Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ASIAN DUB FOUNDATION LIVE και κάποιες σκέψεις...


Είχαν παρουσιάσει το ''Taa Deem'' πριν μπεί στο ''Community Music'' σ'εκείνη την αξέχαστη πρώτη εμφάνισή τους στο Rockwave του 1998.
Έχοντας ''ψηθεί'' απ'το καυτό ρυθμικό μένος αυτής, της τότε, νέας μεγάλης ελπίδας του Βρεττανικού ήχου,δεν περίμενα αυτή την τελείως διαφορετική dub εκδοχή στο τραγούδι του NUSRAT FATEH ALI KHAN. Ούτε και το υπόλοιπο κοινό που χειροκροτούσε ενθουσιασμένο και μαγεμένο.
Καλύτερα κι απ' το πρωτότυπο, η εκδοχή αυτή,είναι σχεδόν μιά πνευματική εμπειρία ή μία επίκληση για ένωση με αυτό πού είναι ψηλότερα από μας,όπως και να λέγεται.
Έντεκα χρόνια μετά από αυτή την εμφάνιση και επτά από την ακόμα πιό σεισμική τους εμφάνιση στο Womad,το άκουσα ξανά στην χθεσινή τους εμφάνιση στο Gagarin και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκστασιασμένος ένοιωσα.
Έστω και με αυτό τον ψιλοάθλιο,κακοϊσοσταθμισμένο ήχο, με  υπερτονισμένα  τα μπάσσα και  υποβαθμισμένα τα samples και προηχογραφημένα, στοιχεία που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μουσική του σχήματος .
Έστω και έτσι,το ''Taa Deem'', ήταν το αποκορύφωμα της χθεσινής συναυλίας,με το συγκρότημα να εκστασιάζεται επίσης και το κοινό να ακολουθεί σε μικρότερο βαθμό .
Και θα έφτανε να κλείσω τις εντυπώσεις μου εδώ.
'Ο,τι κοινωνικοπολιτικό,ό,τι επικριτικό απέναντι στην εξουσία (και όχι αντιεξουσιαστικό,μην παραμυθιάζεστε),ότι αντιρατσιστικό είχαν να πούν το είπαν με τον καλύτερο τρόπο. Μουσική δυναμική,ουσιώδης,εκρηκτική, εμπλουτισμένη με εθνικά στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και με παλμό που σπάνια συναντάμε σήμερα. 
Ένα μαχητικό και πολιτικοκοινωνικοποιημένο συγκρότημα,που ποτέ δε θα βροντοφωνάζει τα διάφορα γραφικά συνθήματα εναντίον της εξουσίας έτσι ξερά,με στίχους σοβαρούς και όχι γηπεδικούς και αποτυχημένους (πόσο ''μπάτσοι ,γουρούνια,δολοφόνοι'' ν'αντέξεις ). 
Με το '' Taa deem'', όμως ,δείχνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Κάτι παραπάνω από ευκαιριακοί , γραφικοί επαναστάτες του Σ/Κ. 
Δείχνουν ότι έχουν ένα πολύ ισχυρό πνευματικό υπόβαθρο πίσω τους και σε συνδυασμό με τις  ρίζες τους ,μπορούν να παραμένουν συνηδητοποιημένοι και ζωντανοί ,ακόμα και σήμερα.
Αλλιώς θα είχαν διαλυθεί προ πολλού ή θα έκαναν δίσκους που δε θα έπειθαν ή θα τους βλέπατε χθες να βαριούνται.
Δεν είδαμε κάτι τέτοιο.Ήταν πολύ καλύτεροι από ποτέ,ένοιωθες τη δύναμη των τραγουδιών τους ,δε σε πείραζε που χρησιμοποιούσαν την  ίδια αισθητική και κλισέ στη μουσική τους.Η ορμή τους ενθουσιάζει ακόμα...
(+) : Taa Deem και όλο το Gagarin στη διάρκειά του,, Fortress Europe,Super Power, Flyover, S.O.C.A., Burning Fence,  ο περκασιονίστας και η επικοινωνιακή τους τακτική.Τόσο συνηθισμένη αλλά τόσο λειτουργική σ' αυτούς.
(-) : Ήχος και κάποιος να τους ενημρώσει ότι έχουμε καλύτερα πράγματα από τους Active Member ,στη συγχρονη Ελληνική μουσική σκηνή....α ! και ότι δεν έτρεξε μία με τις ταραχές του Δεκέμβρη.Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα,όπως με τις εξεγέρσεις αλλού...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom