Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

IN EXCELSIS..( KILLING JOKE..LIVE AND DANGEROUS : 08-10-2010)

 
Σίγουρα κανείς δεν έφυγε παραπονεμένος χθές βράδυ από την ροκ τελετουργία/ιεροτελεστία/δεν ξέρω κι εγώ τι/,του Jaz Coleman και της παρέας του. Δεν περίμενα κάτι κατώτερο, αλλά όταν ο Paul ''Big'' Ferguson, κόντεψε να τινάξει το κλαμπ στον αέρα με τη βροντώδη εισαγωγή του ''Tomorrow's World'' συνειδητοποιήσα ότι τα άθλια ηχητικά βίντεο της '' Absolute Dissent tour '' που παρακολουθούσα και όλα τα άλμπουμ τους που άκουγα, δεν αποκάλυπταν στο εκατοστό αυτών που βίωσα για μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά,ζωντανά..
   Στην πρώτη εμφάνισή τους,στην Ελλάδα ''των απόγονων του Πλάτωνα'', που τώρα είναι οικονομικά υποτελής (όπως και όλος ο πλανήτης) στην τραπεζική δικτατορία της Νέας Εποχής,κατόρθωσαν να με κάνουν να αδιαφορώ για την ώρα,για τον τόπο, για τους ανθρώπους τριγύρω. 
Κατόρθωσαν να κρατήσουν το  κοινό,σε μια ενότητα, συντονισμένους στην πύρινη,σοφά κατευθυνόμενη ενέργεια που έβγαινε απ' τα ηχεία με την μεγαλύτερη ,καθαρή ένταση που χρειαζόταν. Με δέος παρακολουθούσαμε  μια μπάντα που παίζει λιτά, ουσιαστικά,με μαεστρία και δύναμη, μεστή ροκ μουσική με συνείδηση της εποχής που δημιουργήθηκε. Είκοσι και δύο ,για encore, από τα καλύτερα τραγούδια τους, όπως δεν τα ακούσατε ποτέ,ένα κλιμακούμενο set list, με αποκορύφωση το οργιαστικό σερί οκτώ τραγουδιών στο τέλος,που δεν άφησε τίποτα όρθιο.Έλιωσε τα πάντα και δεν άφησε περιθώρια για να σκεφτείς αν υπάρχει ροκ μετά από αυτούς. Δεν υπάρχει....
 Μπροστά μου αποκαλύφθηκε ένα υπερσχήμα που πλέον έχει ξεπεράσει την θνητή,αυτοκαταστροφική,εγωμανιακή φύση του ροκ και έχει αναβαθμίσει όλα τα χαρακτηριστικά του είδους,σε μια απλή και άμεση φαινομενικά,μεστή,εκρηκτική και στρατευμένη μουσική για εξορκισμό της αρνητικής δύναμης που καταστρέφει από οικοσυστήματα μέχρι ψυχές,σε αυτόν τον πλανήτη,σε αυτή τη διάσταση,αυτή την εποχή.
Μουσική επιβλητική,συμπαγής,οργισμένη αλλά όχι απελπισμένη,επιθετική αλλά όχι βίαιη, παθιασμένη αλλά όχι αυτοκαταστροφική,τονωτική αλλά όχι υπερκινητική,εμψυχωτική αλλά όχι με τη χίπικη έννοια, ρεαλιστική αλλά όχι χαζοχαρούμενα ψευδοεπαναστατική, τρομακτική αλλά μόνο μέχρι να δεις πραγματικά, επικίνδυνη αλλά μόνο για αυτούς που δημιούργησαν αυτό το χάλι.  Θέλοντας και μη,αντέχεις δεν αντέχεις, ΑΥΤΗ είναι η μουσική έκφραση του κόσμου που ζεις.Αλλά και το όπλο για να τον αντέξεις. Θετική  Punk μέχρι το μεδούλι.Οι μόνοι που αξίζουν αυτόν τον όρο...
Οι KILLING JOKE του 2010, δίνουν στον κόσμο τραγούδια με τον πιο ξεκάθαρο,ρεαλιστικό και άμεσο κοινωνικοπολιτικό στίχο που σου περιγράφει τη σημερινή κατάσταση όπως κανένα κόμμα ,από τα άκρα δεξιά μέχρι τα άκρα αριστερά αδυνατεί να σου περιγράψει. 
Ο Jaz Coleman, είναι από τους πιο καταρτισμένους μουσικούς αλλά και ανήσυχο πνεύμα,με εμπειρίες που άλλοι ή θα κατέληγαν σε ψυχιατρείο ή θα καταντούσαν τηλε-ευαγγελιστές με μετοχές ή διαφημιστές αιρέσεων. Αυτός έχει ξεμπερδέψει από την αυτοκαταστροφή και είναι πλέον ένας ώριμος ,έμπειρος και ψύχραιμος γνώστης και κριτής, ενός κόσμου σε κατάπτωση και με τα καμπανάκια του κινδύνου να έχουν κάψει μπαταρίες εδώ και καιρό.Ξέρει σε τί κόσμο ζει,αδιαφορεί για την προσωπική του προβολή παρ'όλη την κοινωνική του δράση. Το πνευματικό του επίπεδο δεν του επιτρέπει να το παίζει Bono.
Είναι ευγενικός ,χαμογελά με ειλικρίνεια στο κοινό,λέει λίγα και με νόημα. Ένας ροκ περφορμερ δίχως Μεσσιανική βλακεία στο κεφάλι αλλά που γνωρίζει πώς να μεταδώσει όλη την πεμπτουσία της μπάντας.
Ήταν μια από τις καλύτερες βραδιές της συναυλιακής ζωής μου. Η καλύτερη ροκ εμπειρία της ζωής μου.
 Sorry Iggy,Greg Sage,Jeffrey Lee Pierce,Nick Cave κλπ, αγαπημένοι μου ροκ ήρωες.Αυτή η μπάντα είναι larger than rock.....
 Παράρτημα : Τα τραγούδια..και λίγα σχόλια 
1. Tomorrow's World ( σεισμός
2. Love Like Blood ( δεν θα μπορούσαν να το αποφύγουν)
3. In Excelsis ( καλύτερο από το άλμπουμ)
4. Wardance 
5. Absolute Dissent ( We must reclaim our country..Ευχαριστούμε Jaz. Εχεις κάνει σπουδές banking και λες πράγματα που κανένα πολιτικό κοθώνι του τόπου λέει.Για να μην πούμε και για τους στίχους του τραγουδιού...)
6. Bloodsport
7. Change (πολύτιμο παλιό,απίστευτη εκτέλεση)
8. European Super State ( κι εγώ πιστεύω σε κάτι τέτοιο,αλλά όχι σε αυτό το σημερινό κουφάρι που λέγεται Ευρώπη.) 
9. This World Hell (Die, Long Pig!)
10. The Fall Of Because
11. Ghost of Ladbroke Grove ( σε καταλαβαίνω.Αυτές οι μνήμες δεν πρέπει να καταστρέφονται...)
12. Madness
13. Requiem
14. Eighties (ναι καταλαβαίνω,αλλά πρώτη φορά στην Ελλάδα,να μην το παίξετε?)
15. The Great Cull ( Από εδώ και κάτω μας πήρε και μας σήκωσε..)
16. Fresh Fever From The Skies
17. Asteroid ( Αυτό που λέμε Deep Impact,και τι καλά που θα ήταν αν έπαιζαν και δύο τρία ακόμα από εκείνον τον ογκόλιθο !)
18. Depthcharge ( Ηφαιστειώδες)
19. The Wait ( Προσκυνώ)
20. Pssyche (Κόντεψα να σπάσω την κάμερα.Θέλω να χορέψω,γμτ !)
Encore:
21. Complications (Αφού έπαιξαν και το αγαπημένο μου,μπορώ να ζήσω πιο ευτυχισμένος.Σας ευχαριστώ γι΄αυτό το δώρο)
22. Pandemonium ( ναι κι εγώ μπορώ να δω το αύριο.Και δε μου αρέσει.Ελάτε πάλι.Ευχαριστούμε !!)

Σχόλια

Ο χρήστης Mistress Hyde είπε…
Τα είπες όλα!
Μένει να ποστάρω τις δικές μου φωτό και να σημειώσω ότι αυτή την εμπειρία την έζησα με την καλύτερη, πολλάκις δοκιμασμένη παρέα.
:-)
Ο χρήστης Ten Thousand Eyes είπε…
Καλησπέρα αγαπητέ Χρήστο! Ήθελα πολύ να έρθω στους Killing Joke, αλλά είχα ήδη υποσχεθεί για τους New Model Army την επόμενη, οπότε την πάτησα... και διαβάζοντας το κείμενό σου συνειδητοποίησα πως την πάτησα διπλά!!!
Άκουσα το τελευταίο τους άλμπουμ και είναι καταπληκτικό, αλλά και το προηγούμενο μου άρεσε πολύ. Βέβαια θρωρώ πιο κλασικό το 1ο και το 2ο, ειδικά το 2ο ειναι το πιο αγαπημένο μου.
Θέλω επίσης να σου πω ότι έχω βάλει το blog σου στα αγαπημένα του δικού μου blog. Πιστεύω πως θα σε ενδιαφέρει να του ρίξεις μια ματιά. Ίσως ήδη να το έχεις κάνει, είναι το http://dekaxiliadesmatia.blogspot.com/
Στις αναρτήσεις μας ανεβαίνουν ξεχασμένα διαμάντια της Ελληνικής new wave, dark wave, post punk αλλά και garage και neo psychedelic σκηνής 80-90-00's.
Όμως επειδή η αγάπη στο σκοτεινό αντικείμενο της μουσικής αυτής μας δίνει την ώθηση να ψάξουμε και πιο βαθιά και πιο μακριά, οπότε ανεβαίνουν και πράγματα από την Ευρωπαϊκή, Αμερικάνικη σκηνή, και οπουδήποτε ανακαλύπτουμε καλά πράγματα.
Θα τα λέμε συχνά, έτσι κι αλλιώς πολύ πρόσφατα σε ανακάλυψα.
The Psychopomp
Ο χρήστης Χρήστος Μίχος / Christos Michos είπε…
ειμαι ένα απο τα δεκα χιλιαδες ματια που σας διαβαζουν ηδη.Σας ανακαλυψα αυτό το μηνα όμως..
Ευχαριστω για την τιμη..
ΚιΛΙΝΓΚ ΤΖΟΚ,πηρατε απουσια.δεν χανονται τετοια λαιβ παιδια...
Ο τιτλος του μπλογκ σας παντα μου υπενθυμιζει το νοσταλγικο ρεφρεν αυτου του περιφημου τραγουδιου.Με γεμιζει όμορφα αλλά θλιμμένα συναισθήματα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom