Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Music that mattered_The 2020 Annual report_Phase 1_120 Albums_ 36-40

 


36. RTJ4 - RUN THE JEWELS (JEWEL RUNNER_BMG)


Δεν είναι απαραίτητο εδώ να γράψω κάτι ιδιαίτερο. Το χιπ χοπ άλμπουμ που χρειάστηκα φέτος, αυτό που ταίριαξε στ' αυτιά από αρκετά που άκουσα φέτος και από ακόμα περισσότερα που απέρριψα από το πρώτο λεπτό λόγω ανυπόφορων κλισέ, είναι και πάλι από τους
RUN THE JEWELS. 

Ρεαλιστικό και σκληρό όσο χρειάζεται, ευφυής μουσική παραγωγή, ρυθμική πανδαισία-σκέτη επιστήμη και συνεργασίες που το εκτινάσσουν εκτός περίγυρου. Δεν ήθελα τίποτε παραπάνω. Δεν πρέπει να αναλύσουμε τίποτε άλλο. Respect και πάλι respect!


 

37.  AutomaticMILDLIFE  (Inertia)


Τι με έπιασε φέτος και έχω νεο-progressive δίσκους στα αγαπημένα μου για το 2020; Ωστόσο γιατί όχι; Δεν είναι τόσο ψυχρά, τεχνοκρατικά και ομιχλώδη όσο στα '70'ς αλλά έχουν περισσότερη ποπ διάθεση και είναι αρκετά ευέλικτα στις επιρροές μιάς και έχουν στοιχεία από jazz, Γερμανικό ροκ, soft rock, ηλεκτρονική, new age και ambient. Σαν να θέλουν να ανανεώσουν τη δεκαετία του' 70 με ευκρινέστερα χρώματα και διάθεση για περισσότερο «παιχνίδι» με ήχους και ενορχηστρώσεις.

Οι Αυστραλοί MILDLIFE στο δεύτερο άλμπουμ τους είναι μέσα σε όλα απο αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Οι έξι συνθέσεις του άλμπουμ είναι πολύ ευχάριστες αν και εξάλεπτες κατά μέσω όρο. Βγαίνοντας ωστόσο από την αναλυτική παγίδα, χαλαρώνοντας και ακούγοντας το συνολικό ηχητικό κράμα, το τελευταίο που θα ήθελε κάποιος είναι να κάτσει να παιδευτεί και να κάνει λάθη στην καταγωγή και τα ιδιαίτερα μέρη του ήχου τους. «Είναι αυτό που είναι» όπως και στο ομώνυμο του THUNDERCAT, αυτό που παίρνουμε είναι κάτι παραπάνω από trivia και tribute. Είναι η συναρπαστική μουσική που διαρκεί ώρες χωρίς να χάνει την ουσία της και που κάθε φορά βελτιώνει το ακροατήριο καθώς τα ηχοχρώματα και οι συνδυασμοί αποδεικνύονται περισσότεροι από ότι θα περίμενε κανείς. Σπουδαίο το ''Automatic'' και όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν αργότερα. Συνθέτουν ένα πολύ όμορφο τοπίο σε μία άχαρη χρονιά.


 
 
38. Future Remains - HOLLOW SHIP (PNKSLM recordings)

Κατάγονται από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη μουσική προϊστορία και αυτό είναι το πρώτο τους άλμπουμ. Κάτι που εκπλήσσει καθώς ξεκινούν τα καλοζυγισμένα, δυναμικά φανκ κρουστά και οι κιθάρες που δίνουν '70'ς στίγμα. Σε όλο το άλμπουμ έχει κανείς την εντύπωση ότι ακούμε ένα έμπειρο σχήμα που έχει χρόνια πίσω του και αμέτρητα τζαμαρίσματα. Ωστόσο είναι απλά, το ντεμπούτο τους. Εντυπωσιάζει η αυτοπεποίθηση και η άνεση στο παίξιμο τους. Έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο ρυθμικό ήχο συνεκτικό και ξεκάθαρο. Η ακρόαση είναι αρκετά άνετη αν σας αρέσει το
rock στις space, hard και cosmic αποχρώσεις του ή/και το funk και αν την καταβρίσκετε με κιθάρες που σαρώνουν το παρελθόν της ηλεκτρικής μουσικής.

Στο τέλος αυτό που μένει είναι ένας δίσκος που απογειώνει και δονεί σώμα, μυαλό και ψυχή με ακριβώς αυτή τη σειρά.


 

39. Seeing Through Sound (Pentimento vol.2) JON HASSELL (Ndeya)

Οπτικές κυματομορφές από την αέρινη αλλά μελαγχολική τρομπέτα που θυμάμαι σαν βασικότερο στοιχείο σε τραγούδια του David Sylvian ακόμα και σε δίσκους με/του Brian Eno και από τα χθόνια,μυστηριώδη κρουστά και άλλα χαμηλόσυχνα, μπορούν να διαμορφώσουν την κρίση ακόμα κι ενός ακροατή σαν κι εμένα που δεν έχει εντρυφήσει ποτέ στο έργο του καλλιτέχνη
λόγω συνθηκών.

Αυτό το πρόσφατο άλμπουμ είναι πολύ υποβλητικό για να το περάσω με μία ακρόαση. Στην πραγματικότητα δεν με αφήνει ποτέ να ξεφύγω. Με αναγκάζει να αφήσω βιασύνες, άγχη, ανησυχίες και να κάτσω να το ακούσω. Να μπω στις αστρικές του προβολές και να αλλάξω συχνότητα σκέψης. Να ιχνογραφήσω μέσα από τον Ήχο, την ψυχρή ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε Τόπο, τρισδιάστατο ή φανταστικά πολυδιάστατο.

Περισσότερο «αναγκαίο» από το πρώτο μέρος του (Listening To Pictures (Pentimento Vol.1, 2018) το δεύτερο αυτό μέρος θέλει να υπερβεί τις αισθήσεις.


 

40.  SwimmerTENNIS  (Mutually Detrimental)

Το σύμπαν των
TENNIS είναι γεμάτο με ιδανικά '70'ς ποπ τραγούδια που αγγίζουν το soft rock, την folk, την country, τις παραφυάδες τους και τις συνευρέσεις τους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ζουν και δημιουργούν. Αμόλυντοι από σύγχρονα είδη, απομονωμένοι στον ιδανικό τους παράδεισο: Ένα σπίτι στην εξοχή με ιδιόκτητη λίμνη και γιότ που τους χαρίζει αναψυχή και ανάταση αλλά όχι επίδειξη. 
Το άλμπουμ φαντάζει σαν το ισοδύναμο ενός ατελείωτου καλοκαιρινού απογεύματος  με σταθερό ηλιοβασίλεμα, με θερμοκρασία στους 30 βαθμούς και με απαλό αεράκι να φυσά για πάντα. 
Σε αυτή την ποπ ουτοπία που φαίνεται σαν να μην νοιάζεται για τα κακά της ζωής και το βάρος της ύπαρξης, που δίνει όλο του το βάρος στα ρομάντζα ίσως η εποχή, που είναι ακριβώς το αντίθετο αλλά μόνο στο περιτύλιγμα και όχι στην ουσία, να είναι σκληρή. Όμως το ''Swimmer'' είναι πλασμένο για μια μεγάλη διαφυγή και ίσως να είναι το μόνο του μειονέκτημα. Όμως η υψηλή ποιότητα των τραγουδιών του ντουέτου δεν αφήνει καμμία αμφιβολία για την ανάγκη ύπαρξης του. Η ζωή είναι πολύ άχαρη χωρίς τέτοια άλμπουμ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom