Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SWANS ! Live ! 17-05-2013

Η Παρασκευή της 17ης Μαίου είναι πλέον ορόσημο. Η συναυλία των SWANS μπορεί να τελείωσε και να προκάλεσε διθυραμβικά σχόλια παντού, όμως η επίδρασή της θα παραμείνει για καιρό ακόμα. Πότε θυμάστε την τελευταία φορά που κάποια συναυλία έκανε σχετικό και άσχετο Αθηναϊκό κοινό να παραμιλά βγαίνοντας από το κλαμπ; Σωστά,δεν θυμάστε.
Η προηγούμενη εμφάνιση των SWANS (14-04-2011), κόντεψε να με κάνει να πάρω σύνταξη από τα συναυλιακά δρώμενα. Ότι θεωρώ  ότι αντιπροσωπεύει η μουσική στη ζωή του αστυ-άνθρωπου και η επίδραση που πρέπει να έχει επάνω στο κοινωνικό ασυνείδητο,το έχει αυτή η μπάντα σε πολύ μεγάλο βαθμό· από τις λίγες που «έφτασαν» εκεί, ακολουθώντας τη δικιά τους πορεία ,μακριά από πλάνα και σχέδια κατάκτησης της μάζας.
 Ξεκίνησαν με το ''To Be Kind '' . Υποβλητικά,μυστηριακά,χωρίς θόρυβο. Η κατανυκτική ερμηνεία του πρώτου μισού ήταν για να εισέλθουμε στον ηχητικό τόπο τους με τη δέουσα ευλάβεια. Ο τρίλεπτος επαναληπτικός κλιμακούμενος θόρυβος του τελευταίου μέρους της εισαγωγής, το τελικό κούρδισμα και συγχρονισμός των μουσικών άνοιξε τον ηχητικό ασκό του Αιόλου που δεν έκλεισε παρα μόνο ύστερα από δύο ώρες. Η προσέγγιση αυτή τη φορά ήταν διαφορετική. Ο τελετουργικός θόρυβος τους έχει αντικατασταθεί με έντονους , σπειροειδείς επαναληπτικούς ρυθμούς που αναδύουν την ένταση από μέσα .
Μετακινούμαι κοντύτερα στη σκηνή και αμέσως γίνομαι μέτοχος αυτής της έντασης. Παρακολουθώ τους μουσικούς ,τις εκφράσεις τους,την δικιά τους πάλη με τον ήχο που βγάζουν. Ολοκληρωτικά εστιασμένοι και συνειδητοποιημένοι το τι παίζουν,πώς και γιατί,δείχνουν αυτό που η σύγχρονη ροκ έχει σχεδόν ξεχάσει.Δεν είναι ακριβώς η μουσική που γεννήθηκε στο κεφάλι τους. Είναι κάτι που τους ξεπερνάει αλλά ξέρουν να το δαμάζουν  και να το διοχετεύουν στο κοινό. Ολοκληρωτικός ήχος,αδιαπραγμάτευτος γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλοιώσει την ηχητική συντηρητική κρούστα του κοινού και τις παγιωμένες απόψεις.  
 Κεντρικός ιερέας/μάγος της Φυλής/μαέστρος του όλου τελετουργικού M.Gira που «λυμένος» όσο ποτέ, επιδίδεται σε χορευτικές κινήσεις εξαγνισμού,χειρίζεται όλο το σχήμα κατευθύνει τη μουσική σε σωστά κανάλια,έχει τον έλεγχο αλλά αφήνεται στην έκσταση.
Από αυτόν περνά όλη η ενέργεια και εμποτίζει ή καίει το κοινό. Το οποίο σίγουρα δεν έρχεται σε επαφή συχνά με τέτοιου είδους ροκ αλλά έχει αυτή την προαιώνια δίψα για απελευθέρωση από αυτά που το ορίζουν. 
Οι SWANS απλά  λατρεύουν να παίζουν μουσική ,αντιμετωπίζουν τη μουσική σαν ένα εύπλαστο σύμπαν και κάθε συναυλία τους δεν μοιάζει με την άλλη.Η εμπειρία της πρόσφατης εμφάνισής τους ήταν αναμενόμενη αλλά εκεί που έδειξαν ότι δεν είναι πλέον σχήμα αυτού του ροκ χώρου αλλά του μεγαλύτερου μουσικού πλέγματος,είναι το τελευταίο μέρος της συναυλίας .
Μετά το ''The Seer''  όπου τα ηχητικά σκασίματα συγκλόνισαν για άλλη μια φορά,βιώσαμε ένα καινούριο τους τραγούδι που αναφέρεται στον François-Dominique Toussaint Louverture,του Αϊτινού στρατηγού που ουσιαστικά απελευθέρωσε την Aϊτή από τους ξένους και τη μετέτρεψε σε μια χώρα χωρίς σκλάβους. 
Ο M.Gira απλώς δεν ήταν ο Gira που γνωρίζουμε. Μετετράπη σε έναν performer που ξεπέρασε τον εαυτό του.Θα δείτε το βίντεο από μια παλιότερη συναυλία.Μιλάει με τον καλύτερο τρόπο.
Κλείνοντας θα ήθελα πολύ να αποδώσω το 100% των συναισθημάτων με γλαφυρότερη περιγραφή αλλά ελπίζω να σας έδωσα να καταλάβετε ότι για δεύτερη και ισχυρότερη φορά ο πήχης ανέβηκε ακόμα υψηλότερα....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom