Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Space Blues: THE SPACE PROJECT compilation achievement.....


Τι ακριβώς πρέπει να πληρεί μια συλλογή για να αποτελέσει κάτι το αληθινά  ξεχωριστό και να μην είναι απλά πολλά τραγούδια μαζεμένα κάτω από ένα κοινωφελή σκοπό,διαφημιστικό εταιρείας ,διασκευές -τιμής ένεκεν για κάποιο μεγάλο καλλιτέχνη ή ακόμα και μουσική από ταινία ;
Δεν είναι ερώτηση που έχει σίγουρη απάντηση. Αλλά μόλις άκουσα μία συλλογή που τα χαρακτηριστικά της και κυρίως η τελική εντύπωση μετά το πέρας της ακρόασης,μου αφήνει την αίσθηση είτε ενός ημερολογίου  καταστρώματος είτε αφηρημένης ταινίας περιπλάνησης. Κάτι δηλαδή ολοκληρωμένο,κάτι που περιλαμβάνει ένα ηλιακό σύστημα . Με τροχιά γύρω από συγκεκριμένο κέντρο,περιστρεφόμενοι με ακρίβεια και αέναη λειτουργία κρατώντας τα δικά τους χαρακτηριστικά, τα δικα τους βαρυτικά πεδία ,τις δικές τους ατμόσφαιρες.
Όχι ότι δεν περίμενα τη συλλογή '' The Space Project '', να είναι κάτι άλλο από σπουδαία. Αυτό φάνηκε από τα τρία τραγούδια που ανέβηκαν για να μας βάλουν στο κλίμα.
 Οι συμμετοχές των YOUTH LAGOON,BEACH HOUSE και κυρίως των THE SPIRITUALIZED MISSISSIPPI SPACE PROGRAM (λέγε με Jason Pierce συνδεδεμένο με το διαστημικό σταθμό « ανομολόγητοι μεγάλοι πέρα από τη ζωή,το χρόνο και το διαστημικό συνεχές Έρωτες »  ),δεν ήταν οι συνηθισμένοι επικοί 4/4,space disco, acid house ή ακόμα και ψυχεδελοκράουτ παιάνες που φανταζόμαστε και μας έχουν κάνει να φανταζόμαστε. Ήταν συναισθηματικά,προσγειωμένα τραγούδια με συναισθήματα να χτυπάνε αστρικές ταχύτητες τραγούδια. Άρα λοιπόν δεν περίμενα κάτι λιγότερο από αυτά τα εύθραυστα,όμορφα άσματα και σαφώς τίποτα επικό κλίμακας ''Star Wars''.
Ακούγοντας πλέον ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος μαζί με τα υπόλοιπα έντεκα σχήματα και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συλλογή  της Lefse, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι καλλιτέχνες κατάφεραν να ηχογραφήσουν συνθέσεις που ανταποκρίνονται άριστα και κατά κάποιο τρόπο αποτελούν ενιαίο σύνολο στην αρχική ιδέα των παραγωγών αυτής της συλλογής.
 Οι «διαστημικοί ήχοι» είναι ο καμβάς. Αν υπήρχε τρόπος να ακούγαμε μόνο αυτούς τότε θα ακούγαμε ένα αχανές post-ambient/post-industrial  ψυχοακουστικό ισοδύναμο που τουλάχιστον σε πολλούς από μας θα ήταν αρκετό για να εγκρίνουμε τη συλλογή για νυχτερινή συνοδεία στα σκοτάδια του προσωπικού μας διαστήματος . 
Το μικρο/μακροσκοπικό παιχνίδι θα είχε ενδιαφέρον και από μόνο του.
Αλλά επάνω στον  καμβά ακούμε την απόμακρη ambient rock βαλς μεγαλοπρέπεια των PORCELAIN RAFT καθώς χορεύουν με τις κυματομορφές του Δία πριν αλλάξουν παρτενέρ με  τη θαυμάσια μελαγχολική,εσωστρεφή και χειμωνιάτικη jazz ambient των THE ANTLERS.
