Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Planet Classics 2017: The Albums_18

18.Oczy Mlody - THE FLAMING LIPS   
            (Warner)


Ίσως είναι είναι από τα πιο παρεξηγημένα σχήματα του πλανήτη. Βασικά αυτό που πολλοί δεν κατανοοούν ή να μην επιτρέπουν, είναι η απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία που έχουν οι THE FLAMING LIPS ή ακόμα καλύτερα η έλλειψη μέτρου και ορίων σε αυτό που κάνουν. Από το 2007 και πέρα έχουν φτάσει τους THE RESIDENTS, στο να κυκλοφορούν οτιδήποτε ηχογραφούν και να πωλούν οτιδήποτε έχει την εμπορική ονομασία του ονόματός τους, σε οποιαδήποτε μορφή. 
Δεν διστάζουν να ηχογραφούν εικοσιτετράωρη σύνθεση, να γράφουν για μονόκερους, κάστρα και ασυναρτησίες σε μία εποχή που λόγω πολιτικής ορθότητας αμφισβητούνται και απαγορεύονται συγκεκριμένες αναφορές. Χτίζουν το δικό τους κόσμο που δεν είναι κλειστός γιατί περιέχει φιλτραρισμένα στοιχεία από τον κόσμο που ζούμε.
 Μουσικά παραμένει ο ίδιος μελωδικός πυρήνας και η ίδια ανάπτυξη σε όλα τα τραγούδια τους. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος στο ''The Soft Bulletin''. Όμως, το «περιτύλιγμα» είναι state of the art πάντα. Η φιλοσοφία και το κόνσεπτ γύρω από τα τραγούδια τους επίσης. 
Στο ''Oczy Mlody'' (Μάτια νέων) ο κόσμος τους είναι βουτηγμένος σε φαντασιακά νέφη που κακώς συγχέονται με επιδράσεις χημικών ουσιών. Πρόκειται για αχαλίνωτη φαντασία και ηχητική εμπειρία για να δώσουν τραγούδια που θυμίζουν Κοσμικές βουτιές σε θερμά και υγρά τοπία προσωπικών υποσυνείδητων συμπάντων που ανακατεύουν κρυφές επιθυμίες, όμορφες παιδικές αναμνήσεις και χρώματα. Το χρώμα είναι βασικός κανόνας στα τραγούδια του άλμπουμ αυτού. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτές τις φετινές βελούδινες και καταπραϋντικές συνθέσεις, ασπρόμαυρες ή με σκληρές γραμμές. 
Το άλμπουμ είναι μια ηχητική παραίσθηση, χωρίς όρια και συγκεκριμένες αναφορές. Είναι σύμπαν που ενσωματώνει προσωπικές μνήμες, μετασχηματιζομένες οπτικές και ηχητικά ποτάμια που δεν οδηγούν κάπου συγκεκριμένα αλλά είναι ικανά να γοητεύσουν κάθε ακροατή που θα ξεχάσει ότι αυτό που ακούν κουβαλά ιστορίες άνω των 35 ετών. Για άλλη μια φορά σε πείσμα όλων των κριτικών είναι πολύ μπροστά ή μάλλον έχουν καλύτερη θέα από τους ίδιους τους ακροατές τους. Αλλά πάντα είναι διαθέσιμοι να ανεβάσουν τον ακροατή στο δικό τους Κάστρο και να τον κάνουν να περάσει καλά. 
Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα, οι  THE FLAMING LIPS είναι ένα εμπορικό σχήμα. Η μουσική τους είναι για το καλό όλων, δεν πειραματίζονται για νέους ήχους κλπ. Δεν σταματάνε να δημιουργούν τους κόσμους τους με υλικά που ο «κόσμος» προτιμά ανά τις δεκαετίες (εύπεπτες μελωδίες, μαλακούς ρυθμούς και της μόδας ανάλογα την εποχή κλπ) όμως κανείς δεν θα τους πει εδώ και χρόνια πως να το κάνουν για περισσότερες πωλήσεις και πως να μασήσουν τους ήχους τους για έτοιμη τροφή στο «κοινό». 
Επίσης δεν δίνουν σημασία στο τι θα γράψει ο κάθε κριτικός ή εγώ. Αυτό είναι. Αν σας αρέσει. 
Το ''Oczy Mlody'' είναι οικείος και παρόμοιος με δίσκους τους στο παρελθόν αλλά από άλλη, χαλαρώτερη και υπεράνω λογικής, γωνία. Αν ξεκινήσετε να τον ακούτε θα ήταν καλό να τον ακούσετε αφήνοντας απ' έξω την κριτική σας σκέψη και τη λογική. Και επιτέλους. Μην είστε αρνητικοί στους 
THE FLAMING LIPS. Είναι με τους καλούς. Η Miley Cyrus είναι πιο ανοιχτόμυαλη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom