Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Resort Radio Special: Vol. Summer2024 mixtape


 Δεν γνωρίζω κατά πόσο αναρωτιέστε και αναμένετε αυτές τις καλοκαιρινές συλλογές από το ιστολόγιο. Αλλά για μένα είναι απόλαυση να ξεκινώ να μαζεύω τραγούδια που άκουγα και ξανάκουγα από την τελευταία εκπομπή στον InnerSound μέχρι τις ώρες που γράφονται αυτές οι λέξεις. Φέτος η μουσική έχει φτάσει είτε στο ύψος να ξεκινά προεκλογικές εκστρατείες και να τραβά κόσμο σε συναυλίες -αλλά πολύ μεγάλων ονομάτων- είτε να παραμένει σε επίπεδα καθαρά ψυχαγωγικά. Ψάχνετε κάποιο τραγούδι που να χαρακτηρίζει το καλοκαίρι αυτό; Θα σας έλεγα μερικά και δύο-τρία από αυτά συμπεριλαμβάνεται και στο φετινό best of του φετινού καλοκαιριού. 

Τα κριτήρια επιλογής για φέτος, ένεκα απουσίας κάποιου ισχυρού παράγοντα έμπνευσης είναι πολύ απλούστερα. Τα τραγούδια λοιπόν της φετινής συλλογής είναι επιλεγμένα για ξέδομα. Χαρακτηρίζονται από uptempo, ρυθμούς δυνατούς έως και πανίσχυρους και επωφελούνται από είδη που αν και διαφορετικά μεταξύ τους (ροκ, Φανκ, ηλεκτρονικό Φανκ, rhythm ‘n’ blues, pop) έχουν βάση την αφροκεντρική ρυθμική παράδοση και, μερικά από αυτά, από την σύγχρονη τάση για προσαρμογή χαρακτηριστικών γνωστών ή και λιγότερο γνωστών sample με τις μέτριες- είναι αλήθεια- συνθετικές αρετές του κάθε καλλιτέχνη που ντύνει με αυτό τον τρόπο τις μουσικές του επιδόσεις. 

Ναι σίγουρα οι δύο επιλογές σε αυτή τη συλλογή, προκαλούν μειδίαμα ή ελαφρύ υποτιμητικό σήκωμα βλεφάρου αλλά για να τα ακούτε εδώ σημαίνει ότι κάτι σας έχει ξεφύγει και ότι καλείστε να το ψάξετε υπό ένταση που είναι απαγορευτική για μελαγχολικά ηλιοβασιλέματα στην παραλία.

Το ρίξαμε πολύ έξω φέτος με αυτή τη συλλογή. Σας έχω δύο τρία πιο χαμηλά σε ένταση αλλά απλά για να περάσετε από το πρώτο vintage ροκ πέρασμα στο ντίσκο/τέκνο/ηλεκτροπόπ παρανάλωμα του τρίτου μέρους. 

Η συλλογή ακούγεται είτε ολόκληρη, είτε σε κομμάτια όπως αγοράζουμε πλέον το καρπούζι αλλά οφείλετε να αφήσετε τη μουντή πραγματικότητα πίσω, να τονωθείτε και μετά να επιστρέψετε να τη φωτίσετε λίγο παραπάνω. 

Ναι είναι καλοκαίρι και η ζωή οφείλει να είναι χαλαρή και σε σχέση αγάπης/μίσους με τη ζέστη, τη δροσερή αύρα, τα δυνατά ποτά, τα λοιπά αλκοολούχα και τις ολοένα υψηλές θερμοκρασίες και το φετινό resort radio special θέλει να παίξει δυνατά στο προσωπικό σας κλαμπ και ενισχύσει την ζωντάνια μέσα σας. Η κανονική διάρκεια του «σετ» θα έπρεπε να ολοκληρώνεται με τα δύο τραγούδια ενός άλμπουμ που επίκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο Σεπτέμβρη αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να το χαρακτηρίσουμε όπως και το προηγούμενο, καλοκαιρινό θρίαμβο. Ωστόσο ήθελα κάτι έξτρα και δεν αντιστάθηκα να προσθέσω εικοσιπέντε λεπτά παραπάνω με δύο ανίερες, σχεδόν βέβηλες, διασκευές δύο τραγουδιών τόσο ιερών στο χώρο του ροκ, όσο τα Τοτέμ, οι αγελάδες στην Ινδία και το tofu στους vegan. Στην εποχή τους γνώρισαν πολύ μέτρια επιτυχία αλλά τελικά σήμερα τις ακούμε με ευχαρίστηση και αν η δεύτερη από τις δύο έγινε γνωστή εξ’ αιτίας μίας ταινίας-πως αλλιώς-το δεύτερο έχει το sample που γέννησε ένα από τα ζωτικότερα σίνγκλ του καλοκαιριού κι ας μην το ξέρατε μέχρι σήμερα.


Δεν σας δίνουμε συνταγές για δυνατά κοκτέιλ αλλά μουσική για να κάνει κάθε μέτρια μπόμπα να έχει γεύση νέκταρ και τα καλά ποτά ισάξια με ayahuasca. Εσείς ξέρετε ότι όταν πιείτε κάθε μουσική ακούγεται τέλεια αρκεί να έχει δυνατά μπιτ και αν ζείτε στην Ελλάδα καψούρικους στίχους αλλά εδώ σας έχω το real deal. Μουσική που κάνει το οινόπνευμα αλλιώς. Ακούτε το φετινό Resort Radio Special με την ένταση στο ‘’πιο πάνω δεν πάει’’. 

The List:

  1. BARRY ADAMSON – Black Light
  2. THE SOUNDCARRIERS – Already Over
  3. LOS BITCHOS – Kiki, You Complete Me
  4. SHANNON AND THE CLAMS – Big Wheel
  5. HABIBI – Do You Want Me Now?
  6. PAUL WELLER – Jumble Queen
  7. PRIMAL SCREAM – Love Insurrection
  8. GOSSIP – Give It Up For Love
  9. YĪN YĪN – Takahashi Timing 
  10. SABRINA CARPENTER – Espresso
  11. MAGDALENA BAY – Death & Romance
  12.  CLAIRO – Add Up My Love
  13. TELENOVA – Discothèque Inside My Head
  14. MAGDALENA BAY – Image
  15. GENEVA JACUZZI – Scene Ballerina
  16. JESSIE WARE ft. ROMY – Lift you Up
  17. ALISON GOLDFRAPP – I Wanna Be Loved (Just A Little Better)
  18. CHARLI XCX ft. LORDE – The Girl, So Confusing version with LORDE
  19. CARIBOU – Volume
  20. JAMIE XX ft. THE AVALANCHES – All Your Children
  21. JAMIE XX ft. ROBYN – Life
  22. REVELACION – The House Of The Rising Sun + Revelacion Suite
  23. SANTA ESMERALDA – Don’t Let Me Be Misunderstood  




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Heterontropy

  «Οι Sediment είναι ακόμα εδώ!  Το 2019 φαντάζει μακρινό όνειρο. Σαν ένα ψέμα που κάποτε ζήσαμε. Οι Sediment Bruise κυκλοφορήσαν το In Between και έκαναν μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δούλευαν ήδη κάποια καινούρια τραγούδια και η αποδοχή του δίσκου, από κοινό και κριτικούς, τους έσπρωχνε να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό. Και ύστερα σιωπή. Ήρθε ο Covid. Δεν μπορούσαν ούτε να παίξουν live, ούτε καν να προβάρουν. Αρρώστησαν δικοί τους άνθρωποι. Ήρθαν διαταραχές πανικού. Αποχωρήσεις μελών. Τα κινούμενα νερά, έγιναν επικίνδυνα στάσιμα. Ένα σύστημα που οι αλλαγές το έφεραν στα πρόθυρα της διάλυσης. Κι όμως, η μπάντα άντεξε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο, την οποία αποτύπωσε σε τέσσερα τραγούδια, και σας τα παρουσιάζει με κάθε ειλικρίνεια, μέσα από την κυκλοφορία ενός ψηφιακού EP με τίτλο ‘ Heterentropy ’ . Και γιορτάζει την επάνοδο της στα μουσικά δρώμενα, με ένα animated video clip για το ολοκαίνουργιο track τους ‘ Methotrexate ’ . Απογυμνωμένοι, έτοιμοι να εκθέσουν πλήρως

Over And Over

  Μετά το φετινό διαμάντι της VENUS VOLCANISM '' Tissue '', μία πανέμορφη παρουσίαση του στο Κ.Ε.Τ. και ένα καταπληκτικό dark wave dj set της In Atlas για το υπόλοιπο εκείνης της βραδιάς (30.11.2023), έμαθα για ένα καινούριο τραγούδι των κοριτσιών που από κοινού έχουν να κυκλοφορήσουν κάτι εδώ και πολύ καιρό.  Μία μέρα πριν εκπνεύσει το 2023, το τραγούδι ανέβηκε στις πλατφόρμες, κάποιοι έκαναν πρωτοχρονιά με αυτό αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το άκουσα λόγω συνειδητής αποχής από τα μουσικά (η ανασκόπηση ήταν στον αυτόματο) όλη τo προηγούμενο διάστημα. Tο '' Over And Over '' είναι κάτι σαν φρέσκο ξεκίνημα ή μία αναβάθμιση της αισθητικής των V.V.I.A. Ο σκοτεινός, μετά minimal synth πρωτογονισμός έχει δώσει τη θέση του σε κάτι περισσότερο λεπτό μουσικά, περισσότερο ποπ σχετικά με αυτό που έκαναν στο παρελθόν και εν τέλει κάτι περισσότερο ολοκληρωμένο και ώριμο. Φυσικά το σκοτεινό στοιχείο συνυπάρχει με την νοσταλγική μελωδία και την αδιάκοπη ροή της