Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Stunning Luxury-SNAPPED ANKLES.... Οικοαστική ρυθμική πολυτέλεια


'' Ο ανιψιός μου δημιουργεί σκληρό γκαράζ ροκ με το iPhone του, οπότε θέλαμε να φτιάξουμε κάτι δύσκολο να αντιγραφεί, περισσότερο χειροποίητο και εκτός φόρμας. Καλό, δυνατό και επιθετικά διασκεδαστικό''

Κάπως έτσι προσπάθησε να εξηγήσει τη μουσική που φτιάχνει, το 4-μελές βρετανικό σχήμα των SNAPPED ANKLES (όνομα παρμένο από το ''Misery'' του Rob Reiner , βασισμένου στο βιβλίο του Stephen King)το 2017, μέσω Mojo.

'' Αυτή η μπάντα, ωρίμασε προσπαθώντας να βρει μια διαφορετική παρουσίαση για να παίξει τη μουσική που μας αρέσει. Ένα είδος ζωηρής, χορευτικής krautrock- ίζουσας μουσικής, ανακατεύοντας '70'ς ρυθμούς και αφρικάνικων επιρροών με ηλέκτρο απορροφώντας grime και άλλα καινούρια είδη.''

Στις συναυλίες μπορεί να δει κανείς τα μέλη του σχήματος ντυμένους με στολές παραλλαγής που μοιάζουν με βλάστηση και βάσεις μικροφώνων από κλαδιά. Η εμφάνιση τους προσδιορίζει τον πρωτογονισμό της μουσικής τους αλλά και την πρόθεση τους να βγουν οι ίδιοι και το κοινό τους εκτός «ασφαλούς περιμέτρου». 
Τους έχουν χαρακτηρίσει (διατηρώ το Αγγλικό κείμενο) σαν '' AGGROcultural PUNKTRONICA From AnaLOGe Dendrophilia''

Αναλύοντας τον όρο μπαίνει κανείς μέσα στο νόημα της μουσική τους.

Από το πρώτο σινγκλ τους ''True Ecology'' φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε να κάνουμε με άξιους απόγονους της Κράουτ ροκ εποχής ( KRAFTWERK, CAN, NEU), γνήσια τέκνα των THE FALL και μια λιγότερο γυαλισμένη-περισσότερο ενδιαφέρουσα θα έλεγα- εκδοχή των Νεοϋορκέζικων σχημάτων των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας ( THE RAPTURE, LCD SOUNDSYSTEM κλπ) που αναβαθμίζουν τους πατέρες τους με περισσότερο ρυθμό και παράξενα αναλογικά ριφφ εμπλουτίζοντας έξυπνα με acid house στοιχεία στο βάθος. 
Οι ίδιοι αναφέρονται και σε σχήματα όπως οι LIGHTNING BOLT και GUM TAKES TOOTH, λέγοντας πως τους άρεσε που με βάση τα ντραμς ανακατεύουν post punk στοιχεία. Έμπνευση επίσης αντλούν από ταινίες του Jean Luc-Goddard και David Lynch.

Προερχόμενοι από το ''οικοσύστημα'' καλλιτεχνικών ομάδων που δρουν στη μεγάλη Βρετανία και αναζητούν μέσω της μουσικής και της Τέχνης γενικά, να δημιουργήσουν κάτι ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα να αντισταθούν στα καθιερωμένα.

Το 2017 και μετά από τρία e.p. βγήκε και το πρώτο τους άλμπουμ με τον εύλογο τίτλο ''Come Play The Trees'' όπου εκεί ακούμε την τελική μορφή των ατέλειωτων αυτοσχεδιασμών, κρουστών και αυτοσχέδιων synth που μετατράπηκαν σε οργανωμένα τραγούδια. Στις εννέα συνθέσεις του άλμπουμ ακούμε όλη την μέχρι τότε ιστορία τους. Από τα πάρτι στα οποία έπαιζαν αρκετό καιρό μέχρι τη διαμόρφωση ήχου που σιγά σιγά βγαίνει στην επιφάνεια σαν κάτι πολύ ιδιαίτερο και με προσωπικότητα.

Τα αυτοσχέδια , log synths τους δημιουργημένα από ενσύρματα κυκλώματα προσαρμοσμένα σε κομμάτια ξύλου, ακούγονται συγγενή με τα εμπορικά αναλογικά αλλά από μέσα τους βγαίνουν φρενιτιώδη ρυθμικά ριφφ ακατέργαστα και ηλεκτρικά που συνδυαζόμενα με τα μοτορικά τους κρουστά δίνουν την εντύπωση ενός σχήματος που, σύμφωνα με το Quietus, κινείται μεταξύ ειδωλολατρών CAN ή αναδασωμένων THE FALL.
 Το ''Come Play The Trees'' είναι ένα ντεμπούτο που σίγουρα θα κερδίσει πολλούς πόντους στα επόμενα χρόνια και όσο το σχήμα θα ανεβάζει εμπειρία και φυσικά δίσκους σαν το δεύτερο τους άλμπουμ που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ''Stunning Luxury''.

Αν το πρώτο τους άλμπουμ εξέπεμπε υγρασία και σαμανισμό σε φυσικό περιβάλλον, μουσική για ξέφωτες ντισκοτέκ, ξέφρενα boogie nights κάτω από το σεληνόφως με επεξεργασμένους Afrokraut ρυθμούς, το ''Stunning Luxury'' μετακομίζει τους μεταρυθμούς του στην πόλη. 
Το καθηλωτικό ''Skirmish In The Suburbs'', ας πούμε, είναι ένας ονειρικός περίπατος σε φαντασιακή πόλη οικολογικά κατασκευασμένη, καλοφωτισμένη και με όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί μια σύγχρονη και λειτουργική μεγαλούπολη.

Το σχήμα έχει αναβαθμίσει τον ήχο του και ακούγεται αυτό που δεν κατάφερε το κλασσικά εικονογραφημένο dance funk της Νέας Υόρκης των αρχών του 2000. Χορευτικός ήχος που δεν προέρχεται από τη βρώμα των πόλεων αλλά από ένα πολύ καλύτερα δομημένο οικοσύστημα. Το άλμπουμ είναι φτιαγμένο για να ακούγεται σε μικρές δόσεις καθώς υπάρχει πληθώρα στοιχείων σε κάθε τραγούδι, που αξίζει την προσοχή του ακροατή. Υπάρχει κεντρική αισθητική αλλά σε κάθε κομμάτι του άλμπουμ ακούς ρυθμούς, φωνητικά και συνθεσάιζερ ηχοχρωματισμούς που εμπλέκονται σε διαφορετικές αναλογίες μεταξύ τους με αποτέλεσμα η κάθε σύνθεση να ακούγεται αρκετά περιπετειώδης και πυκνή.

Κάνοντας από το πρώτο άκουσμα κιόλας την έντονη ρυθμική του προσωπικότητα, αφήνοντας άμεσα τις επιρροές να παίξουν το παιχνίδι της ανάμνησης αλλά και της ταυτόχρονης αναζήτησης συγκεκριμένης βάσης αναφοράς γιατί εξελίσσει αυτές όχι κάθετα αλλά οριζόντια , εμπλουτίζοντας τις με άλλες, το ''Stunning Luxury'', προσφέρει στον ακροατή την οικειότητα ενός ανανεωμένου ήχου, ζωηρού και παλλόμενου, χωρίς προθέσεις να ανατρέψει αλλά να αναβαθμίσει το γερό μετα πανκ / φανκ/ ηλέκτρο που αγαπήσαμε και συνεχίζει να μας ξυπνάει με την ανησυχία και την τάση να μας τριβελίζει τ΄ αυτιά με τετραγωνισμένους, λογικούς ρυθμούς αλλά και με την ευφορική δύναμη του αρχέγονου. Η μουσική των πόλεων αποκτά φως και και θετική προοπτική ύστερα από 45+ χρόνια αναζήτησης μεταξύ Αστικής κατάθλιψης, προσγειωμένης οργής και χημικής ευφορίας.

Το ''Stunning Luxury'' είναι ένα άλμπουμ που πρέπει να σας γεμίζει αισιοδοξία....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom