Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Pearlies_The 2023 Annual report_Phase 1_The Albums of 2023_Part ΧXVIII _The Blissful Pearl_3


     3. Cracker Island (deluxe edition) – GORILLAZ (Parlophone)


«Cracker Island is the eighth studio album by the British virtual band Gorillaz. It was released on 24 February 2023 via Parlophone and Warner Records. It features collaborations with Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Thundercat, Tame Impala, Bad Bunny, Bootie Brown and Beck. A deluxe edition was released with additional tracks featuring De La Soul, MC Bin Laden, Del the Funky Homosapien and Dawn Penn.

Cracker Island received mostly positive reviews. It debuted at number one on the UK Albums Chart and number three on the US Billboard 200, making it the first Gorillaz album to reach number one in the UK since Demon Days (2005). It reached the top 10 in 19 countries. »

 Μετά το 3 στα 3, ‘’Plastic Beach’’ του 2010, η επόμενη τριάδα των άλμπουμ τους, έδειχνε τους GORILLAZ να βρίσκονται σε μία δημιουργική κάμψη. Υπήρχαν καλά σίνγκλς αλλά δεν έφταναν για να ανατρέψουν αυτό το δημιουργικό ναδίρ της προηγούμενης δεκαετίας. Ώσπου, με την αυγή της τρίτης δημιουργικής τους δεκαετίας και την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ τους ‘’Song Machine’’, το σχήμα ξεκίνησε να γίνεται αντάξιο της φήμης του. 

Το 2022 ξεκίνησαν να μας προϊδεάζουν ότι η επιστροφή τους το 2023 θα ήταν σίγουρα συναρπαστική. Το ομώνυμο σίνγκλ με τον Thundercat ήταν κάτι πολύ αναζωογονητικό για το σχήμα αλλά και για το ενδιαφέρον μας. Και φτάσαμε στα τέλη της χρονιάς να ακούμε και να ξανακούμε το ‘’Cracker Island’’ και να σιγουρευόμαστε πλέον ότι πρόκειται όχι μόνο για το τρίτο καλύτερο άλμπουμ στην καριέρα τους αλλά και μία σημαντική συλλογή για τη χρονιά αυτή από τραγούδια που είναι διασκεδαστικά, ώριμα και ακόμα παραπάνω. Είναι δυναμικά όσο πρέπει, ενδοσκοπικά όσο χρειάζεται και ποπ. Απαλλαγμένα από άγχη ναρκισσισμού, αγωνίας για το «εταιρικό πλάνο» και για τις πωλήσεις. 

Τραγούδια που ενεργοποιούν τις παλιές καλές αρετές ενός ποπ τραγουδιού (ρεφρεν που μένουν, κουπλέ και γέφυρες που ομορφαίνουν την ακρόαση) για ώριμους ακροατές από δημιουργούς που δεν έχουν να αποδείξουν για την αξία τους, έχουν αξιοθαύμαστη προϊστορία και απαλλαγμένους από την φαντασίωση του «ποπ ήρωα». Στρατολογούν μουσικούς και τραγουδιστές τρελαίνοντας τα συναισθηματικά μας κέντρα και εκπλήσσοντας μας από τραγούδι σε τραγούδι. Από τις υψηλού επιπέδου ενορχηστρώσεις, στρογγυλές, κρυστάλλινες, σφιχτές και οικείες μέχρι τη γραφιστική απεικόνιση όλα στο ‘’Cracker Island’’ βρίσκονται σε ζωηρή δημιουργική κατάσταση. Όσοι τους απολαύσατε φέτος στις ζωντανές τους εμφανίσεις είτε «δια ζώσης» είτε σε streaming είδατε ένα σχήμα να δίνει την εντύπωση ότι γιορτάζει την έξοδο από ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο τούνελ, κάτι που κάνουμε κι εμείς έστω για λίγο.

Διάβασα κάποιες  κριτικές αλλά δεν με κάλυψαν ιδιαίτερα γιατί κάπου το είδαν από γωνία που δείχνει τα μισά και μόνο. Οκ, το ζητούμενο δεν είναι να είναι πρωτοπόροι και ριζοσπάστες οι GORILLAZ. Δεν ήταν, ούτε θα γίνουν και δεν ήταν αυτό το όραμα τους έτσι κι αλλιώς. Είναι ακόμα πιο πλατύ, αγκαλιάζει ακόμα μεγαλύτερο εύρος από τις συχνότητες και την μαγεία της οργάνωσης τους σε ήχους και μουσικές, μελωδίες και ρυθμούς. Οπότε απολαύστε το χωρίς περισσότερες σκέψεις για την μουσική καθαυτή αλλά για τη χαρά της ζωής που κουβαλά, τη χαρά της συνύπαρξης και τη χαρά του να ακούς να περνά η μουσική του πλανήτη μέσα από το «νησί» τους. Δεν θα παραθέσω λοιπόν κομμάτια από διάφορες κριτικές. Ακούστε το χωρίς προκαταλήψεις.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom