Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκοτεινές μουσικές συναναστροφές: Πέντε εγχώριοι δίσκοι για το πρώτο πεντάμηνο του 2022: 8.4.2022 / Take A Look At The World - DAS NOIR

  Σε αυτό το ιδιόρρυθμο αφιέρωμα παρουσιάζουμε πέντε από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ εγχώριας παραγωγής του πρώτου πενταμήνου του 2022, για το ιστολόγιο, με απόλυτα ημερολογιακή σειρά κυκλοφορίας. Ήδη ξέρετε ότι τα έχουμε τιμήσει στις εκπομπές μας. 

Σήμερα κοιτούμε τον κόσμο μέσα από τον ασπρόμαυρο προστατευτικό ουρανό του άλμπουμ :

 

8.4.2022 / Take A Look At The World - DAS NOIR (Self released)


«Οι DAS NOIR είναι ένα σκοτεινό πειραματικό μίνιμαλ σχήμα που χρησιμοποιεί επίσης δείγματα από μουσική και ταινίες και δημιουργήθηκαν από τον Nick D. το 2019.»

Έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ, δύο single και ένα e.p. με διαφορετικές μίξεις τεσσάρων κομματιών από τα πρώτα δύο άλμπουμ του σχήματος.

Το νέο άλμπουμ των DAS NOIR με τίτλο "Take A Look At The World" κυκλοφορεί από τις 8 Απριλίου 2022 και περιλαμβάνει 8 κομμάτια, μεταξύ των οποίων δύο διασκευές, το "Goodbye Horses" και το "Shallow Then Halo". Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν το 2021-2022. Επίσης, για πρώτη φορά, ο DAS NOIR έχει συνεργαστεί με καλεσμένους μουσικούς, με τους Marily K. (THE MOON IN JUNE, STARBLIND) και Y  (REMAIN IN LIGHT). Το ύφος εδώ είναι λιτό, ακούγεται «σπιτικό», είναι εσωστρεφές και διατηρεί γερά το χαρακτήρα του μέχρι τέλους.

Με αυτή τη προσέγγιση όμως και δυο τρία λογάκια για το ύφος του άλμπουμ δεν καλύπτουμε, παρά μόνο επιδερμικά, το άλμπουμ αυτό. Χρειάζεται κυρίως η συναισθηματική προσέγγιση.

Φανταστείτε ένα μπαρ που αν και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δεν είναι και τόσο γνωστό. Δεν έχει αστέρια στο trip advisor, δεν ανεβαίνουν ποτάκια στα μέσα μαζικής δικτύωσης και τοξικότητας, δεν προσεγγίζεται γενικά από «μούρες» ή «κοσμικά πρεζόνια».

Είναι εκεί ωστόσο και είναι φιλόξενο. Τα ποτά του είναι καθαρά, το προσωπικό είναι ευγενικό και στα συνοδευτικά δεν είναι φειδωλοί. Ο κόσμος που πηγαίνει εκεί είναι λίγος αλλά σταθερός. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αν και υποφωτισμένη είναι μία διάσταση έξω από τις αστικές νευρώσεις. Μία ατμόσφαιρα που υποθάλπει νοσταλγία, ποίηση, νηφαλιότητα όσο και να πιεί κανείς.

Κάπως έτσι είναι και το "Take A Look At The World". Είναι η προσωπική μουσική περιοχή του Nick D. Λιτή αλλά απόκοσμη, φιλική μα και μυστηριώδη. Κυριαρχεί η έντονη η νοσταλγία αλλά και η οικειότητα που συνδέει τις new/dark wave αξίες. Οι ακροατές ακολουθούμε μυσταγωγικά τη μουσική και την αφηγηματική ερμηνεία, βυθιζόμαστε στην ασφαλή ασπρόμαυρη ή έντονα βαθιά μπλε πλοκή. Διαπιστώνω ότι ολοένα και περισσότερο επιστρέφω εκεί και μου αρέσει η όλη η ησυχία και ιδιωτικότητα που προσφέρει το ηχητικό κλίμα. Φυσικά και δεν υπάρχει μυστικοπάθεια ή δηθενισμός. Η μουσική του άλμπουμ είναι ειλικρινής, ευγενής, δεν θέλει να επιβληθεί, όμως, επιβραβεύει τον ακροατή ύστερα από μερικά ακούσματα. Υπάρχει ένα αδιευκρίνιστα όμορφο συναίσθημα που με συνοδεύει για αρκετή ώρα μετά το τέλος της ακρόασης.

Τα έξι πρωτότυπα τραγούδια είναι από τα καλύτερα που έχει γράψει o Nick D. αλλά είναι βραδυφλεγή δηλαδή απαιτούν κάποια ακούσματα παραπάνω για να μπει κανείς στη διάθεση τους. Ωστόσο μόλις «εγκατασταθείτε» δεν θέλετε να φύγετε από το κλίμα που δημιουργούν.

Σε σύγκριση με προηγούμενες ηχογραφήσεις τα sample από ταινίες είναι μόνο τρία. Στο ομώνυμο, είναι από την ταινία ''Black Dragons'' (1942), στο ''Fate'' από την ''Revolutionary Roads'' (2008) και στο ''Its Always The Same'' από την ''It Happened Here'' (1964)

Η υπερβολικά λιτή διασκευή του το "Goodbye Horses" (Q LAZZARUS)  χωρίς δυναμικά φωνητικά είναι η πιο αδύναμη στιγμή του δίσκου αλλά η «ξηρή» ακουστική άποψη  του  "Shallow Then Halo"  (COCTEAU TWINS) είναι «θανατηφόρα» και δεν περνά απαρατήρητη.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom