Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

The hi-res pop dream of MARVA VON THEO.


Είδα το ντουέτο των MARVA VON THEO για πρώτη φορά το περασμένο Φθινόπωρο όταν άνοιξαν για την Molly Nilsson παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τραγούδια από το επερχόμενο πρώτο τους άλμπουμ. Ο σκοτεινός ποπ ήχος τους δεν μας ήταν άγνωστη περιοχή καθώς θραύσματα από τη δεκαετία του '90 και τωρινά εμπλέκονταν στη δημιουργία των τραγουδιών αυτών. Εντύπωση μου έκανε ο ξεκάθαρος, τακτοποιημένος και μελωδικός ήχος τους αλλά και ο απόλυτος έλεγχος που είχαν τα δύο μέλη επάνω τους.

Πολύ καλύτερα φαίνεται αυτό στο πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 16 Ιανουαρίου.

Το άλμπουμ δανείζεται τον τίτλο του, φυσικά, από το ποίημα του Edgar Allan Poe όμως το όνειρο των M.V.T. αγγίζει τα cyber όνειρα του Philip K. Dick παρά τον Αμερικάνικο Γοτθικό ρομαντισμό του Poe.  
To ''A Dream Within A Dream'' περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, ισόποσα γραμμένα από τα δύο μέλη, αφιερωμένα στον έρωτα αλλά και σε εσωτερικά υπαρξιακά θέματα. Χωρίς να βαραίνουν από φτηνές μελοδραματικές εξάρσεις ή ζοφερές μουσικές κλίμακες, τα τραγούδια αγαπάνε το neon και την υγρή νυχτερινή αστική ατμόσφαιρα απαλλαγμένα από εσωτερικές διαταράξεις και υπόγεια ένταση.

Ζυγισμένα και συμμετρικά, με ψυχρή hi-tech πιστότητα δηλώνουν ξεκάθαρα την ποπ ταυτότητα τους και δεν υπονοούν τίποτε άλλο από τη διάθεση τους να ακουστούν από όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Εύκολα στην λήψη, με πολλές προοπτικές για ραδιοφωνική κάλυψη αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρα και υποδειγματικά σε ήθος και αισθητική.

Και τα δύο παιδιά συνεργάζονται αρμονικά και με πλήρη ισχύ των ικανοτήτων τους.

Η φωνή της Μάρβα Βούλγαρη, δυνατή, καθαρή και μελωδικά επιβλητική συνδυάζεται με τα απλά αλλά και λειτουργικά ηλεκτρονικά το Theo Foinidis σε τραγούδια που διακρίνει κανείς επιρροές αλλά περισσότερο εντυπωσιάζουν για την δημιουργική διύλισή αυτών προς ένα ήχο που θυμίζει «τα πάντα και τίποτα» και ταυτόχρονα προσβάσιμο και φιλόξενο. 
Φαίνεται επίσης ότι ατομικά οι δυνατότητες τους είναι μεγάλες. Η Μάρβα Βούλγαρη, μετά βίας συγκρατεί το εύρος των οκτάβων της ενώ θα μπορούσε να υπερισχύσει και να εντυπωσιάσει πολύ εύκολα κάθε οπαδό της Kovacs ή ακόμα και της Zola Jesus, όπως επίσης ο Theo Foinidis θα μπορούσε να επιμηκύνει και να κάνει πολυπλοκότερες τις συνθέσεις με περισσότερους ρυθμούς και λαμπερά ηλεκτρονικά στρώματα όμως το ζητούμενο δεν ήταν , ευτυχώς, αυτό.

Το ''A Dream Within A Dream'' είναι προϊόν απόλυτης συνεργασίας και ισορροπίας δυνάμεων για ένα σύγχρονο noir pop τραγούδι, απαλλαγμένο από ναρκισσισμό και εύκολο εντυπωσιασμό. Η ποπ μεγαλομανία μπορεί να αποφέρει φήμη και δόξα αλλά η έξυπνη συνεργασία και αρμονία μουσικών όπως των MARVA VON THEO διάρκεια. Καλωσορίστε λοιπόν ένα τέλειο noir pop ντεμπούτο χωρίς ματαιότητα και άγχος για φήμη. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

Atmospheres...Marva Von Theo / Emi Path live at St. Paul's Anglican Church Athens [18.3.2023]

Ο χώρος στην Τέχνη είναι από μόνος του μία ισχυρή παράμετρος για το πως ένα καλλιτεχνικό έργο θα συλληφθεί, θα επεξεργαστεί, θα αποτυπωθεί και στο τέλος θα ερμηνευτεί ενώπιον κοινού. Έχουν γίνει αρκετές παρεξηγήσεις στο παρελθόν από ακατάλληλους χώρους που έγιναν τροχοπέδη στο ερμηνευτικό μέρος του Καλλιτεχνικού έργου στη μουσική. Κάθε καλλιτέχνης νοιώθει καλύτερα σε ποιο χώρο θα αφήσει τη μουσική του να επικοινωνήσει με το κοινό. Φυσικά κάθε χώρος δεν είναι τίποτα αν δεν υπάρχουν και αυτοί που θα διαμορφώσουν την τελική ηχητική απόδοση λαμβάνοντας τις σχετικές παραμέτρους. Με αυτά στη σκέψη και με πλήρη συναίσθηση ότι ενδεχομένως στην τρίτη παρουσία μου στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγ. Παύλου, να φύγω επίσης και πάλι με την εντύπωση, ότι ο χώρος δεν είναι ιδανικός τελικά ακόμα και για ηλεκτρονική μουσική βολεύτηκα στα άβολα στασίδια του Ναού και ήμουν έτοιμος να παρακολουθήσω ένα από τα πλέον αγαπημένα μου σχήματα στο χώρος της εγχώριας ηλεκτρονικής ποπ και μία καλλιτέχνιδα που δεν γ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα