Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

The ''Stranger Things'' Zone....


 Η ανακύκλωση των δεκαετιών στις show business είναι το σίγουρο «χαρτί» όταν υπάρχει λίγη έμπνευση και τόλμη για διάνοιξη ή ακόμα και εξερεύνηση νέων δρόμων. Αλλά πάντα γνωρίζουμε ότι ο παράγοντας «εξέλιξη» στηρίζεται γερά στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Στις Τέχνες πάντα στην «αντίδραση» μπαίνουν και οι «προσωπικοί καταλύτες» των δημιουργών. Αυτοί περιβάλουν το δημιούργημά τους με τη δικιά τους προσωπική αύρα που είναι μοναδική. Γι ' αυτό πολλές φορές σπάμε το κεφάλι μας να δούμε τι μας θυμίζει ή που το έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι παρά η προσωπική ερμηνεία στις ακουστικές ή οπτικές αναμνήσεις και επιρροές που αφήνουν τα έργα Τέχνης στον δημιουργό. Εκεί λοιπόν ακόμα και αν δεν υπάρχει η πρωτοπορία θα υπάρχει μιά άλλη ή παραπλήσια ερμηνεία που ανακατεύει την τράπουλα και το παιχνίδι γίνεται και πάλι συναρπαστικό.
Το ''Stranger Things'' είναι ένα σήριαλ που στηρίζεται γερά στη δεκαετία του '80 και είναι φτιαγμένο σαν να δραπέτευσε από κάποιο παράλληλο σύμπαν εκείνης της περιόδου.
 Όμως καταπιάνεται και συνδυάζει όλη τη b-movie υποκουλτούρα της εποχής, στηρίζεται στη νέα γενιά που εκείνη την εποχή μεγάλωνε με rpg παιχνίδια επι χάρτου και όχι επί pixel, άκουγε Αγγλικό Νέο ρόκ και παρ 'όλα αυτά ήταν η τυπική νεολαία του πρόχειρου φαγητού, της βαρετής κωμόπολης και της τηλεόρασης. Δεν υπάρχουν ναρκωτικά ή ζωάρα σύμφωνα με το ''Risky Business'' και το γιάπικο όνειρο του Brett Easton Ellis, ούτε ο ηρωισμός του ''Top Gun'', ούτε καν η ψυχροπολεμική οπτική του ''Rocky 4'' και το ''Rambo 2''.
Μέσα από μια ιστορία που βγαίνει σαν τελικό αποτέλεσμα της εξίσωσης John Carpenter+Steven King+Dungeons & Dragons+E.T.+ Poltergeist+ Goonies+Stand By Me+Θεωρίες συνομωσίας και παραφυσικής+Επιστημονικές θεωρίες για άλλες διαστάσεις+Alien+ σκοτεινή πλευρά των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α.+το φθαρμένο Αμερικάνικο όνειρο+παιδικοί εφιάλτες+όταν ευχόντουσαν Καλά Χριστούγεννα και όχι Καλές Γιορτές,  παρακολουθούμε οκτώ ώρες σχεδόν ένα τρομακτικό εφιάλτη που διαταράσσει μια μικρή τυπική κωμόπολη που κατοικείται από απλούς, βαρετούς ανθρώπους αλλά και δαχτυλοδεικτούμενα ανήσυχα παιδιά που θέλουν να μάθουν και πέρα από αυτά που τους δίνουν. 
Πέρα από τη σκηνοθετική ικανότητα και τις τυπικές ερμηνείες, υπάρχει η προσωπική ματιά των αδελφών Duffer, που ενσωματώνει όλα τα τετριμμένα σε ένα συναρπαστικό, καθηλωτικό αλλά και πολύ συναισθηματικό tour de force που είχα χρόνια να δω. 
Θυμήθηκα πόσο ξεχνούσα τον κόσμο γύρω μου όταν έβλεπα ''X-Files'', ή, πιο πριν, την αγωνία που με κατείχε στο ''Twin Peaks''. 
Ενώ παρακολουθώ και αυτή τη δεκαετία καταπληκτικά σήριαλ ( Mr. Robot, Person Of Interest, Daredevil, House Of Cards, Game Of Thrones) εν τούτοις η ψυχική ένταση αλλά και το συνεχές σφυροκόπημα της άλλης αντίληψης μόνο σε αυτό αλλά και στο γαλλικό και πλέον αξεπέραστο ''Les Revenants''  ήταν σε βαθμό τέτοιο που ξεχνούσα τι υπάρχει εκεί έξω την ώρα τηλεθέασης τους την παρούσα δεκαετία..
Tο ''Stranger Things'' είναι ένα σήριαλ που άφησε ανεξίτηλα σημάδια φέτος σε πολλλούς τηλεθεατές ειδικά στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήθος κοινοτήτων που ασχολούνται με τη σειρά σε cult επίπεδο. Τα γραφικά των τίτλων, η αφίσσα αλλά και η μουσική επένδυση είναι τα πιο καυτά trends στο χώρο της υπολουλτούρας των τηλεοπτικών σειρών. 
Η μουσική επένδυση του Kyle Dixon & Michael Stein (S U R V I V E)  ειδικότερα, είναι άξια θαυμασμού. Λιτή, υποβλητική και χωρίς να θέλει να μείνει κλασσική, είναι στηριγμένη πάνω στους TANGERINE DREAM αλλά φιλτραρισμένη μέσα από την προσωπική ματιά του πατέρα John Carpenter.
Είναι μία συμφωνία ψυχρών αναλογικών συνθ για αντίκοσμους, νοσταλγία αλλά εφιάλτες. Φτάνει στα όρια κινηματογραφικού σάουντρακ που υποστηρίζει το σήριαλ και τίποτε άλλο.Παρ 'όλα αυτά όμως επιβάλλει την παρουσία της στο χώρο ισάξια του ''Twin Peaks'' αλλά και των ''X-Files''
Η μουσική επένδυση πέρα από την πρωτότυπη μουσική περιλαμβάνει και κλασικά κομμάτια όχι απαραίτητα των ' 80'ς αλλά και άλλων δεκαετιών. Φυσικά σαν οπαδός το να ακούω το ''Elegia'' (NEW ORDER), το ''Nocturnal Me'' των (ECHO & THE BUNNYMEN) και για μια ακόμα φορά τα  ''Atmosphere'' (JOY DIVISION), ''Melt With You'' (MODERN ENGLISH) κλπ είναι πραγματικά ένα bonus για τον χρόνο που πέρασα βλέποντας τη σειρά, συμπάσχοντας με την ομάδα των weird ( όχι για μένα) πιτσιρίκων που είναι η Δύναμη αθωότητας και κίνητρο/μήνυμα για εξανθρωπισμό μιάς κοινωνίας που πλεόν είναι στο Down και όχι στο Upside αλλά δεν το ξέρει. 
Η δουλεία των Matt και Ross Duffer δεν είναι ακριβώς η επανεφεύρεση των '80'ς. Είναι μια νοσταλγική ματιά σε ότι αγάπησε η nerd νεολαία της μεγαλώνοντας μέσα στην απομόνωση και αδιαφορία.Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι φαντασίας με πολύ τρυφερότητα και σεβασμό στην παιδική αθωότητα και περιέργεια. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom