Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Midnight City 2...CLOCK DVA_BODY OF LIGHT_ BLAKAUT alive @ Temple club 9.11.2019



Μετά από μία ζωντανή εμφάνιση σαν και αυτή των CLOCK DVA χθες βράδυ,στα πλαίσια της εκδήλωσης Midnight City 2 στο Temple, δεν μπορώ να αναλύσω και δεν μπορώ να εκφράσω την ''εγκεφαλική διαπλάτυνση'' που μου συνέβη. Ήταν ένα ηχητικό σφυροκόπημα από ρυθμούς, δυναμικά ηχητικά στρώματα από πεντακάθαρους ήχους, ρυθμική γλώσσα ακατάληπτη λογικά αλλά τελείως κατανοητή και άμεσα αποδεκτή υποσυνείδητα. Πολλά τραγούδια τους διαμορφωμένα σε σημείο να μην τα θυμάμαι αλλά ταυτόχρονα να διατηρούν την διαφορετικότητα τους, ενισχυμένα και ξεκάθαρα. Η ένταση της εμπειρίας μίας ζωντανής εμφάνισης των CLOCK DVA διακρίνεται από τα βίντεο που βλέπει κανείς στο YouTube αλλά αισθάνεται το μέγιστο της κλίμακας της βλέποντας τους από τα 4 μέτρα και νοιώθοντας το πανίσχυρο ηχητικό τους διαστ(ασ)ημόπλοιο να μουδιάζει τα αυτιά και τον εγκέφαλο, αποκόπτοντας τον από την πραγματική διάσταση σε συνδυασμό με ένα ακόμα εντυπωσιακό βίντεο σώου.


«Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν ένα μυσταγωγικό κονσέρτο για συνθετητές και βίντεο, τολμώ να πω, μία τελετουργία συνειδητοποίησης. Συνειδητοποίησης της καλωδιακής υπόστασης του σύγχρονου πολιτισμού. Σε ένα τεχνοκρατούμενο κόσμο κονσέρτα σαν των CLOCK DVA είναι επικλήσεις σε πνεύματα που κυκλοφορούν στις μηχανές. Πνεύματα που απλά είναι ανθρώπινες σκέψεις και συν-αισθήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν κατακάθεται ο ενθουσιασμός και το ολοκληρωτικό δόσιμο στην διαδραστική πλέον ζωή μας. Αν καταλήξουν εφιάλτες είναι στο δικό μας χέρι.»

Τα είχα γράψει το 2016 με αφορμή την πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας. Ισχύει ακόμα αυτή η διαπίστωση. Μόνο που τώρα σε μικρότερο χώρο και καλύτερα ηχητικά ο ηλεκτρομυστικισμός του σχήματος ήταν συμπαγής και έντονος. Είχε το κοινό απόλυτα προσηλωμένο επάνω του, χωρίς διακυμάνσεις και κενά σημεία.


Όμως αυτές είναι απλές παρατηρήσεις για μια από τις καλύτερες συναυλιακές μου εμπειρίες. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν αθέατα και δύσκολο να εκφραστούν. Μάλλον θα κρατηθούν σαν προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα για κάποια άλλη στιγμή. Γνωρίζετε έτσι κι αλλιώς τις απόψεις μου γι' αυτούς εδώ και πολλά χρόνια.
Θα μοιραστώ όμως την συγκλονιστική εκτέλεση του ''Return To Blue'' που για άλλη μια φορά κατάφερε να μου προκαλέσει συναισθηματική αύξηση θερμοκρασίας σχεδόν στο μέγιστο, την σχεδόν ηλεκτροεκστατική εκτέλεση του ''Νeoteric'' με τα δεκάδες αρχέγονα σύμβολα να κατακλύζουν την συμμετρική διάταξη και την πέρα από κάθε περιγραφή οριακά Διονυσιακή κορύφωση του ''The Hacker'' σε μία εκτέλεση που ανακαλεί όλη την πεμπτουσία του ήχου του Adi Newton στο μέγιστό σημείο βρασμού και διαμόρφωσης.
Ίσως είναι καιρός να κυκλοφορήσουν ή ένα ηχογραφημένο κειμήλιο από τις πρόσφατες συναυλίες τους ή βίντεο ή δίσκο με το υλικό που παρουσίασαν. Είναι πλέον σε επίπεδο που ακόμα και οι KRAFTWERK δεν έχουν κατακτήσει στην ηλεκτρονική Ζώνη των Μύθων...



Η βραδιά Μidnight City 2 όμως μπορεί να κορυφώθηκε με αυτή την ιστορική πλέον εμφάνιση των CLOCK DVA, ξεκίνησε όμως με ένα ισχυρό σετ από τον BLAKAUT. Γνωρίζετε ότι αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στην Αθηναϊκή electro/minimal synth σκηνή με κυκλοφορίες που ακούγονται σε κορυφαία ένταση. Το σετ του ήταν από όλη τη δισκογραφική του παρουσία μαζί με καινούρια. Η μουσική του είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την παρακμή της Αθήνας αλλά ενώ εμπνέεται από τη σαπίλα της μεταμορφώνεται σε ένα ισχυρό μουσικό στίγμα που εκπέμπει σήματα για μη απάθεια.
 Η μουσική του BLAKAUT παλεύει και παλεύει τίμια και με αξιοπρέπεια.


Οι BODY OF LIGHT είναι ένα ντουέτο που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει πως θα έπρεπε να ηχούν οι DEPECHE MODE και οι THE SOFT CELL αν επαναπροσδιόριζαν τους μουσικούς τους ορίζοντες. Όμως πέρα από τις επιρροές, ο ήχος τους είναι ένα κομψό δείγμα dark ηλεκτροπόπ '80'ς και αναβίωσης που στη σκηνή ακούγεται δυναμικότερη και ξεσηκώνει.
 Η σύντομη -δυστυχώς- εμφάνιση τους έκανε πολλά πόδια να κουνηθούν, εντυπωσιάζοντας αρκετά το κοινό που δεν είχε προηγούμενη επαφή αλλά και τον κόσμο που τους ήξερε. 



Τα τραγούδια τους είναι για χορό και σε αυτό βοηθά και η ασταμάτητη κίνηση του ενός από τα δύο αδέλφια Jarson που απαρτίζουν το ντουέτο που αυτοαποκαλούνται και synth cowboys λόγω καταγωγής (Tempe Arizona). 
Αεικίνητος και με πολύ καλή διάθεση έδωσε πολύ δυναμικά και ευχάριστα μηνύματα αλλά και υποσχέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του στυλ που διαμορφώνουν εδώ και μερικά χρόνια.
Η εκδήλωση θα συνεχιζόταν μέχρι το πρωί αλλά ήθελα να κρατήσω την εμπειρία των CLOCK DVA ισχυρή. Θα θέλαμε να συνεχιστεί με ανάλογης ποιότητα σχήματα και του χρόνου.... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom