Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

THE CHEMICAL BROTHERS: Sound High Is A Good High vol.1

 

Η πρώτη επαφή μου με τους THE CHEMICAL BROTHERS ήταν διαβάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι για το νέο τρομερό δίδυμο dj/ παραγωγών μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Select την εποχή που ονομάζονταν THE DUST BROTHERS.

Όμως όταν οι εξ' Αμερικής DUST BROTHERS επέβαλαν την αποκλειστικότητα στο όνομα, οι Tom Rowlands και Ed Simmons άλλαξαν στο πιο ορθό και ακριβές THE CHEMICAL BROTHERS .

Με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν το πρώτο και πολυδιαφημισμένο ''Exit Planet Dust'' (έξυπνος αυτοβιογραφικός τίτλος-μια εποχή που αφήνουν πίσω για μια νέα πιο ενεργή) και έγιναν γνωστοί και στη δικιά μας χώρα.

Η «πατέντα» τους δεν ήρθε εν μια νυκτί. Σεισμικοί Χιπ Χοπ ρυθμοί σε ενεργειακή υψικάμινο με ηλεκτρονικούς θορύβους βγαλμένους από την επιθυμία για εκτόνωση και άγρια διασκέδαση, ήταν ένα καλό σχέδιο αλλά στα τότε μέσα αυτιά ακουγόταν σαν μια ευφυής συνταγή που δεν ξέφευγε από τα club. Απαιτούσε ένταση και ναρκωτικά αν δεν άντεχες την επαναλαμβανόμενη ροή αλλά ήθελες να οδηγηθείς γρήγορα σε «έκσταση» (ο πάντα λάθος τρόπος).

Λίγες ακροάσεις του άλμπουμ σε ισχυρή ένταση, με ακουστικά ή από καλό ηχοσύστημα (με καλά μπάσα κλπ) σε έφερνε επιτέλους στο σημείο να κατανοείς ότι εδώ είχαμε ένα καινούριο είδος ηλεκτρονικής μουσικής που δεν χρησιμοποιούσε οξείς trance ή ανελέητα μινιμαλιστικούς house ρυθμούς και ήχους που σε εξόντωναν πάνω στην πίστα, ούτε d'n'b ρυθμολογία που απαιτούσε φυσική κατάσταση μπασκετμπολίστα για να τους ευχαριστηθείς. 
Οι ρυθμοί ήταν σε μέσο τέμπο, με το απολαυστικότερο βάθος που μπορούσαμε να ακούσουμε τότε, μια ανανεωμένη εκδοχή της ρυθμικής μαγείας των PUBLIC ENEMY των τριών πρώτων άλμπουμ. Τα ηλεκτρονικά εφέ και  ήταν σε δημιουργικό ντελίριο, οι συνθέσεις ευκολομνημόνευτες και με samples έξυπνα και ευφυή. Έκαναν τη διαφορά.

Με αυτή την πατέντα και ένα στρατό από παραγωγών / dj να ακολουθεί, η Big Beat φρενίτιδα της διετίας 1995-1997 ήταν η πιό «ασφαλής» και αρκετά δημοφιλής διέξοδος διασκέδασης κι ας έσβησε γρήγορα αφήνοντας ωραίες αναμνήσεις και εξαιρετικά σίνγκλ.

Η πορεία των THE CHEMICAL BROTHERS μετά το πρώτο τους άλμπουμ προκάλεσε πολλές συγκινήσεις. Δύο ακόμα ορόσημα άλμπουμ ( Dig Your Own Hole και Surrender), νο.1 χιτ, πετυχημένες crossover συνεργασίες, δυνατές οπτικοακουστικές συναυλίες (δεν ξεχνιούνται οι πρώτες δύο και μοναδικές ως τώρα στην Ελλάδα) και βίντεο κλιπ που ξεχωρίζουν ακόμα και σήμερα.

Μετά το τέταρτο άλμπουμ τους ''Come With Us'' και ενώ η ευφορία-χημική και μη- της δεκαετίας του '90 έδινε τη θέση της σε μία πιό ήσυχη και εγκεφαλικότερη δεκαετία, δεν βοηθούσε το ντουέτο να επιβάλλει τον ήχο του όπως παλιά. Όμως οι επιτυχημένες συναυλίες τους και πολλά δυναμικά σινγκλς από τα ''Push The Button'' και ''We Are The Night'', τους κρατούσαν στο προσκήνιο σε αρκετά καλό βαθμό.

Σήμερα οι THE CHEMICAL BROTHERS αντιμετωπίζονται σαν μια μεγάλη μπάντα των '90'ς χωρίς όμως να καταλαβαίνω αφού δημιουργικά είναι πάντα σε αξιοσέβαστο επίπεδο και ο ήχος τους έχει την γνησιότητα που λείπει.

Τα δύο πιο πρόσφατα στούντιο άλμπουμ τους ''Further'' και ''Born In The Echoes'' δεν ήταν τυχαία άλμπουμ, διακρίνονταν για την εξερευνητική τους διάθεση και είχαν μερικά ακόμα σίνγκλς που οφείλουν να αναγνωριστούν κλασικά.
 Στα τρία καινούρια τραγούδια τους ( C-H-E-M-I-C-A-L, Free Yourself, Got To Keep On) που δοκιμάζονται ήδη με εξαιρετική επιτυχία ζωντανά, είναι τρία απλά, άμεσα και εθιστικά χορευτικά κομμάτια που μόνο ένα κατασταλαγμένο και ανώτερο σχήμα χορευτικής μουσικής θα μπορούσε να γράψει και που αποκαλύπτουν ότι οι νέες τους ηχογραφήσεις μπορεί και να μας αφήσουν άφωνους ή τουλάχιστον σε έντονη χορευτική διάθεση.

 Με τέτοιο υλικό οι ζωντανές εμφανίσεις τους είναι εγγύηση. Όμως είναι τελικά και εκεί που λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό η ρυθμική τους μαγεία. Με τη χρήση πάντα της τελευταίας τεχνολογίας και με την ικανότητα τους ως dj να
«ξαναψήνουν» τις συνθέσεις τους σε ένα μοναδικό, παροξυσμικό mix, δίκαια προκαλούν τις καλύτερες εντυπώσεις αυτή τη στιγμή στην τουρνέ που κάνουν και που τους φέρνει και στα μέρη μας για τρίτη φορά... 

 

Το Σάββατο 8/9 θα έχουμε την τιμή να διαπιστώσουμε άμεσα την αλήθεια αυτής της τελευταίας παραγράφου.

Θα εμφανιστούν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Release ''Autumn Edition'' (λεπτομέρειες εδώ) και είναι αλήθεια ότι ανοίγουν τη συναυλιακή περίοδο '18-'19 αρκετά δυνατά... (συνεχίζεται)



Για ζέσταμα, σας παραθέτω τα 24 πιο αγαπημένα μου «Χημικά» αυτή την περίοδο (έχω διαφορετικά κάθε εποχή)...

Κάποια από αυτά θα τα ακούσετε και στη συναυλία σε υπέρτατη ηχητική ποιότητα...






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom