Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

The 17 favorite eps of 2015.. Part I. 17-13


Βαρύτητα στα e.p. δίνουμε εδώ και αρκετά χρόνια στις ανασκοπήσεις μας. Όπως έχετε καταλάβει κρύβονται ολόκληροι θησαυροί σε αυτά. Φέτος επιλέξαμε δεκαεπτά από τα πιο ενδιαφέροντα και τα παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη περηφάνια....

13. M3ll155X FKA TWIGS
 ( Young Turks)



    Χωρίς καινούριο άλμπουμ αλλά με καταπληκτικές συναυλίες παντού και με αυτό το εξαιρετικό e.p. η FKA TWIGS ξαναβγαίνει μπροστά στην ομάδα των καλλιτεχνών που διαμορφώνουν την soul αλλά και την ηλεκτρονική σκηνή γενικότερα, της δεκαετίας μας.
    Περιλαμβάνει πέντε συνθέσεις και θα πείτε ότι είναι συνέχεια του περσινού ''LP1'' και έτσι είναι. Περισσότεροι εξοικειωμένοι με τον αφαιρετικό συνθετικό χαρακτήρα της καλλιτέχνιδας, διακρίνουμε  στο e.p., τη δικιά του προσωπική ομορφιά και ερωτισμό που διαχέεται παντού παραλύοντας γλυκά αισθήσεις και διάφορες άλλες αντιστάσεις και ξεχωρίζει από το σωρό όλων των υποψήφιων «βασιλισσών» της νέας μαύρης μουσικής. 
    Το ''M3LL155X'' είναι αυτό που θα ονομαζόταν ''EP3'' και θα κυκλοφορούσε πέρυσι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του  ''LP1''.  Όμως κυκλοφόρησε ( σωστή τακτική) φέτος και μας αποκάλυψε το όνομα της προσωπικής θηλυκής ενέργειας της FKA TWIGS:
    «..The EP is called Melissa, and ‘Melissa’ to me is my personal female energy. I’ve never called it ‘Melissa’ before the EP. It’s not a weird alter ego. It’s just my way of separating it from myself...» (Complex)

 

14. E.p. II YOUMI ZUMA 
(Cascine)

    Η ποπ της τελευταίας τριαντακονταετίας είναι και υπόθεση της Ν. Ζηλανδίας όπως γνωρίζετε τόσο με την Lorde όσο και με τους CHILLS.
    Φέτος οι YUMI ZOUMA με το δεύτερο e.p. τους και την τρίτη συνολικά κυκλοφορία τους, αν υπολογίσουμε και τη συλλογή όλων των e.p. και single ως σήμερα, δημιούργησαν ένα πολύ καλοκαιρινό e.p.  
    Με την τροπική υγρασία των μελωδιών να διαποτίζουν τις συνθέσεις και την ζέστη να θερμαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνει τα βράδια καλύτερα και τις μέρες ομορφότερες. Συγγενείς ηχητικά με τους Σουηδούς AIR FRANCE δημιουργούν ποπ με πολύ ρομαντισμό αλλά και αγνότητα. 
    Στη ίδια συνομοταξία αλλά μακριά από τον σκοτεινό χαρακτήρα και θλιμμένο ερωτισμό της ηλεκτρονικής μουσικής των CHROMATICS,  πυροδοτούν όμορφα συναισθήματα πετώντας φούσκες από αισιοδοξία που αποδεικνύονται ανθεκτικές στα χτυπήματα της πραγματικότητας.
    Συν τοις άλλοις περιέχει ένα από τα δέκα καλύτερα ποπ τραγούδια της χρονιάς, όπως θα δείτε άμεσα στη λίστα με τα αγαπημένα σινγκλ του Σπιτιού για το 2015...



15. Galaxy SUN GLITTERS ft. SARAH P.
 (Hellbig Music)

    Για άλλη μια χρονιά αποδείχτηκε παραγωγικός ο Victor Ferreira με δύο e.p. που δεν απομακρύνονται και πολύ από το ύφος του. Tο ''Galaxy e.p.'' εμπλουτίζεται με τη φωνή της Sarah P. και η διαφορά φαίνεται όπως και στο περσινό αριστουργηματικό ''Fada/Spaces''. Περισσότερο ονειρικό το αποτέλεσμα και περισσότερο αιθέριο με απαλούς ρυθμούς και τις ποπ ψαλμωδίες της Sarah P. να ενσωματώνονται όμορφα στο όλο ηχοσύννεφο του Perreira. Τρείς συνθέσεις συν δύο πολύ ενδιαφέροντα remix του ομώνυνου και σε λίγα λεπτά έφυγα για άλλες πολιτείες...



17. Juno Beach e.p. SNOW IN MEXICO
 (Raise)

    Μπορεί να μην έχει κυκλοφορήσει lp το συγκεκριμένο δίδυμο από την Ιταλία αλλά και τα τρία e.p. τους παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον έτσι ώστε να μη μας απασχολεί ακόμα για το αν θα κυκλοφορήσουν ή όχι μεγάλο δίσκο. 
    Το φετινό  ''Juno Beach'' ιδιαίτερα, είναι μια δωδεκάλεπτη ιταλο ντισκο /shoegaze/dreamwave πανδαισία με αναμνήσεις από τους COCTEAU TWINS και όλη την ομάδα σχημάτων που από το 2008 ονομάζεται chillwave.  
    Οι τρείς καλοκαιρινές συνθέσεις του άλμπουμ χάνονται στην ηλιοφάνεια και στη στρατόσφαιρα με όμηρους τους ακροατές. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Θα μπορούσαν να τους είχαν βυθίσει στα τάρταρα της βαρεμάρας.

17. Murasaki CHEATAHS 
(Wichita)

    Δεν είχαν μόνο ένα από τα αγαπημένα άλμπουμ του Σπιτιού για το 2015, κυκλοφόρησαν και δύο υπερφορτισμένα με ηλεκτρισμό και μελωδίες e.p. που έδειξαν την αγάπη τους για τη μετά -MY BLOODY VALENTINE γενιά σχημάτων που το 2014-15 ανέδειξαν ένα κάποτε μικρό είδος σε κυρίαρχη alternative και indie δύναμη. 
    Στο ''Murasaki '', τραγουδούν στα Γιαπωνέζικα στο ομώνυμο και σε όλα μπλέκουν όμορφα τις αισθαντικές μελωδικές αλλαγές των πατριαρχών με όμορφες ηλεκτρικές κιθάρες, ανάποδους ρυθμούς και αιθέρια στρώματα φωνής και θορύβου . Καμμία σχέση με την καθαρή παραγωγή του ''Mythologies'' αλλά εξίσου εθιστικό....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom