Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

THE GREEK ELECTRONIC SUMMER SURVIVAL KIT. Vol.1: Tool Sessions



Οι κυκλοφορίες στην εγχώρια σκηνή μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας σε μεγάλο βαθμό και όπως γνωρίζετε έχει δοθεί μία άτυπη προτεραιότητα από σημαντικές κυκλοφορίες του εξωτερικού.
Οι επόμενες 3-4 δημοσιεύσεις θα περιστρέφονται γύρω από πρόσφατες κυκλοφορίες στο χώρο της νέας Ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής αλλά προμηνύονται και άλλες σε διάφορα είδη..
Σε πρώτη φάση θα αναφερθούμε σε τέσσερεις ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν από τα εργαστήρια της Nutty Wombat και Numb Capsule. Πρόκειται για 4 κυκλοφορίες που φέτος δίνουν ένα δροσερό εγκεφαλικό ηλεκτρονικό χρώμα στο καλοκαίρι σας με μουσική τροφή για ανακούφιση και που έχουμε όλοι το προνόμιο και την πολυτέλεια να ακούμε. Οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες στενά συνδεδεμένες με δεσμούς φιλίας και υποστήριξης με Το Σπίτι δεν παύουν να κυκλοφορούν ανήσυχους δίσκους με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ένα ολόκληρο λεξικό ηλεκτρονικής μουσικής ετυμολογίας χρειάζεται για να περιγράψει επαρκώς όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτές αλλά θα περιοριστούμε σε απλές εντυπώσεις αφήνοντας την ετυμολογία του ήχου σε πιο εξειδικευμένους. 
Ξεκινάμε από τη συλλογή ''Tool Sessions''. Ένα θαύμα micropackaging, ευφυές θέμα και χορταστική μουσική.
Πρόκειται για μια κυκλοφορία σε usb stick. Μόνο που δεν είναι ένα τυπικό usb. 
 Όπως παρατηρούμε 100+ αγοραστές τις συλλογής καθώς και εσείς που δεν το έχετε αποκτήσει ακόμα έρχεται σε μια μεταλλική θήκη με διάφανη πρόσοψη όπου φυλάσσεται σε σχήμα εργαλείου το συγκεκριμένο αποθηκευτικό μέσο. Συμπαγές μεταλλικό περίβλημα που εύκολα περνάει για εργαλείο μόνο που ειδικεύεται σε άλλου είδους μαστορική. Περιλαμβάνει 17 συνθέσεις από ισάριθμους καλλιτέχνες της Ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής. Από τους πιο ιστορικούς ( ION, drog_A_tek, JOALZ) μέχρι νεόκοπους μάστορες και μαστόρισσες στα ηλεκτρονικά ρυθμοκούτια και τεχνοτροπίες ( SPIVAK, Yorgia Karidi, TSEV, REGRESSVERBROT κλπ).
Πειραγμένη glitch electronica, idm, ambient, detroit techno, minimal και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε σε αυτή την ευφάνταστη heavy duty συλλογή που χαρτογραφεί τη νέα πειραματική σκηνή στην Ελλάδα με προδιαγραφές και εξαιρετική διαίσθηση.
Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την στοιχειωτική αναδόμηση του κλασσικού ροκ αριστουργήματος των θρυλικών WIPERS, '' Over The Edge'', από το σχήμα-λίκνο της μουσικής δημιουργίας στην Ελλάδα , drog_A_tek. Όλη η οργή έχει εξατμιστεί, έχει απομείνει η απόγνωση και η φόρα προς τα όρια είναι ακόμα σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες διασκευές που έχετε ακούσει αυτή τη δεκαετία και σας το γράφει κάποιος που έχει την μπάντα του Greg Sage εικόνισμα.
Το ''Istid'' του ION είναι ξεκάθαρα μία από τις αριστουργηματικές συνθέσεις του Γιάννη Παπαϊωάννου, ένας άσσος που δεν βρίσκεται σε κανένα άλμπουμ του και κοσμεί τη συλλογή.
Τα καλά κρυμμένα ανατολίτικα στοιχεία στο μυστηριακό ''Dadaloglou'' του Bill Anagnos, ενισχύονται από τα παλμικά ρυθμικά κύματα σε κατάσταση trance που θα ήταν εντονότερη αν η διάρκεια της σύνθεσης ήταν παραπάνω από 8.49.
Η soul της Yorgia Karidi σε περιβάλλον abstract electronica και εξαιρετικά φωνητικά soul/hip hop γωνία βρίσκει στο ''Spacex Fight'' την δημιουργικότερη στιγμή της. Αν κάνει άλμπουμ με τέτοιες προδιαγραφές ξεχνάω ότι αμερικάνικο soul/r'n'b λούστρο άκουσα τελευταία. Θυμηθείτε το.
Το παραληρηματικό ''Gain And Again'' του TURBO TEETH, μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο με τις νευρικές ρυθμικές του ταχύτητες αλλά ποιός θέλει ηρεμία σε αυτή τη συλλογή.
Διαφορετικά tempo κοντράρονται στο ''Floko'' του TSEV που καταλήγει σε d'n'b παρανάλωμα με techno ηχοχρώματα που συγκρατούν τη σύνθεση να μην εκτροχιάζεται.
Η ασύγχρονη ρυθμολογία και τα αφρικάνικα περάσματα/φαντάσματα του ''29.60,- 90.15 time'' των ECHO CANYON είναι απόσπασμα χορευτικών τελετών κάποιας Γαλαξιακής αρχαίας φυλής.
Η detroit techno του ''I Chewed The Chew-Z'' των REGRESSVERBOT δεν αφήνει αέρα και φως να περάσει μέσα από την αρκετά σφιχτοδεμένη και κατά κάποιο περίεργο λόγο νοσταλγική σύνθεση. Από τα πλέον χαρακτηριστικά και προσβάσιμα της συλλογής.
Η σύνθεση του Savvas Metaxas ''Shuffle'' φέρνει στο φως και τζαζ στοιχεία από κάποιο καπνισμένο μπαρ της Σελήνης.
Μπορώ να μιλήσω για όλα τα υπόλοιπα αλλά θα σας χαλάσω τη χαρά της ανακάλυψης. Δεν υπάρχει βαρετή στιγμή σε αυτή τη συλλογή. Θα πρέπει όμως να μην την περάσετε με δειγματοληπτική ακρόαση. Θα χάσετε όλη τη συγκίνηση.
Συνιστούμε να ακούτε τη συλλογή σε συνεχιζόμενη ροή στη wav μορφή της είτε με ακουστικά είτε πολύ δυνατά.
Η Nutty Wombat κυκλοφόρησε την καλύτερη συλλογή της και τη θεωρούμε ήδη κλασσική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom