Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Music treatment 2016: The albums_Vol.5_45-41


Διακρινόμαστε για την ποικιλία των επιλογών μας εδώ στο Σπίτι. Μόνο που δεν το κάνουμε από ιογενή εκλεκτισμό αλλά από αληθινό ενδιαφέρον για το πως εκφράζονται οι καλλιτέχνες μέσω της μουσικής σήμερα....

41. Everywhere At The The End Of Time THE CARETAKER 
            (History Always Favors The Winners)  

''Τέσσερα χρόνια μετά λοιπόν. O Leyland Kirby επιστρέφει με πλάνο για έξι άλμπουμ παρουσιάζοντας και πάλι μουσικές από έναν ευτυχισμένο αντίκοσμο. Έξι άλμπουμ που θα καλύψουν τρία χρόνια μέχρι το 2019, όπου τότε το project θα λάβει τέλος για πάντα.
Χωρίς τη συγκινησιακή φόρτιση των προηγούμενων η σειρά ''
Everywhere At The End Of Time'' ξεκίνησε με το πρώτο μέρος ( και το ανάλογο και υπέροχο βίντεο) και αν σας κάνει να νοιώθετε όμορφα αυτό το νοσταλγικό αμάγαλμα παλιάς μουσικής με αντηχήσεις, φαντάσματα και θόρυβο τότε το πεντόλιρο που θα δώσετε για να αποκτήσετε και τα έξι μέρη, ξεκινώντας από το πρώτο μέρος και σταδιακά τα υπόλοιπα, δεν θα πάει χαμένο
''.

Πρόκειται βέβαια για ένα άλμπουμ που μας πηγαίνει σε ένα τόπο όπου τα φαντάσματα είναι απλά προβολές νοσταλγίας από παλιά κινηματογραφική μηχανή του μυαλού. Ένας τόπος που πολλά χρόνια τώρα αποδεικνύεται παραδοσιακός σταθμός προορισμού και γι' αυτό βρίσκεται στη σφαίρα του κλασσικού αλλά και του πάντα προσοδοφόρου ψυχικά. Και γι' αυτό χωρίς μεγάλη προσπάθεια βρίσκεται στην λίστα μας και φέτος.

42. Light FallsWREKMEISTER HARMONIES 
            (Thrill Jockey)


Η πολυμελής μπάντα του J.R. Robinson δεν έχει σταθερά μέλη και σε κάθε άλμπουμ τον συνοδεύουν μουσικοί που γράφουν ή έχουν γράψει τη δικιά τους μικρή ιστορία στην alternative σκηνή.
Και το ''Light Falls'' ακολουθεί τον κανόνα, μόνο που τα μέλη είναι λιγότερα, οι συνθέσεις περισσότερες με μέσο όρο διάρκειας έξι λεπτά.
 Από τη στιγμή που ξεκινά, μέχρι να τελειώσει, οι κιθάρες μαζί με το πύρινο βιολί μπορούν να λιώσουν και τα πιο βαριά μέταλλα, σε νοσταλγικές θερμοκρασίες βρασμού. Αυτό που ξεχύνεται από τα ηχεία είναι μουσική σε υψηλά επίπεδα συναισθηματικής φόρτισης, καθ' όλη τη διάρκεια. Από τους δίσκους που θέλω να χάνομαι στον μελωδικό και φλεγόμενο πυρήνα τους.  

43. IVBLACK MOUNTAIN
           (Jagjaguwar)

Είχαν να κυκλοφορήσουν κάτι, πάνω από 4 χρόνια. Το τρίτο επίσημο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια και η φετινή επιστροφή τους ήταν ένα σημαντικό γεγονός, σε κάποιο ροκ σύμπαν που γνωρίζω.
 Για άλλη μια φορά οι hard rock και ψυχεδελικές επιρροές τους τους εμπνέουν για μερικά ακόμα επικά ροκ κομμάτια παλιομοδίτικα αλλά δυναμικά και μελωδικά που τονώνουν καρδιά, μυαλό και σώμα και διέπονται από καλό γούστο, πνευματικότητα και προσήλωση στο ροκ όπως λειτουργούσε παλιά. Οι σκληροί ψυχεδελικοί δεσμοί με το σύμπαν των HAWKWIND είναι εμφανείς και το αποτέλεσμα είναι εκστατικό και με συνεχείς ακροάσεις εθιστικό.

44. Blood Bitch JENNY HVAL
           (Sacred bones)

Η Αυστριακή καλλιτέχνιδα, σε αυτό το άλμπουμ, καταπιάνεται με γυναικεία θέματα δίνοντας τους μια επική διάσταση και ανάμεσα φαίνεται να περνά συμβολισμούς για το Δυτικό Καπιταλισμό. 
 Ηχητικά είναι ένα περίεργο, σκοτεινό και πολύ μελαγχολικό ηλεκτρονικό υβρίδιο που κρύβει έντονα συναισθήματα. Άβολη η ακρόαση αλλά με τέτοια άλμπουμ η πρόκληση είναι να ξεπεράσει κανείς αυτό το στάδιο και να επικοινωνήσει σε βάθος. Η Jenny Hval, ως γνωστό, δεν είναι η χαριτωμένη, σκοτεινή νεράιδα που έχει μελωδική φωνή με εύληπτα beat κλπ. Και δεν σκοπεύει να κάνει υποχωρήσεις ενώ μπορεί.
Το ''Blood Bitch'' είναι τρυφερό κατά βάθος άλμπουμ αλλά για να φτάσει κανείς εκεί περνά μέσα από σαρκασμό, σκληρές διαπιστώσεις, ενοχλητικά φωνητικά. Ηλεκτρονική ποπ που ακούγεται διεστραμμένη στα λάθος αυτιά. Στα δικά μας ακούγεται σαν ένα ενοχλητικά τρυφερό νανούρισμα.

45. TopiaryXENO & OAKLANDER
            ( Ghostly International )


Συχνά φιλοξενούνται στις λίστες μας τα τελευταία χρόνια και το αξίζουν γιατί ήταν από τους πρώτους που μας γνώρισαν μια άλλη μουσική Αμερική. 
Μακριά από το φως αλλά και από οτιδήποτε προφανές και λαοπρόβλητο, τραγουδούν για το ημίφως, κρυφά συναισθήματα και άβολες καταστάσεις. Συνάμα ακούγονται ονειρικοί και νοσταλγικοί. 
Στο ''Topiary'', τα τραγούδια είναι προσανατολισμένα στην αιθέρια χροιά της Liz Wendelbo, καθώς είναι η μόνη που τραγουδά, και πλαισιώνονται από τα αναλογικά ηλεκτρονικά του Sean McBride ο οποίος μεγαλουργεί για άλλη μια φορά. 
Αυτός ο καταμερισμός ρόλων είναι πλέον διακριτός και έχει ως αποτέλεσμα το άλμπουμ να ακούγεται περισσότερο πειθαρχημένο, συγκεκριμένο, ωριμότερο και η παραγωγή είναι άψογη και η πιο γεμάτη από κάθε άλλη ηχογράφηση τους. Διακρίνεται μια περισσότερο γοτθίζουσα ατμόσφαιρα, που συνδυάζεται με Stereolab/Broadcast-αναλαμπές και άρα διαχέεται πλέον περισσότερο φως. 
Τα τραγούδια που υπηρετούν το κλασσικό τους στυλ έχουν την αυτοπεποίθηση και την εμπειρία και αντέχουν σε οποιοδήποτε σκοτεινό πάτωμα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom