Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

After the Fall: 100 albums of 2015: Part IV_41-45


41. Me - EMPRESS OF
(Terrible)


    Η Lorely Rodriguezείναι μία νεαρή  Νεοϋορκέζα, Ισπανο-Αμερικάνικης καταγωγής, που ζει και αναπνέει πραγματικά και δε ζει εικονικές πραγματικότητες.
    Με το πρώτο της άλμπουμ  ''Me'', κάτω από το όνομα EMPRESS OF, ήδη έχει μπει στην κατηγορία των pop καλλιτεχνών που δεν υποκύπτουν σε ετοιματζίδικα πλάνα καριέρας αλλά ξεδιπλώνουν ταλέντο και προσωπικότητα μέσα από τίμια και ειλικρινή τραγούδια/ προσωπικές εκμυστηρεύσεις με εύληπτους έξυπνα δομημένους ρυθμούς και όμορφες μελωδίες που μπορούν να χτυπούν κορυφές αν φυσικά και τα ακροατήρια ήταν ανάλογης κουλτούρας. Γιατί θα θέλαμε ειλικρινά τέτοιοι δίσκοι να ανεβαίνουν στην ποπ κορυφή και να χαρακτηρίζουν την ποπ του σήμερα.
     Σε αυτή την πορεία ευτυχώς υπάρχει και η GRIMES. H Claire Bouchet, λοιπόν, αποκτά αξιόπιστο και ανερχόμενο σύντροφο σε αυτή την αυθαίρετα χαρακτηρισμένη ''νέα ποπ της δεκαετίας των '10'',  η οποία χαρακτηρίζεται από περισσότερο χαρακτήρα και λιγότερο φτιασίδωμα και σε αυτή την ομάδα θα πρέπει να αρχίσουν να ξεπροβάλλουν, περισσότερα κορίτσια. 
    Η EMPRESS OFδημιούργησε το ποπ ντεμπούτο της χρονιάς για Το Σπίτι Με Τα Παράξενα και είναι σίγουρο ότι αυτό το άλμπουμ πρέπει να διδάξει δύο ή τρία πράγματα στις νέες επίδοξες θηλυκές ποπ αστέρες. 



42. Half FreeU.S. GIRLS
(4AD)

    Παρακολουθώ την Meghan Remy εδώ και πολλά χρόνια και η εξέλιξη της στο ''Half Free'' ήταν μια μικρή έκπληξη για μένα. 
    Έδινα πάντα βάση στους παράξενους αλλά και πολύ εύληπτους συνδυασμούς ποπ και avant garde που έκανε και φυσικά στον «κράχτη»,  την υπέροχη φωνή της , με την χροιά που αντανακλά την εποχή της κοριτσίστικης ποπ, κατασκευής Phil Spector
    Πάντα με άφηνε να αναμένω και να πιστεύω ότι το επόμενο βήμα της θα ήταν πιο ολοκληρωμένο από το προηγούμενο και πράγματι. Από το ''U.S. GIRLS On Kraak'' (2011) και στο κομψό ''Gem''(2012),   η μουσική της εξέλιξη ήταν ολοένα και πιο οργανωμένη και περισσότερο διαμορφωμένη, πυκνότερη και συγκεντρωμένη, με αποκορύφωμα το φετινό ''Half Free'', όπου πλέον μιλάμε για το καλύτερο και πιο μεστό της καλλιτέχνιδας και γενικότερα, από τα καλύτερα άλμπουμ ώριμης pop γραφής της εποχής μας. 
    Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ, γιατί η δύναμη του άλμπουμ, εκτός της μουσικής, είναι και άλλος ένας παράγοντας που ουσιαστικά δίνει νόημα και προσωπικότητα στην μουσική αξία της καλλιτέχνιδας και αυτό είναι οι στίχοι. 
     Πόσο μάλλον όταν αυτοί περιστρέφονται γύρω από τη σύγχρονη Δυτική Γυναίκα και μάλιστα όχι την πετυχημένη εργαζόμενη, την πετυχημένη μητέρα, την πετυχημένη ερωμένη ή σύζυγο.
    Κάθε τραγούδι στο άλμπουμ αναφέρεται και σε διαφορετικές προσωπικότητες γυναικών που ζουν μισοελεύθερες και με χαμηλή αυτοεκτίμηση, εξ'αιτίας αποτυχημένων επιλογών, κακών ενδοοικογενειακών καταστάσεων, είτε θρηνώντας τους νεκρούς συζύγους τους, είτε
    κακοποιημένες/απατημένες/αγνοημένες από ζωντανούς φίλους/συζύγους κλπ.
    Οι στίχοι δεν αναφέρονται σε ευχάριστες ή φυσιολογικές καταστάσεις και η μουσική ακολουθεί. Πικρή, σκοτεινή, ειλικρινής. 
     Η χροιά της φωνής της Meghan Remy πλέον στοχεύει στο συννεφιασμένο συναισθηματικό κόσμο των ηρωίδων της και ακούγεται σαν να αναπολεί ή να προσμένει κάτι όμορφο που δεν έρχεται ποτέ . 
    Χωρίς στόμφο ή γκρίνια για τον ''φαλλοκρατούμενο κόσμο'', προσδιορίζει τις ηρωίδες της σε πραγματικές συνθήκες και γράφει τραγούδια γι' αυτές με την ανάλογη ευαισθησία, που η μουσική της πορεία δεν μας είχε αποκαλύψει τόσο έντονα. 
    Στο ''Half Free'' η παράξενη κοπέλλα ολοκληρώνεται όχι μόνο σαν μουσικός αλλά και σαν καλλιτεχνική φύση που ευαισθητοποιείται από τον κοινωνικό περίγυρο, διακριτικά και με την ανάλογη ρεαλιστική αντιμετώπιση των θεμάτων της.
43. Μαύρη ΣυχνότηταΙΟΝ
 (Ion Music)
    «..Καθαροί ουρανοί, υποψία βροχής, αεράκι από τη θάλασσα, η Φύση γενικότερα είναι το περιβάλλον ή η επιθυμία για επιστροφή
     σε πιο φυσικό περιβάλλον ή ακόμα και αλλαγή πορείας μεταφορικά σε αντίθεση με το βομβίζον Αστικό παραλήρημα που συναντούμε στο άλλο του σχήμα, τους Mechanimal. Είναι παράλληλα και ένα από τα πιο προσωπικά άλμπουμ του ION...»
    «..Το φως διαπερνά τις περισσότερες συνθέσεις και μαζί με την κρυστάλλινη παραγωγή δίνουν στο άλμπουμ έναν ακόμα λόγο να μονοπωλήσει στις βόλτες τόσο στο ύπαιθρο όσο και στην ίδια την πόλη· είναι πρώτης τάξεως ηχητικό υλικό για ηρεμία μέσα στην καρδιά του «Αστικού θηρίου».. »
    Μήνες μετά τις πρώτες ακροάσεις, επιβεβαιώνω ότι όσα έγραψα είναι σε ισχύ ακόμα, και ότι η φυσιολατρική ambient electronica του Γιάννη Παπαϊωάννου είναι ένα δώρο για τους κουρασμένους και αηδιασμένους πολίτες. Αφήστε τα όλα πίσω και πάμε... 
44. Howl RIVAL CONSOLES 
(Erased Tapes)
    Οι ηλεκτρονικοί συνθέτες και συνθέτριες αυτής της δεκαετίας παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και γενικά τα άλμπουμ τους τα τελευταία δύο χρόνια είναι Πύλες για καινούριους ή αναθεωρημένους κόσμους και συναρπάζουν και σχεδόν φέτος βλέπετε πολλά από αυτό το είδος και μέσα στα εκατό....
    Το δελτίο τύπου της Erased Tapes, μας αναφέρει ότι ο Ryan Lee West a.k.a RIVAL CONSOLES είναι αξιομνημόνευτος γιατί κάνει τα συνθεσάιζερ να ηχούν περισσότερο ανθρώπινα και ατμοσφαιρικά και ότι το τρίτο του άλμπουμ ''Howl'' προσπαθεί να βρει μια πιο προσωπική ισορροπία μεταξύ μουσικής για οικιακή ακρόαση και πλατύτερα διαστήματα.
    Αυτό που ακούω στο άλμπουμ είναι η επιβεβαίωση των παραπάνω και δεν χρειάζεται επέκταση/ανάλυση.
    Πρόκειται για εσωτερική ηλεκτρονική μουσική εμποτισμένη με τη υγρασία του συναισθήματος και την ονειρική διάσταση της νοσταλγίας.
    Οι συνθέσεις του έχουν δραματικές κορυφώσεις και αλλαγές όπως οι σκέψεις ή τα συναισθήματα μας
    όταν μεταβάλλονται από τυχαίες αναμνήσεις. 
     Ακούω ανθρώπινους καρδιακούς παλμούς πίσω από τους υγρούς ρυθμούς του και είμαι πεπεισμένος ότι κυλά αίμα στα κυκλώματα των συνθ του και μάλιστα με την ταχύτητα των όμορφων σκέψεων, της θλιμμένης ανάμνησης, της ευχαρίστησης καθώς απολαμβάνεις bits με μιτοχόνδρια....
45. Glum -THE YOU AND WHAT ARMY FACTION 
(Smash )

    «..Οι συνθέσεις είναι ένα προσωπικό μείγμα no wave, ψυχεδέλειας, τζαζ, dark wave με δυναμικές ενορχηστρώσεις, σφιχτοδεμένη και καθαρή παραγωγή, υπόγεια ένταση και αφοσίωση...»
     «..Τα φωνητικά όπως πάντα είναι χαμηλότονα και ελέγχουν την εσωτερική ένταση. Δεν την ξοδεύουν σε εκρήξεις θυμού ή οργής αλλά την κρατάνε σε θερμοκρασία λίγο πριν το βρασμό, απλώνοντας την ένταση καίγοντας την στην ατμόσφαιρα...».
      «..Το ''Glum'' είναι το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου εξέλιξης και δημιουργικών δοκιμών με όλες τις συνισταμένες του ήχου τους ξεκάθαρες και οργανωμένες. Είναι ο πιο γεμάτος και καλοηχογραφημένος δίσκος που έχετε ακούσει από αυτούς..»
Οι THE YOU AND WHAT ARMY FACTION, είναι μία μπάντα κανονικών ανθρώπων της πόλης που στο ''Glum'' δημιούργησαν έναν σκοτεινό, αλλά αρκετά οικείο  -κόσμο ( αφήνω κενό πριν την παύλα για να οργιάσει η φαντασία σας), για να διαφεύγουν και να κάνουν και άλλους να φεύγουν μαζί τους.
Αφήνει τη φαντασία του ακροατή να περιπλανηθεί ελεύθερα περνώντας μερικά αξέχαστα λεπτά εκεί και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι σπουδαίο επίτευγμα, πέρα από τη μουσική του αξία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom