Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Touboura.


 «Στη δουλειά μου, ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ηχητική/μουσική σύνθεση, και κινηματογράφος, υλοποιούνται με παραδοσιακά υλικά ή σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, και συγκλίνουν σε μια κοινή ουσία που συνοπτικά περιγράφεται ως εξής:

Η σύνθεση δομείται τόσο σε αισθητηριακή όσο και σε εννοιολογική βάση, σε μια προσπάθεια ώσμωσης τους.
Aντί του καρτεσιανού αντιστικτικού διπόλου ύλης-πνεύματος, η δουλειά μου διέπεται από την σύγχρονη αντίληψη της κβαντομηχανικής φυσικής, όπου το πνεύμα και η ύλη δεν ορίζονται μέσα από την αντίθεσή τους, αλλά αποτελούνται τελικά από την ίδια ουσία, όντας ύλη ή ενέργεια (η σκέψη είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας), ανάλογα με τη στιγμή και την οπτική γωνία.
Ένα παιχνίδι αντιθέσεων και συμφιλιώσεων την κρατά σε μία δυναμική, τεταμένη ισορροπία.
Υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια, το τελικό αποτέλεσμα κάθε δημιουργικής διαδικασίας, να φέρει την μεταμόρφωση και μετουσίωση (ή κάθαρση), και όχι να μένει στην έκθεση προσωπικών βιωμάτων, παρατήρησης και εκτίμησης των πραγμάτων


H Σοφία Τούμπουρα είναι παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής, σκηνοθέτης πειραματικού κινηματογράφου και καλλιτέχνης οπτικοακουστικής Τέχνης.
Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες (Κοινωνική Ανθρωπολογία, Κοινωνική Φιλοσοφία), Καλές Τέχνες, Κινηματογραφικές Σπουδές και παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής.

Εκθέτει στην Ελλάδα και διεθνώς.

Είναι η ιδρυτής της πλατφόρμας έργου Openshowstudio.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της e.p. που αποτελεί soundtrack του οπτικοακουστικού project "(i died so many times that I became) IMMORTAL" που παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 17' στον κήπο της Elika gallery με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία 2017. Αποτελείται από πέντε συνθέσεις.
Δύο με ελληνικό στίχο (η πρώτη της προσπάθεια), δύο ορχηστρικά και η συναρπαστική ζωντανή εκτέλεση της 13λεπτης σύνθεσης από την έκθεση. Σε αυτήν ειδικά αποτυπώνεται περισσότερο συγκροτημένα όλη η κοσμοθεωρία της καλλιτέχνιδας.

Ο ελληνικός στίχος αξιοποιείται δημιουργικά, δίνοντας από μόνος του ένα πολύ ιδιαίτερο τόνο στις συνθέσεις και ενδεχομένως να υπάρξει και συνέχεια γιατί φαίνεται ότι γλωσσικά λειτουργούν καλύτερα.

Αν και οι συνθέσεις της δείχνουν μουσικό στο ξεκίνημα, έχουν ξεπεράσει τις επιρροές τους, διαμορφώνουν ολοκληρωμένη άποψη και διαθέτουν τις βάσεις για μελλοντικά μουσικά έργα.

  H επόμενη παρουσία της θα είναι στην επόμενη συλλογή της Nutty Wombat που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο μαζί με έξι ακόμα υποσχόμενες μουσικούς της νέας Ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής ( Spivak, Constantina-MarcelDune,Yorgia Karidi, Νατ Κέις,
S O a N N E F a I R, cORNIzA
).

Τα εισαγωγικά που διαβάσατε προέρχονται από τον προσωπικό της ιστότοπο και εκεί μπορείτε να έρθετε σε πρώτη επαφή με το σύνολο της δουλειάς αλλά και της θεωρίας της.

Το "(i died so many times that I became) IMMORTAL" το αγοράζετε από το bandcamp της μαζί με τρία ακόμα τραγούδια που προηγήθηκαν του e.p.
Επίσης εδώ διαβάζετε μια πολύ κτατοπιστική συνέντευξη για να τη γνωρίσετε ακόμα καλύτερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom