Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Music that mattered_The 2020 Annual report_Phase 1_120 Albums_1



1. Figures – AKSAK MABOUL (Crammed Discs)


Οι
AKSAK MABUL είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε το 1977 και μέχρι το 1980 κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ και από τα μέσα της δεκαετίας του '80 το σχήμα σταμάτησε ενώ οι μουσικοί που το αποτελούσαν ασχολήθηκαν με άλλα μουσικά σχήματα. 

To 2014 o Mark Hollander ( διευθυντής της αγαπημένης Crammed Discs) ολοκλήρωσε το ακυκλοφόρητο άλμπουμ της μπάντας που προήλθε από τους Αksak Maboul, EX-FUTUR που ήταν στα ''συρτάρια'' για 30 χρόνια και αναδόμησε ταυτόχρονα τo σχήμα με νέα μέλη  και φέτος κυκλοφόρησε ένα διπλό άλμπουμ που τους έβαλε στο παιχνίδι με πολύ περισσότερη ανταπόκριση από αυτή που είχε τότε.

Το ''Figures'' είναι ένας διπλός δίσκος που δεν έχει θέση στην εποχή του. Ακούγεται ξεκάθαρος, χρησιμοποιεί κλασσικά όργανα και ηλεκτρονικά παλιάς κοπής, δεν είναι όσo jazz επιτρέπει το κοινό της jazz, δεν ανταποκρίνεται ηλικιακά στις κοινότητες που κατοικοεδρεύουν στα Μ.Κ.Δ., δεν ανήκουν ξεκάθαρα σε καμμία κατηγορία του ροκ (progressive, alternative, indie κλπ), έχουν πιο πολύ την προσοχή τους στο σουρεαλισμό, την ποπ και ό,τι '70'ς επιζεί μέχρι σήμερα μαζί με '80'ς αποχρώσεις.

Ευρωπαίοι, Γαλλόφωνοι και κοντά στις μουσικές επιδράσεις του περιβάλλοντος τους, οι AKSAK MABOUL του σήμερα είναι μία περισσότερο εξελιγμένη μπάντα από την αρχική μορφή της και περισσότερο ευλύγιστη στη χρήση των επιρροών τους. Οι δύο δίσκοι δεν είναι εύκολο να ακουστούν με τη μία γιατί απαιτεί διαφορετική νοοτροπία από αυτή που απαιτούν τα μονότονα, τυποποιημένα ή αλγοριθμικά χιτάκια και συγκεκριμένα μουσικά δημιουργήματα.

Συνεχείς αλλαγές ηχητικών και μουσικών τεχνοτροπιών (μπορεί κανείς να ακούσει δύο λεπτά φολκ και μετά κράουτ και ψυχεδέλεια ως το τέλος), ενορχηστρώσεις που δεν μένουν στάσιμες ακόμα και αν ακολουθούν ίδιο τέμπο, μελωδικές αναπτύξεις μετά από αρκετή ώρα αυτοσχεδιασμού και το ανάποδο, μικρές συνθέσεις που δεν λειτουργούν σαν γέφυρες αλλά σαν ρυθμιστές μη γραμμικής ακρόασης, αποπροσανατολίζοντας συχνά το απαίδευτο αυτί ή στις πρώτες ακροάσεις.

Μιλάμε για σχήμα με ευρεία μουσική αντίληψη.

Οι AKSAK MABOUL στο ''Figures'' είναι το ηχητικό μητρικό πλοίο για κάθε ανάλογο σχήμα (παραδόξως ξέρω πάνω από ένα) που δρα στη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και το κατάφεραν με ένα και μόνο άλμπουμ. Επίσης περικλείουν ότι είναι ή θα μπορούσαν να γίνουν οι STEREOLAB ή ανάλογα πολυσυλλεκτικά σχήματα. Κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό με ένα και μόνο άλμπουμ. Φυσικά αυτό το άλμπουμ κουβαλά εμπειρία πολλών χρόνων αλλά χρειάζεται ταλέντο να συνθέσει κανείς όλη την εμπειρία και την δεξιοτεχνία που αποκτήθηκε σε ένα και μόνο έργο και μάλιστα ολοκληρωμένο και πυκνό, ώστε σε κάθε ακρόαση να αποκαλύπτει στοιχεία και κυρίως μουσικές συνδέσεις και σχέσεις που δεν ακούγονται στις πρώτες ακροάσεις. 

Αν έχετε παρακολουθήσει live τους θα διαπιστώσετε ότι αυτό που προσφέρουν είναι η ακουστική απόλαυση να παρακολουθεί κανείς την μουσική, να μορφοποιείται και να εξελίσσεται χωρίς να επηρεάζεται από τις αρχικές ηχογραφήσεις ωστόσο να είναι εύκολα διακριτές.

Το ''Figures'' στέκεται εκτός και επάνω από το τσουκάλι της μουσικής ταυτότητας του 2020. Μεταφέρει την χαρά, την απόλαυση και την έξαψη της μουσικής περιπέτειας και απελευθέρωσης ενός διαμορφωμένου μουσικού σύμπαντος ισορροπημένου, θετικού και ολοκληρωμένου. 

Παραμένουμε συνήθως και τονίζουμε δίσκους που μονομαχούν με τους δαίμονες τους, σέρνονται στο σκοτάδι, εξερευνούν νευρωτικά μουσικές περιοχές, αγωνιούν για την ίδια τους την ύπαρξη αλλά φέτος ο δίσκος που πραγματικά απόλαυσα ήταν ένας δίσκος από ώριμους μουσικούς σε ηλικία που ακόμα βιώνουν τη μουσική σαν ένα μεγάλο παιχνιδότοπο, μεταφέρουν την αισιοδοξία και την αγάπη για τη μουσική καθεαυτή. Φέρνουν τη χαρά και την αισιοδοξία πάλι πίσω στη μουσική και το Σύμπαν αποκτά ένα πολύ ευχάριστο ηχητικό τόνο ύστερα από το τέλος της ακρόασης. Για ένα τόσο καταθλιπτικό 2020, το ''Figures'' είναι η μόνη πραγματική μουσική αντίσταση που μετρά για μένα φέτος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Alliance: The 2024 annual report_Phase I_The albums_Tier 2_ 46-50

Μπήκαμε στις πεντάδες μέχρι το είκοσι. Λιγότερο με κριτήρια αξιολόγησης αλλά περισσότερο με τη λογική ομαδοποιήσεων η πρώτη πεντάδα είναι από άλμπουμ διακεκριμένων σχημάτων του ανεξάρτητου ροκ που έχουν γερές μουσικές βάσεις, εξαιρετικά διαυγή και δημιουργική επαφή με το παρελθόν της μουσικής και του παρόντος.  46. Brand On The Run (Our Brand Could Be Yr Life deluxe) - BODEGA  (Chrysalis) Μεταξύ 2013-2016 υπήρχαν οι BODEGA BAY. Βραχύβιο σχήμα που σύντομα μετονομάστηκε σε BODEGA. Έκτοτε έγιναν πολύ αγαπητοί στο ιστολόγιο και όπως κάθε χρονιά που κυκλοφορούν άλμπουμ έτσι και φέτος φιλοξενούνται στον ετήσιο μουσικό απολογισμό μας.  Το υλικό του άλμπουμ προέρχεται από την Ανοιξιάτικη κυκλοφορία ''Our Brand Could Be Yr Life'' τίτλος που παραπέμπει στο ομώνυμο και μοναδικό άλμπουμ σαν BODEGA BAY που κυκλοφόρησε το 2014. Ηχογράφησαν εκ νέου πολλά τραγούδια από αυτό πρόσθεσαν και μερικά ακόμα και ουσιαστικά με παλιό υλικό έκαναν κάτι καινούριο μέσα βέβαια στο πλαίσιο του ήχου τ...

Over And Over

  Μετά το φετινό διαμάντι της VENUS VOLCANISM '' Tissue '', μία πανέμορφη παρουσίαση του στο Κ.Ε.Τ. και ένα καταπληκτικό dark wave dj set της In Atlas για το υπόλοιπο εκείνης της βραδιάς (30.11.2023), έμαθα για ένα καινούριο τραγούδι των κοριτσιών που από κοινού έχουν να κυκλοφορήσουν κάτι εδώ και πολύ καιρό.  Μία μέρα πριν εκπνεύσει το 2023, το τραγούδι ανέβηκε στις πλατφόρμες, κάποιοι έκαναν πρωτοχρονιά με αυτό αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το άκουσα λόγω συνειδητής αποχής από τα μουσικά (η ανασκόπηση ήταν στον αυτόματο) όλη τo προηγούμενο διάστημα. Tο '' Over And Over '' είναι κάτι σαν φρέσκο ξεκίνημα ή μία αναβάθμιση της αισθητικής των V.V.I.A. Ο σκοτεινός, μετά minimal synth πρωτογονισμός έχει δώσει τη θέση του σε κάτι περισσότερο λεπτό μουσικά, περισσότερο ποπ σχετικά με αυτό που έκαναν στο παρελθόν και εν τέλει κάτι περισσότερο ολοκληρωμένο και ώριμο. Φυσικά το σκοτεινό στοιχείο συνυπάρχει με την νοσταλγική μελωδία και την αδιάκοπη ροή της...

A distant sadness: XII_Anywhere out of this world....

Είναι μια παρηγορητική συνήθεια που φτάνει αισίως στη 12η έκδοση.  Φέτος εμφανίστηκε η τάση να επιστρέψουμε στις μουσικές που μας έκαναν να ακούμε διαφορετικά. Στις μουσικές που δημιούργησαν την πρώτη συλλογή. Είναι ουσιαστικά είναι μία επιστροφή.  Οι φετινές επιλογές είναι προφανείς και δεν κρύβουν εκπλήξεις. Είναι όμως επιλογές που δίνουν το μήνυμα ξεκάθαρα, μας εκφράζουν φέτος περισσότερο από ποτέ και επεμβαίνουν και πάλι στην μουσική πραγματικότητα με τρόπο όχι καταλυτικό αλλά για να υπενθυμίσουν και να ενισχύσουν. Οι τίτλοι μπορούν να διηγηθούν ιστορίες, οι επιρροές μπορούν να πλάσουν περιβάλλοντα στη φαντασία μας, οι τραγουδιστές και οι υπόλοιποι μουσικοί είναι σε μια συνεχή επικοινωνία με το αόρατο και την πλευρά του εαυτού τους πέρα από το σύμπαν της συνειδητής ύπαρξης και της παραπλανητικής αναζήτησης στο τρισδιάστατο σώμα. Μαζί τους και εμείς, οι ακροατές. Εμείς που εμπιστευτήκαμε τους συγκεκριμένους μουσικούς ώστε οι συνθέσεις τους να είναι η επένδυση στη δικιά μας ...