Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καύκος


Ο ''Καύκος'' ( αρχ. ελλ. καῦκος=αρσενικό και αρκετά συχνά έχει και την έννοια του αγαπητικού, εραστή).

Μετά από τις εξαιρετικές διασκευές τεσσάρων ριζίτικων τραγουδιών που είχαμε την τιμή να τις απολαύσουμε και ζωντανά, ηVenus Volcanism επιτέλους ανέβασε και την διακευή που μας είχε πει ότι δεν μπόρεσε, λόγω τεχνικών δυσκολιών να μας παρουσιάσει εκείνο το βράδυ.
Ο ''Καύκος'' αριθμεί αρκετές διασκευές ακόμα και σε ηλεκτρονική προσέγγιση. Πέρυσι μάλιστα παρουσιάστηκε στο YouTube μιά εξαιρετική, πιο ρυθμική ερμηνεία από την Anna Vs. June, μιάς ανερχόμενης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας  που πρόσφατα οι προσεγγίσεις της σε παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια έχουν τραβήξει την προσοχή μου.
Η πιό πρόσφατη εκδοχή του ''Καύκου'' από την Venus Volcanism είναι πιο αιθέρια και ερμηνευτικά, αποδίδει όλη την συναισθηματική παλέτα του τραγουδιού με εξαιρετική διαύγεια. Η ambient περιβάλλουσα δίνει μια ξεχωριστή κοσμική διάσταση που υπογραμμίζει την τραγικότητα του τραγουδιού, καθώς οι στίχοι, εκφράζουν μέσω ονείρου επιθυμία δολοφονίας (του προφανώς καταπιεστικού συζύγου από τον εραστή της).
Πρόκειται για ένα σκοτεινό τραγούδι έτσι κι αλλιώς που επιφανειακά προσφέρει ένα είδος συμπαράστασης αλλά στέκεται με Δέος απέναντι σε κάτι που ξεπερνά την Ανθρώπινη υπόσταση και έχει βαρύ συναισθηματικό κόστος και επιπτώσεις.
 Είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό τραγούδι που σε όσες ερμηνείες του έχω ακούσει η τραγικότητα υπάρχει αλλά δεν τονίζεται τόσο όσο της συγκεκριμένης αυτής ερμηνείας. Φαίνεται ότι ηVenus Volcanism έχει κάνει μακροβούτι στα σκοτεινά ψυχικά νερά και έστω με μάσκα, χρησιμοποίησε την εμπειρία για να ερμηνεύσει και να ενορχηστρώσει μοναδικά αυτό το τραγούδι. 

 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom