree - PROSTITUTES
(Night School)




Όχι ένα αλλά τέσσερα e.p. μας παρουσίασαν οι PROSTITUTES μέσα στο 2014. To ''Nouvaree'' είναι αυτό που θα παραμείνει και μετά λόγω της ογκώδους και θεαματικής ηχητικής του κατασκευής. Πέντε συνθέσεις όπου κυριαρχούν βαριοί χορευτικοί ebm ρυθμοί και θόρυβοι. Μετεξέλιξη ενός hardcore υβριδίου με χαλαρή ταχύτητα και παραμόρφωση που δεν φτάνει στα απάνθρωπα και βορβορώδη επίπεδα των προγενέστερων.Απόγονος ενός σκληροπυρηνικού ,επαναληπτικού ήχου που συνδυάζει τη βρώμα των πόλεων ,την ψυχρότητα της τρεχνολογικής κυριαρχίας. Μην περιμένετε πνευματικές αναζητήσεις.Παρά μόνο ένα εντυπωσιακό ηχητικό travelling από τους Cabaret Voltaire μέχρι Detroit Techno.


09.Mr. Noah - PANDA BEAR
(Domino)



«Αναγνωριστικό» e.p. μήνες πριν από την κυκλοφορία του νέου του δίσκου. O Noah Lennox επέστρεψε στη δισκογραφία χωρίς καμμία αισθητική αλλαγή αλλά με πολύ κέφι και διάθεση για μελωδίες που δημιουργούν μια αισιόδοξη διάθεση και τάσεις φυγής. Είναι αλήθεια ότι η ηχώ των ήχων του,κάθε ψυχεδελικό,υγροποιημένο ηχοϋπόστρωμα ,κάθε ρυθμικό φράκταλ του γενικού ηχητικού πλαισίου του και κυρίως τα επαναληπτικά ιδιότυπα χορωδιακά του μας είχαν λείψει. Το e.p. έχει βάθος· κάθε ακρόαση είναι και ένα βήμα /βουτιά/άνοδος στο επόμενο ηχητικό στρώμα,σε καινούριο επίπεδο ήχου.
Μας δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το μέγαλο άλμπουμ του που θα κυκλοφορήσει το 2015 αλλά λειτουργεί και σαν αυτόνομο έργο εμπνευσμένης ποπ· μίας ποπ πολυδιαθλαστικής, αναγνωρίσιμης και σημείο αναφοράς,πλέον, για την επόμενη γενιά μουσικών και τραγουδοποιών....


10.Departures - FINAL MOMENT EQUILIBRIUM
(Self release)





Ζει και ηχογραφεί στην Έδεσσα και το ''Departures'' είναι το δεύτερο e.p. που κυκλοφορεί φέτος μετά το ''Nostalgia ''. Αποτελείται από τέσσερις συνθέσεις που συναγωνίζονται η μία με την άλλη για το ποιά θα μας μεταβάλλει το μυαλό σε κινηματογραφική αίθουσα.
 Το κεντρικό θέμα:
αναχωρήσεις,αποχαιρετισμοί,αποχωρισμοί,ταξίδια, φαίνεται τόσο από τον τίτλο όσο και από την έντονη νοσταλγία που περιβάλλει τις συνθέσεις.
 Φωνητικά υπάρχουν σποραδικά και επαναλαμβάνουν φράσεις (Silent Streamers) ή απαγγέλουν (Mr.Charlie) υπογραμμίζοντας ακόμα πιο πολύ το θέμα.
Είναι σημαντική η πρόοδος που έχει κάνει ο F.M.E. σε αυτό το e.p. συγκρίνοντας το με το προηγούμενο.Η ικανότητα να πλάθει κόσμους και συνθήκες ευεργετικές για την ανθρώπινη ευαισθησία τη βλέπουμε ολοένα και συχνότερα στους νέους μουσικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο και μας χαροποιεί το γεγονός ότι η πρόθεση είναι πάντα ειλικρινής.Χωρίς επιτήδευση ή εύκολο εντυπωσιασμό. Η ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα περνάει την καλύτερη φάση της....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom