Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Safe in the hands of music_The 2018 Annual report: The Albums of 2018_41-4541. AlboradaUJI 
(ZZK) «Το ''Alborada'' είναι το πρώτο προσωπικό του Luis Maurette και μια εξαιρετική αρχή για το μέλλον της Λατινικής, ας πούμε, σκηνής. Περισσότερο εστιασμένο στην ηλεκτρονική μουσική καλύπτει τη Λατινική Αμερική αλλά επεκτείνεται στα σύνορα Μεξικού και Η.Π.Α. και κάποιες στιγμές πετάγεται στην Αφρικάνικη ήπειρο. Αποτελεί έναν πολύ όμορφο πλοηγό που συνδυάζει παράδοση και τεχνολογία με απολαυστικά αποτελέσματα για τον ακροατή.»


Ο δίσκος είναι μια πλούσια σε μουσικό κοίτασμα Νοτιοαμερικάνικη ρυθμική φλέβα χρυσού εμπλουτισμένη με μυστικισμό. Οι ρυθμικές συνθέσεις του είναι δημιουργημένες με αλάνθαστο ένστικτο από έμπειρο μουσικό και μοντερνοποιημένες με ηλεκτρονικά και κάποια χιπ χοπ στοιχεία, για να μεταβούν σε μια καινούρια εποχή με αξιοπρέπεια. 
Το ''Alborada'' ένας από τους δίσκους που έκαναν το φετινό καλοκαίρι μου μια ξεχωριστή ηχητική περιπέτεια και με υποχρέωσαν να εξερευνήσω λίγο παραπάνω το μουσικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη ώστε να περιμένω μελλοντικά βήματα του με ενδιαφέρον. 
42. Hyper Super Mega - THE HOLYDRUG COUPLE  
(Sacred Bones)


« Φέτος με το ''Hyper Super Mega'' αγγίζουν την τελειότητα της αισθητικής τους. Αγόρασαν καινούριο εξοπλισμό κι έτσι μπόρεσαν να βγάλουν πιο καθαρά το όνειρο τους προς τα έξω. Οι μελωδίες έχουν καθαρό αέρα, πάνω από πολύ όμορφους χαμηλόσυχνους ρυθμούς. Ο ήχος τους είναι πιο ονειρικός και πιο στρωτός και οι φωνητικές τους αρμονίες ακούγονται ομορφότερες από ποτέ. Οι Χιλιανοί μάστορες δημιούργησαν με αυτό το άλμπουμ μια ισορροπημένη μουσική συλλογή με συνθέσεις και τραγούδια που στέκονται ξεκάθαρα και αστραφτερά, ικανά να επιδράσουν θεραπευτικά στ΄αυτιά και στην αστυτσακισμένη ψυχοσύνθεση μου. »


Χωρίς ψεγάδι, «ηχητική γλίτσα», χωρίς καμία διάθεση για ψυχεδελικές «ταραζανιές», μας έδωσαν ένα εξαιρετικό δείγμα ψυχικής αναπτέρωσης, ένα ποίημα που γεννήθηκε κάτω από τον αστερισμό της ομορφιάς...
43. Vive La Void - VIVE LA VOID  
(Sacred Bones)


Ο καιρός ήταν ο πλέον κατάλληλος για την κυκλοφορία του προσωπικού άλμπουμ της μάγισσας των keyboards στους MOON DUO και έτερον ήμισυ του Ripley Johnson στη ζωή και στο σχήμα, Sanae Yamada.
Δημιουργημένο το 2017 (αλλά επίσημα κυκλοφορημένο το 2018) ανάμεσα στα διαλείμματα με τη μπάντα της το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ είναι ένα κομψό Αστρικό ψυχεδελικό άλμπουμ με αγνά αναλογικά keyboards, παγωμένες μελωδίες και ιπτάμενες ρυθμικές συγχορδίες. Μουσικές συγγένειες υπάρχουν με τους MOON DUO αλλά εκεί που οι κλειδωμένοι ρυθμοί τους πατάνε στη γη ενώ θέλουν διαφύγουν, το αστερόπλοιο Vive La Void τρέχει με ταχύτητα του Φωτός σε εγκεφαλικούς Γαλαξίες εξάπτοντας τη φαντασία και τους καρδιακούς παλμούς κάνοντας τον ακροατή να εξαϋλώνεται και να χάνεται στο κοντινότερο υπερδιάστημα και να νοιώθει οικεία με την παγωμένη αίσθηση του Διαστήματος.

Ήταν αδύνατο λοιπόν και δεδομένου της υπερβολικά μεγάλης αγάπης του ιστολογίου για ότι περιέχει παλιά συνθ και ' 70'ς επιρροές να μην το έχουμε στα αγαπημένα μας για φέτος.44. Unieqav - ALVA NOTO 
 (Noton)

Το ''Unieqav'' είναι το τρίτο άλμπουμ του Carsten Nicolai a.k.a. Alva Noto με το πρόθεμα ''Uni'' στον τίτλο του. Η σειρά ξεκίνησε το 2008 με το άλμπουμ ''Unitxt'' συνεχίστηκε με το ''Univrs'' το 2011 και επτά χρόνια μετά ολοκληρώνεται (αν κοιτάξουμε τα τρία εξώφυλλα μαζί) με τη φετινή κυκλοφορία η οποία είναι και η πρώτη που με έκανε να δώσω ακόμα μεγαλύτερη σημασία στον Γερμανό αυτό συνθέτη. Η σειρά, σύμφωνα με τον Nicolai, ξεκίνησε από το κλαμπ ''UNIT'' στο Τόκυο με το πως φαντάζεται πως θα έπρεπε να ακούγεται η η club μουσική, '' which is, of course, not like club music at all'', να συμπληρώνει στο τέλος.

To ''Uniqav'' παρουσιάστηκε ζωντανά πριν ηχογραφηθεί και όπως γράφτηκε ο ήχος είναι συνδεδεμένος με όλη το οπτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Alva Noto στη σκηνή.

Σαν ηχητικό έργο όμως έχει τη δικιά του υπόσταση, σαν ένα πλατύ, μινιμαλιστικό, γεωμετρικά συμμετρικό οικοδόμημα με αδρές, τακτοποιημένες και επιμελημένες κυματομορφές που εντυπωσιάζει με την πειθαρχία αλλά και την πεντακάθαρη ακουστική του πιστότητα. Υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη των ήχων και η επικοινωνία τους είναι αρκετά ζωντανή αν ακούσει κανείς προσεκτικά. Το ταλέντο και η εμπειρία του συνθέτη μας έδωσε μια Συμφωνία για συχνότητες, κυματομορφές και ρυθμούς περισσότερο συναρπαστικές για να χαρακτηριστεί απλώς μι αμουσική πραγματεία. Εδώ οι μηχανές είναι σε κατάσταση ευδαιμονίας.45. Dream Within A Dream - MARVA VON THEO  
(Self Release)
 

«Ζυγισμένα και συμμετρικά, με ψυχρή hi-tech πιστότητα δηλώνουν ξεκάθαρα την ποπ ταυτότητα τους και δεν υπονοούν τίποτε άλλο από τη διάθεση τους να ακουστούν από όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Εύκολα στην λήψη, με πολλές προοπτικές για ραδιοφωνική κάλυψη αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρα και υποδειγματικά σε ήθος και αισθητική.

Και τα δύο παιδιά συνεργάζονται αρμονικά και με πλήρη ισχύ των ικανοτήτων τους. »


Τους παρακολουθώ από πέρυσι και το άλμπουμ αυτό έκανε νωρίς την εμφάνιση του αυτή τη χρονιά. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις γίνονται κάθε φορά καλύτερες και τα τραγούδια του άλμπουμ πιστοποιούν την αξία τους όλο και περισσότερο.
Η αρτιότητα δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνογνωσία αλλά και στη συναισθηματική ένταση. Ο Theo και η Marva έκαναν ένα θαυμάσιο noir ηλεκτρονικό ποπ soundtrack για τα όνειρα και τη θλίψη της μεγαλούπολης.
Αυτές τις μέρες παίζουν σε μεγάλο φεστιβάλ στην Ιταλία και οι κριτικές από σχετικά έντυπα ήταν πολύ θετικές. Το όνειρο τους λοιπόν έγινε πραγματικότητα και καλοσωρίστηκε από τη μη αρτηριοσκληρωτική indie και alternative πτέρυγα της χώρας αλλά και ένα σωρό διεθνή έντυπα. Η συνέχεια ακούγεται υποσχόμενη....


>

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

SUGAR FOR THE PILL/YOUTH VALLEY live at Death Disco 27.05.2022

Οι SUGAR FOR THE PILL και οι YOUTH VALLEY  έπαιξαν για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά σε κοινό την προηγούμενη Παρασκευή, στο Death Disco και ήμουν εκεί γιατί και τα δύο σχήματα εμφανίστηκαν την εποχή της πανδημίας με εξαιρετικές πρώτες ηχογραφήσεις αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να τις υποστηρίξουν πριν και μετά την κυκλοφορία τους ζωντανά και θα είχε σίγουρα ιδιαίτερη σημασία αυτό το πρώτο live γι' αυτούς, για την εταιρεία τους-make me happy! records- που φέτος έχει ανέβει αρκετά από θέμα παραγωγής και για μένα λόγω της «επιστροφής» μου στο αγαπημένο Death Disco ύστερα από καιρό.  Οι  YOUTH VALLEY  ήταν το σχήμα έκπληξη της βραδιάς καθώς δεν γνωρίζαμε από πριν το ''OPENING ACT'' που θα άνοιγε τη βραδιά παρά μόνο όταν τα πέντε άτομα του σχήματος ανέβηκαν και γέμισαν την μικροσκοπική σκηνή του Death Disco. Έπαιξαν ένα σύντομο σετ. 'Εξι τραγούδια όλα κι όλα. Μετά το τέλος του σετ αυτό που έμεινε-το οποίο κρίνει και το αποτέλεσμα- είναι η ηχητική κατεύθυνση που μας παρο

Σκοτεινές μουσικές συναναστροφές: Πέντε εγχώριοι δίσκοι για το πρώτο πεντάμηνο του 2022: 14.2.2022 / A Crack On The Wall – CINEMASCOPE (Wave)

    Σε αυτό το ιδιόρρυθμο αφιέρωμα παρουσιάζουμε πέντε από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ εγχώριας παραγωγής του πρώτου πενταμήνου του 2022, για το ιστολόγιο, με απόλυτα ημερολογιακή σειρά κυκλοφορίας. Ήδη ξέρετε ότι τα έχουμε τιμήσει στις εκπομπές μας. Ας κάνουμε μία ρωγμή στον τοίχο της απομόνωσης με αυτό το δεύτερο, στη σειρά, άλμπουμ: 14.2.2022 / A Crack On The Wall – CINEMASCOPE (Wave) « Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που οι Cinemascope κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ ( Stains Of Love ). Οκτώ χρόνια που έφεραν πολλές προσωπικές αλλαγές, νέες εμπειρίες και μια πανδημία που πέρα ​​ από όλη την τραγωδία που φέρνει, πρόσφερε στο συγκρότημα λίγο χρόνο να επιβραδύνει για λίγο και να δώσει σχήμα στα οκτώ νέα τραγούδια του ολοκαίνουργιου άλμπουμ « A Crack On The Wall ». Τραγούδια που ξεχειλίζουν από μελαγχολία, προδοσία και αυτο-απογοήτευση. Αλλά, αυτό δεν είναι όλο για την καταστροφή και την κατήφεια, καθώς υπάρχει μια έντονη επιθυμία να βρεθεί αυτή η ρωγμή στον τοίχο που

Σκοτεινές μουσικές συναναστροφές: Πέντε εγχώριοι δίσκοι για το πρώτο πεντάμηνο του 2022: 14.1: Living With Animal Ghosts – MECHANIMAL (Inner Ear)

  Σε αυτό το ιδιόρρυθμο αφιέρωμα που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε πέντε μέρη παρουσιάζουμε πέντε από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ εγχώριας παραγωγής του πρώτου πενταμήνου του 2022, για το ιστολόγιο, με απόλυτα ημερολογιακή σειρά κυκλοφορίας. Ήδη ξέρετε ότι τα έχουμε τιμήσει στις εκπομπές μας. Σήμερα το πρώτο άλμπουμ:  14.1.2022 / Living With Animal Ghosts – MECHANIMAL (Inner Ear) « Με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από το ξεκίνημά τους οι Mechanimal παρουσιάζουν το “Living With Animal Ghosts”, ένα άλμπουμ με 17 κομμάτια από την δισκογραφία τους σε remix από τους: Rodney Orpheus (των Cassandra Complex), Jared Kyle (των Dead Astronauts), Dans Mon Salon, Psychedelic Trips To Death, Lia Hide, Christoph Kardek, TheMute, Q-7 Three Times, Misfortunes, Ice_Eyes, Digital Alkemist, ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ, Ilias Katelanos, Lego Boy, HADA, Meat Injection, Dipa Brothers .» « Σκεφτήκαμε πώς θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ζητήσουμε από φίλους μας μουσικούς να επιλέξουν το αγαπημένο τους Mechanimal τραγούδι