Εκτόξευση στο δορυφόρο Μιράντα του πλανήτη Ουρανού με τις πανέμορφες νοσταλγικές ψυχεδελικές μελωδίες των MUTUAL BENEFIT και τη ζωηρή και με Philip Glass ευλογίες, ηλεκτρονική πανδαισία της Anna Meredith. Αν είχε την ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε θα έλεγα ότι είναι Άνοιξη εκεί πάνω..
Στον πλανήτη Ποσειδώνα μπορεί να φτάσει ο Jason Pierce για να πείσει την αγαπημένη του ότι την αγαπά αλλά ο δεύτερος πιο μπλέ πλανήτης του ηλιακού συστήματος εμπνέει και τους THE HOLYDRUG COUPLE να συνθέσουν θαυμάσιο, διαυγή,απλό,κοσμικό ψυχεδελικό ύμνο για το χαμό της Αμφιτρίτης που πλέον σαν αστεροειδής περιφέρεται μακριά από τον πρώην σύζυγο της. Πάνω της προσεγγίζουμε και πάλι τον Ουρανό,ξεπεζεύουμε και «ακούμε» τους YOUTH LAGOON σε  μια ψυχεδελική ελεγεία που περιέχει  μελωδίες και εξαιρετικό ρυθμικό υπόβαθρο κοντά στους THE FLAMING LIPS και MERCURY REV και τη χαλαρή μπλουζ διάθεση των BLUES CONTROL ,που μπορεί να προέρχεται από τη Γη αλλά είναι γεμάτο αναθυμιάσεις του Ουρανού και γι'αυτό διαφέρει πολύ.
Δεν ξέρω αν ο ρομαντισμός ταιριάζει στον πλανήτη Κρόνο αλλά οι BEACH HOUSE κάνουν ξεκίνημα για το 2014 από εκεί πάνω με ένα τραγούδι που ενσωματώνει τα αστρικά εξ'ορισμού φωνητικά της V.Legrand,ονειρικές μελωδίες και τρυφερές περιπτύξεις με το .αρμόνιο και το πιάνο. Οι διακοπές τους έκαναν περισσότερο καλό απ'ότι φαντάζομαι. 
Οι ZOMES χρησιμοποιούν Κρόνιους ήχους επίσης αλλά για να μας δώσουν μια γαλήνια,σκοτεινή,απόμακρη και μοναχική σύνθεση που σαν λάμψη μακρινού αστεριού φεγγίζει διακριτικά, απομονωμένη από τις υπόλοιπες συνθέσεις ,χωρίς να κρύβει τις αρετές τις.Απλά πρέπει να ακούσει προσεκτικά κανείς.
Και να που oι ABSOLUTELY FREE και JESU αποκαλύπτουν την κοσμική ομορφιά του πλανήτη μας συνθέτοντας πάνω στην κυματομορφή του δύο από τις πιο αέρινες συνθέσεις της συλλογής. 
Στην είσοδο της  Ιούς, τον τελευταίο σταθμό της περιπλάνησης μας, μας υποδέονται οι BENOIT & SERGIO σε χαλαρούς ονειρικούς τόνους για να μας αναλάβει ο LARRY GUS που πολύ σοφά είναι και η ρυμικότερη αλλά και διασκεδαστικότερη στιγμή της συλλογής.Μετά από ένα ταξίδι η ώρα της ξεκούρασης περιλαμβάνει Ιογενείς ρυθμικές ακολουθίες,εξωτικές και πολύ κοντά στις φυλές των Dogon,από έναν αξιόλογο Γήινο και εξωτικά,δροσερά κοκτέηλ κοντά στη θερμοκρασία του περίφημου δορυφόρου στο υπογάστριο του Δία.
Η συλλογή καταφέρνει ,ίσως και χωρίς να αντιλαμβάνεται ,μια κοσμική ισορροπία απέναντι στην αρμονία του Σύμπαντος ,με την πεπερασμένη ανθρώπινη ύπαρξη που κοιτά πάντα προς τα αστέρια ,σαν να θέλει να βρεί κάτι που έχει χάσει καιρό. 
Η συλλογή κυκλοφορεί επίσημα τη μέρα του δισκάδικου στις 19/4 σε βινύλιο αλλά και σε κουτί με 7 σαρανταπεντάρια.Τη συλλογή μπορείτε να την ακούσετε τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 19/4 από εδώ..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom