Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Selesȼa! Greetings from Le Groupe Obscur..


 Αυτά που θα διαβάσετε σχετικά με  το εξωτικό, παράξενο σχήμα ''LE GROUPE OBSCUR" ,που σε αυτή τη διάσταση κατάγονται από τη Ρεν της Γαλλίας αλλά στην πραγματικότητα είναι «οι μοναδικές πέντε ψυχές που ζουν σε ένα φανταστικό νησί που αναγράφει στην είσοδο του ''Το Χάδι και το Στιλέτο'', είναι παντού τα ίδια πάνω κάτω:



«Θυμίζουν αρκετά τους COCTEAU TWINS στα φωνητικά συνδυασμένα με ένα υπέροχο ονειρικό ποπ ήχο. Δεν μιλάνε ακριβώς Γαλλικά αλλά τη δικής τους έμπνευσης γλώσσα, τα ''Ομπσκιουριανά''. Η σκηνική τους παρουσία είναι αρκετά εντυπωσιακή και το σχήμα είναι ντυμένο με δικής του κατασκευής και έμπνευσης κοστούμια. Επίσης στις συναυλίες τους θα βρείτε πολλά αντικείμενα δικής τους κατασκευής ( ταρώ κάρτες, πάνινες τσάντες για cd και κονκάρδες ».

Σε συνέντευξη τους στο περιοδικό ''La Vague Parallèle'' δεν διαχωρίζουν το Όνειρο από την ενσυνείδητη πραγματικότητα.



« In fact we do not think the dream is parallel to reality. We are beings capable of projections and these projections are an integral part of what we are, so why want to contain them in the dream space? To resort to the dream to justify what one creates is somewhere not to want to give a place to its creation in the real. We live with our eyes closed, we sleep with our eyes open.» (από Γαλλίκο κείμενο-όχι τόσο ακριβής μετάφραση αλλά νομίζω ότι πιάνετε το πνεύμα).



Αν εξαιρέσουμε τα θαυμάσια e.p. τους ''Selector II'' και ''Selector III'' που πωλούν στο bandcamp τους από πέρυσι, το φετινό ''Selesȼa'' ( Χαιρετίσματα, στα Ομπσκιουριανά), είναι στην ουσία το πρώτο επίσημο e.p. τους και κυκλοφορεί μέσω της Midnight Special records.

Το ''Selesȼa'' έχει σαφείς επιρροές, δείχνει αχνά μια σπουδαία εξέλιξη σαν σχήμα αλλά η έλλειψη πρωτοτυπίας παραβλέπεται γιατί είναι δύσκολη η αντίσταση στη γοητεία του που εκπέμπουν τα τραγούδια του.

Αγκαλιάζω τους ονειρικούς τους ψυχεδελικούς του ρυθμούς, τα Κοσμικά φωνητικά, τις απλές και όμορφες μελωδίες του, υποκύπτω στη νεοκυματική του μεγαλοπρέπεια, την ποπ γλυκήτητα και το όλο φαντασιακό του πλαίσιο.

Δεν αφιερώνονται στο σκοτάδι, αντίθετα, οι αστρικές λάμψεις και το φως του φεγγαριού, είναι η κύρια πηγή που μας κάνει να διακρίνουμε αλλά και να ''μαγευτούμε'' από έξι όμορφες ραψωδίες που είναι '' ξεσπάσματα ποπ φωτός σε Γοτθική καταιγίδα'' ισορροπώντας έτσι την υπέρμετρη αισιοδοξία και το βαθύ υπαρξιακό σκοτάδι των επιμέρους σε νηνεμία/απόσταγμα ελαφράς μορφής Μαγικής Ονειρικής Pop.

Μπορούμε να πούμε πόσο μας γοητεύει η φανκ γραμμή του ''Planète Ténèbres'' και πόσο όμορφα ''συμπλέει'' με τη φωνή ή πόσο θα θέλαμε το η μαγεία του οργανικού ''Ȼoȼoȼoda'' να κρατά πάνω από ένα λεπτό και εικοσιένα δευτερόλεπτα. Η ονειρική ποπ μελωδία του ''Apnea'' και οι παραδείσιες κιθαριστικές συγχορδίες του στοιχειώνουν ένα από τα καλύτερα ποπ τραγούδια για φέτος, το υπέρτατο ''Ȼalaȼetelaea'' και το ανέμελο βαλς των σκιών και του φωτός στο ''Bonfleau'' μας παγιδεύουν σε μετα-Cocteau Twins αντίκοσμους, ενώ το απογειωτικό ''Piȼedelula'' δεν μας αφήνει να δραπετεύσουμε από κει.

Και έτσι οι έξι ηχογραφήσεις του e.p. επαναλαμβάνονται και πάλι. Μέχρι αυτές τις ώρες δεν έχω καμμία διάθεση να εγκαταλείψω αυτό τον κύκλο και κάθε φορά οι δομικές τους λεπτομέρειες και συνάψεις αποκτούν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Άλλος ένας δίσκος από νωρίς στις λίστες μου....




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom