Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μαύρο κουτί των αναμνήσεων και τα χαμένα κομμάτια της καρδιάς_Μέρος Β_BLACK BOX MEMORIES


BLACK BOX MEMORIES ονομάζεται το παράλληλο μουσικό σχημα του Pete Reeves, που προήλθε όταν ηχογραφημένο υλικό που δεν ταίριαζε στο κλίμα του ''Fathomz'' (του δεύτερου SUMATRAN BLACK δίσκου). Όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ ωραία συλλογή μαζί.

"While mixing and editing the follow up to 'In the Dread', I still felt I had some creative momentum and was producing a number of tracks that I was extremely happy with. They just didn't fit in the overall sound and concept of 'Fathomz' but I thought that together they made a pretty nice collection of ideas. So here they are..'' (Pete Reeves)


H πρώτη κυκλοφορία σαν BLACK BOX MEMORIES με τίτλο ''Transmissions'' ήλθε διακριτικά το 2017 και παρέμενε επί δύο χρόνια στα βάθη του bandcamp αλλά και αρκετών streaming services και υπ' όψη των ακροατών που ακούν dark ambient.
Ξεκινώντας την ακρόαση και ακούγοντας τις πρώτες στρώσεις της σύνθεσης που έδωσε τον τίτλο στο συγκεκριμένο σχήμα, ξεκινά ταυτόχρονα και ένα ακόμα εσωτερικό ταξίδι μέσω του άλμπουμ. 
Εκεί, που ο ακροατής πρέπει να δώσει βάση στη μουσική που ακούγεται και πιθανά να μην μπορεί να ασχοληθεί με τίποτε άλλο αν μπει στη «δίνη» των «εκπομπών από ομιχλώδη υποσυνείδηση, αινιγματικές λούπες και νοσταλγικά μαξιλαράκια» σύμφωνα με το δελτίο τύπου. 
Επιπλέον, και αυτό είναι το βασικότερο ατού του καλλιτέχνη, περιλαμβάνει ηχογραφημένες φωνές αγνώστου ταυτότητας που είτε μακρινές είτε απόκοσμες προσθέτουν ένα ιδιαίτερο τόνο στο άλμπουμ, αιχμαλωτίζοντας ολοκληρωτικά την προσοχή του ακροατή.
Η φωνή, ας πούμε, που μας υποδεικνύει:
''Your Only Chance Is To Leave With us !'' 
στην ομώνυμη σύνθεση ακούγεται τόσο εσχατολογική όσο και η μουσική επένδυση. Οι μακρινές φωνές στο ''Βlack Box Μemories'' υπονοούν μια τραγωδία αλλά και τραγικές αναμνήσεις.
Η σκοτεινή ambient των Β.Β.Μ. αναζητά λιγότερη άβυσσο, παρ΄όλα αυτά.
Περισσότερο επικεντρώνεται στην νοσταλγική πλευρά και στα συναισθηματικά κύματα της ψυχής. Έτσι έχει τη δικιά του αυτόφωτη δυναμική και αποτελεί μια εξίσου σημαντική εξέλιξη παράλληλα με τους SUMATRAN BLACK.


Το ''Transmissions'' είναι ένα εξαιρετικό ντεμπούτο αλλά το δεύτερο άλμπουμ ''Missing Heart Pieces'' που κυκλοφόρησε στα τέλη του φετινού Ιούνη, προχωρά ακόμα περισσότερο, αλλάζει τη διάθεση στο ψηλότερο συναισθηματικό επίπεδο και η διαφορά φαίνεται από το πρώτο κιόλας κομμάτι. 
Το ''Details'' είναι η συναισθηματική παλέτα πάνω στην οποία χτίστηκε το άλμπουμ.
Μια επαναλαμβανόμενη μελωδία στοιχειώνει με ομορφιά τα έξι λεπτά που διαρκεί και η φωνή φίλης του συνθέτη να περιγράφει τα νέα της. Ακούγεται απλό σαν ιδέα, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον αλλά από την πρώτη κιόλας ακρόαση έχει τόση συναισθηματική δύναμη που ακόμα και μετά την ακρόαση διατηρεί και συντηρεί την πιο τρυφερή πλευρά του ακροατή.
Το υπόλοιπο άλμπουμ κινείται περίπου στο ίδιο στυλ αλλά να που το περιεχόμενο ξεπερνά το στυλ και στο τέλος μένει έντονο αποτύπωμα από μια δέσμη συναισθημάτων που είναι δύσκολο να εκμαιευτούν τόσο σωστά όσο εδώ, από την κυνική και εγωιστική μάσκα της εποχής.
Αναφέρει ο καλλιτέχνης σχετικά:

'' With every thing I try and do, a central unifying concept is what I always refer back to. In the case of missing heart pieces it's all in the title.
I'll try and explain because it has a couple of meanings. Firstly it refers to the Legend of Zelda. Completing the game but with some of the heart pieces missing. This idea of incompletion or lack or emotional empathy is interesting to me. Also the idea of Zelda in itself has an innate nostalgia for me and my friends.
It also relates to a more personal notion of difficulty with emotional connections. The idea, like the tin man, has no heart.
Did you notice in the artwork there is heart shaped hole? Τhat is a photo from my apartment
Ιt's a very personal record''

Συμπληρωματικά στο δελτίο τύπου αναφέρει ότι:

'' Το "Missing Heart Pieces" είναι η ηχητική λωρίδα (soundtrack) στην έμφυτη μοναξιά που κρύβεται μέσα σε όλους μας.''

Όλα ξεκινούν από το εξώφυλλο. Η άποψη της Πόλης από το διαμέρισμα του καλλιτέχνη. Πόσες φορές έχετε κοιτάξει την πόλη από ψηλότερο επίπεδο το βράδυ; Πόσες φορές έχετε συνδυάσει την εκάστοτε ψυχολογική σας κατάσταση είτε με τους φορτωμένους δρόμους είτε με την ησυχία που επικρατεί ενίοτε, είτε απλά κοιτώντας τον ζωντανό πίνακα από κτήρια, ψηλά ή χαμηλά, φώτα με λάμπες που σου προκαλούν κατάθλιψη κλπ. ;
Είναι εκεί που η οπτασία μιας καρδιάς υποδηλώνει βαθύτερα συναισθήματα. Εκεί έρχεται αυτό το άλμπουμ.
Απλά αφήστε το να παίζει ως το ξημέρωμα και αργότερα επαναλάβετε τη διαδικασία λίγο πριν δύσει ο ήλιος και παραμείνετε σιωπηλοί μέχρι να σας υπενθυμίσει με τις απλές αλλά έντονες συνθέσεις του, την ομορφιά της ανθρώπινης επικοινωνίας και των συναισθημάτων όταν κοντεύετε να τα ξεχάσετε από τις επιδρομές της λήθης αλλά και της απόγνωσης....


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom