Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Safe in the hands of music_The 2018 Annual report: The Albums of 2018_41-45



41. AlboradaUJI 
(ZZK) 



«Το ''Alborada'' είναι το πρώτο προσωπικό του Luis Maurette και μια εξαιρετική αρχή για το μέλλον της Λατινικής, ας πούμε, σκηνής. Περισσότερο εστιασμένο στην ηλεκτρονική μουσική καλύπτει τη Λατινική Αμερική αλλά επεκτείνεται στα σύνορα Μεξικού και Η.Π.Α. και κάποιες στιγμές πετάγεται στην Αφρικάνικη ήπειρο. Αποτελεί έναν πολύ όμορφο πλοηγό που συνδυάζει παράδοση και τεχνολογία με απολαυστικά αποτελέσματα για τον ακροατή.»


Ο δίσκος είναι μια πλούσια σε μουσικό κοίτασμα Νοτιοαμερικάνικη ρυθμική φλέβα χρυσού εμπλουτισμένη με μυστικισμό. Οι ρυθμικές συνθέσεις του είναι δημιουργημένες με αλάνθαστο ένστικτο από έμπειρο μουσικό και μοντερνοποιημένες με ηλεκτρονικά και κάποια χιπ χοπ στοιχεία, για να μεταβούν σε μια καινούρια εποχή με αξιοπρέπεια. 
Το ''Alborada'' ένας από τους δίσκους που έκαναν το φετινό καλοκαίρι μου μια ξεχωριστή ηχητική περιπέτεια και με υποχρέωσαν να εξερευνήσω λίγο παραπάνω το μουσικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη ώστε να περιμένω μελλοντικά βήματα του με ενδιαφέρον.



 
42. Hyper Super Mega - THE HOLYDRUG COUPLE  
(Sacred Bones)


« Φέτος με το ''Hyper Super Mega'' αγγίζουν την τελειότητα της αισθητικής τους. Αγόρασαν καινούριο εξοπλισμό κι έτσι μπόρεσαν να βγάλουν πιο καθαρά το όνειρο τους προς τα έξω. Οι μελωδίες έχουν καθαρό αέρα, πάνω από πολύ όμορφους χαμηλόσυχνους ρυθμούς. Ο ήχος τους είναι πιο ονειρικός και πιο στρωτός και οι φωνητικές τους αρμονίες ακούγονται ομορφότερες από ποτέ. Οι Χιλιανοί μάστορες δημιούργησαν με αυτό το άλμπουμ μια ισορροπημένη μουσική συλλογή με συνθέσεις και τραγούδια που στέκονται ξεκάθαρα και αστραφτερά, ικανά να επιδράσουν θεραπευτικά στ΄αυτιά και στην αστυτσακισμένη ψυχοσύνθεση μου. »


Χωρίς ψεγάδι, «ηχητική γλίτσα», χωρίς καμία διάθεση για ψυχεδελικές «ταραζανιές», μας έδωσαν ένα εξαιρετικό δείγμα ψυχικής αναπτέρωσης, ένα ποίημα που γεννήθηκε κάτω από τον αστερισμό της ομορφιάς...




43. Vive La Void - VIVE LA VOID  
(Sacred Bones)


Ο καιρός ήταν ο πλέον κατάλληλος για την κυκλοφορία του προσωπικού άλμπουμ της μάγισσας των keyboards στους MOON DUO και έτερον ήμισυ του Ripley Johnson στη ζωή και στο σχήμα, Sanae Yamada.
Δημιουργημένο το 2017 (αλλά επίσημα κυκλοφορημένο το 2018) ανάμεσα στα διαλείμματα με τη μπάντα της το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ είναι ένα κομψό Αστρικό ψυχεδελικό άλμπουμ με αγνά αναλογικά keyboards, παγωμένες μελωδίες και ιπτάμενες ρυθμικές συγχορδίες. Μουσικές συγγένειες υπάρχουν με τους MOON DUO αλλά εκεί που οι κλειδωμένοι ρυθμοί τους πατάνε στη γη ενώ θέλουν διαφύγουν, το αστερόπλοιο Vive La Void τρέχει με ταχύτητα του Φωτός σε εγκεφαλικούς Γαλαξίες εξάπτοντας τη φαντασία και τους καρδιακούς παλμούς κάνοντας τον ακροατή να εξαϋλώνεται και να χάνεται στο κοντινότερο υπερδιάστημα και να νοιώθει οικεία με την παγωμένη αίσθηση του Διαστήματος.

Ήταν αδύνατο λοιπόν και δεδομένου της υπερβολικά μεγάλης αγάπης του ιστολογίου για ότι περιέχει παλιά συνθ και ' 70'ς επιρροές να μην το έχουμε στα αγαπημένα μας για φέτος.



44. Unieqav - ALVA NOTO 
 (Noton)

Το ''Unieqav'' είναι το τρίτο άλμπουμ του Carsten Nicolai a.k.a. Alva Noto με το πρόθεμα ''Uni'' στον τίτλο του. Η σειρά ξεκίνησε το 2008 με το άλμπουμ ''Unitxt'' συνεχίστηκε με το ''Univrs'' το 2011 και επτά χρόνια μετά ολοκληρώνεται (αν κοιτάξουμε τα τρία εξώφυλλα μαζί) με τη φετινή κυκλοφορία η οποία είναι και η πρώτη που με έκανε να δώσω ακόμα μεγαλύτερη σημασία στον Γερμανό αυτό συνθέτη. Η σειρά, σύμφωνα με τον Nicolai, ξεκίνησε από το κλαμπ ''UNIT'' στο Τόκυο με το πως φαντάζεται πως θα έπρεπε να ακούγεται η η club μουσική, '' which is, of course, not like club music at all'', να συμπληρώνει στο τέλος.

To ''Uniqav'' παρουσιάστηκε ζωντανά πριν ηχογραφηθεί και όπως γράφτηκε ο ήχος είναι συνδεδεμένος με όλη το οπτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Alva Noto στη σκηνή.

Σαν ηχητικό έργο όμως έχει τη δικιά του υπόσταση, σαν ένα πλατύ, μινιμαλιστικό, γεωμετρικά συμμετρικό οικοδόμημα με αδρές, τακτοποιημένες και επιμελημένες κυματομορφές που εντυπωσιάζει με την πειθαρχία αλλά και την πεντακάθαρη ακουστική του πιστότητα. Υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη των ήχων και η επικοινωνία τους είναι αρκετά ζωντανή αν ακούσει κανείς προσεκτικά. Το ταλέντο και η εμπειρία του συνθέτη μας έδωσε μια Συμφωνία για συχνότητες, κυματομορφές και ρυθμούς περισσότερο συναρπαστικές για να χαρακτηριστεί απλώς μι αμουσική πραγματεία. Εδώ οι μηχανές είναι σε κατάσταση ευδαιμονίας.



45. Dream Within A Dream - MARVA VON THEO  
(Self Release)
 

«Ζυγισμένα και συμμετρικά, με ψυχρή hi-tech πιστότητα δηλώνουν ξεκάθαρα την ποπ ταυτότητα τους και δεν υπονοούν τίποτε άλλο από τη διάθεση τους να ακουστούν από όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Εύκολα στην λήψη, με πολλές προοπτικές για ραδιοφωνική κάλυψη αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρα και υποδειγματικά σε ήθος και αισθητική.

Και τα δύο παιδιά συνεργάζονται αρμονικά και με πλήρη ισχύ των ικανοτήτων τους. »


Τους παρακολουθώ από πέρυσι και το άλμπουμ αυτό έκανε νωρίς την εμφάνιση του αυτή τη χρονιά. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις γίνονται κάθε φορά καλύτερες και τα τραγούδια του άλμπουμ πιστοποιούν την αξία τους όλο και περισσότερο.
Η αρτιότητα δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνογνωσία αλλά και στη συναισθηματική ένταση. Ο Theo και η Marva έκαναν ένα θαυμάσιο noir ηλεκτρονικό ποπ soundtrack για τα όνειρα και τη θλίψη της μεγαλούπολης.
Αυτές τις μέρες παίζουν σε μεγάλο φεστιβάλ στην Ιταλία και οι κριτικές από σχετικά έντυπα ήταν πολύ θετικές. Το όνειρο τους λοιπόν έγινε πραγματικότητα και καλοσωρίστηκε από τη μη αρτηριοσκληρωτική indie και alternative πτέρυγα της χώρας αλλά και ένα σωρό διεθνή έντυπα. Η συνέχεια ακούγεται υποσχόμενη....


>

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom