Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Heterontropy

 


«Οι Sediment είναι ακόμα εδώ! 

Το 2019 φαντάζει μακρινό όνειρο. Σαν ένα ψέμα που κάποτε ζήσαμε. Οι Sediment Bruise κυκλοφορήσαν το In Between και έκαναν μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δούλευαν ήδη κάποια καινούρια τραγούδια και η αποδοχή του δίσκου, από κοινό και κριτικούς, τους έσπρωχνε να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Και ύστερα σιωπή. Ήρθε ο Covid. Δεν μπορούσαν ούτε να παίξουν live, ούτε καν να προβάρουν. Αρρώστησαν δικοί τους άνθρωποι. Ήρθαν διαταραχές πανικού. Αποχωρήσεις μελών. Τα κινούμενα νερά, έγιναν επικίνδυνα στάσιμα. Ένα σύστημα που οι αλλαγές το έφεραν στα πρόθυρα της διάλυσης.

Κι όμως, η μπάντα άντεξε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο, την οποία αποτύπωσε σε τέσσερα τραγούδια, και σας τα παρουσιάζει με κάθε ειλικρίνεια, μέσα από την κυκλοφορία ενός ψηφιακού EP με τίτλο Heterentropy. Και γιορτάζει την επάνοδο της στα μουσικά δρώμενα, με ένα animated video clip για το ολοκαίνουργιο track τους Methotrexate.

Απογυμνωμένοι, έτοιμοι να εκθέσουν πλήρως την δύσκολη αλήθεια των τελευταίων ετών.»

Το 2019 όντως φαντάζει μακρινό. Είμαστε εδώ 4 χρόνια μετά, αλλάξαμε δεκαετία, ήρθε ο κόσμος τούμπα με ιούς, υπάρχει έντονη και επιθετική περιβαλλοντολογική δραστηριότητα και είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι που γύρισαν το όνειρο μιας ουτοπικής τεχνολογικά ανεπτυγμένης κοινωνίας σε μία καθημερινότητα βαρβαρισμού. Πίσω πάλι; Ή μήπως δεν φτάσαμε ούτε στο κατώφλι της ουτοπίας;

Αλλά ναι. Ευτυχώς μπάντες όπως οι SEDIMENT BRUISE, είναι εδώ. Δημιουργικοί, δηλαδή ζωντανοί αλλά και ακμαίοι.

« ‘’Ετεροεντροπία’’. Συγχώνευση του όρου «εντροπία» από τη σφαίρα της φυσικής και της υποβλητικής ελληνικής λέξης «ετεροντροπή», που σημαίνει μια αίσθηση δυσφορίας και ανησυχίας που προκαλείται από την συμπεριφορά του άλλου. Περικλείει την έννοια της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολύπλοκων ανθρώπινων συστημάτων, όπως οι μπάντες.»

Ο ήχος τους ήταν πάντα φορτωμένος συναισθηματικά, λειτουργούσε καλύτερα στο ημίφως και αυτό δεν αλλάζει με το ‘’Heterontropy’’. Ο καθένας θα μπορούσε να διακρίνει επιρροές αλλά δεν θα καταφέρει να περιγράψει επαρκώς αυτό το πυκνό μείγμα υποβλητικών ρυθμών, ελεγχόμενων ξεσπασμάτων και ηχοχρωμάτων που δίνουν χαρακτηριστικό στίγμα και κάνει το σχήμα να ξεχωρίζει. Αλλά έχουμε ξαναμιλήσει για το περίτεχνο ηχητικό κόσμο του σχήματος όταν παρουσιάζαμε το προηγούμενό τους άλμπουμ. Να σημειώσουμε μόνο ότι η παραγωγή έγινε από το ίδιο το σχήμα και το τελικό αποτέλεσμα είναι συμπαγές και διαυγές.

 Τα τέσσερα νέα τους τραγούδια αποτυπώνουν βαθιά και επώδυνη σε σημεία υπαρξιακή αναζήτηση και εμπειρίες από αυτές τις δύσκολες εποχές. Είναι τραγούδια που αναζητούν τη λύτρωση και διαθέτουν ειλικρίνεια αλλά και διαύγεια. Μεταφέρουν τα συναισθήματα που αναδύονται όταν όλες μας οι δραστηριότητες έχουν σταματήσει και είμαστε εμείς και οι σκέψεις μας. Πόσο μάλλον όταν αναδύονται σε εποχές που περνούν εσωτερικά και για κάποιους είναι μία κόλαση αλλά για άλλους είναι μια καλή ευκαιρία για περισυλλογή και αναδιάταξη δυνάμεων.

 Χωρίς να χρειάζεται να εμβαθύνουμε περισσότερο, προτρέπουμε για συνεχή ακρόαση. Η ανάδυση των συναισθημάτων και των ηχοχρωμάτων δεν χρειάζεται περιγραφές και το ‘’Heterontropy’’ είναι μία ιδιαίτερη ακουστική εμπειρία σύντομη μεν αλλά πυκνή. 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom