Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Music that mattered_The 2020 Annual report_Phase 1_120 Albums_ 21-25





21. K.G. - KING GIZZARD AND THE LIZARD WIZARD (KGLW)

Τι άλλο μπορεί κανείς να γράψει για το πιο παραγωγικό σχήμα του alternative rock της τελευταίας δεκαετίας από το γεγονός ότι όχι μόνο παραμένουν μια από τις πιο δυναμικές μπάντες του πλανήτη αλλά συνεχίζουν να εκπλήσσουν.  

Το 2020 είχαν 4 live άλμπουμ και επιτέλους αυτό το καινούριο 16ο επίσημο άλμπουμ τους που απλά ονομάζεται ''K.G" και τους γυρίζει στις ψυχεδελικές γειτονιές ύστερα από το γουστόζικο αλλά αστείο χέβυ μέταλ εγχείρημα της περσινής χρονιάς.

Θεωρείται η συνέχεια του ''Flying Microtonal Banana'' toy 2017 λόγω των Ανατολίτικων επιρροών που στο ''K.G.'' πιο ισχυρές και πιο ζωηρές.  Ηχογραφήθηκε και αυτό με την χρήση μικροτονικής κλίμακας- που όπως πληροφορούμαστε-που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Αραβική και Τουρκική παράδοση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο λόγος που ξεπερνάει πολλά από τα άλμπουμ του παρελθόντος είναι η συνοχή αλλά και το γεγονός ότι τα τραγούδια τους ακούγονται περισσότερο ολοκληρωμένα και ηχητικά πέρα από τις γνωστές σταθερές τους γιατί ανακατεύουν και περισσότερα ρυθμικά στοιχεία, ηλεκτρονικά κλπ. 

Σίγουρα λοιπόν είναι το καλύτερο άλμπουμ τους για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται μαζί τους. Είναι όλα όσα ήταν, είναι και δεν είμαστε σίγουροι τι άλλο θα μας παρουσιάσουν στο μέλλον και αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη προοπτική. Δηλώνω ενθουσιασμένος.


 
22.  The Universe Inside - THE DREAM SYNDICATE (Anti-)

Οι Dreαm
Syndicate το 2017 μας έκαναν σαφές, με το πρώτο τους επίσημο άλμπουμ ύστερα από 29 χρόνια ''How Did I Found Myself Here''  ότι μπορεί οι άγουρες μέρες του ''Κρασιού Και Των Τριαντάφυλλων''να είχαν γίνει πραγματικά ''Ιστορίες Φαντασμάτων'' αλλά τα μέλη του «Συνδικάτου» δεν σταμάτησαν ποτέ να ονειρεύονται και να είναι δραστήρια. Μοιραία σχηματίστηκαν και πάλι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και έκτοτε έχουν εξελιχθεί όπως δεν έχει εξελιχθεί κανένας σύγχρονός τους που επιζεί δημιουργικά ακόμα και σήμερα.

Το 2020 το ''Συνδικάτο'' είναι μια ριζοσπαστικά καινούρια μπάντα. Το φετινό τους άλμπουμ το αποδεικνύει και το δηλώνει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Αφού συνήλθαμε από την έκπληξη ήταν ξεκάθαρο πλέον σε μας ότι το ''The Universe Inside'' είναι ένα τεράστιο βήμα για το σχήμα και η ακουστική εμπειρία είναι καθολική.

Περιέχει πέντε καθηλωτικές συνθέσεις που μέσα τους συνυπάρχει η Ιστορία του ροκ, το Όραμα για την εξέλιξη του σε μουσική που απλώνεται καθολικά αλλά μακριά από εμπορικά πλάνα και ο Ρεαλισμός ότι τίποτε δεν πρέπει να σταματά τη Δημιουργική δύναμη.

Τώρα μένει να περιμένουμε και την επόμενη κίνηση. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί κανένα από τα γνωστά σχήματα που επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια δεν έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρον....



23.  Crux – MECHANIMAL (Inner Ear)

''
Αν αποφύγουμε το δελτίο τύπου υπάρχει και το εκπληκτικά λεπτομερές εξώφυλλο-κολλάζ της
Αγγελικής Βρεττού- που σταθερά και με επιτυχία αναλαμβάνει την οπτική εικόνα του σχήματος και σε αυτή τη δεκαετία. Οι εικόνες που βλέπουμε περιγράφουν το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον της δημιουργίας του άλμπουμ.

Ο κόσμος του ''Crux'' περιγράφεται γλαφυρά και με τους στίχους αλλά και με τη μουσική επίσης.

Χρησιμοποιεί επιδέξια όλες τις μουσικές γλώσσες που επηρέασαν και επηρεάζουν τους συνθέτες. Electronica, post punk, EBM, minimal synth,hip hop και dark wave ως προς το ''dark'' για να αναφέρουμε μερικές και η τελική έκφραση αποτυπώνεται σε δέκα (οκτώ+ οι 2 περσινές στην cd έκδοση) συνθέσεις που δείχνουν ότι το σχήμα δεν βαδίζει σε κανένα κόσμο απόκτησης ταυτότητας και εξερεύνησης.

Αντίθετα λειτουργεί σε ένα κατακτημένο πεδίο που έχει εγκαθιδρύσει μετά από χρόνια αναζήτησης και απλά το αναβαθμίζει. Το ''Crux'' ηχητικά είναι ένα επίπεδο πιο πάνω, όλοι οι μουσικοί που συμμετέχουν λειτουργούν αρμονικά και η παραγωγή είναι η καλύτερη που είχαν σε ότι έχουν κάνει ως τώρα. ''

Ήταν αρχές της χρονιάς όταν έγραφα τα παραπάνω και όχι μόνο ισχύουν αλλά και με τις συνθήκες που βιώνουμε από την Άνοιξη και μετά, το άλμπουμ παίρνει μεγάλο μερίδιο από την ηχητική ατμόσφαιρα των καιρών μας σε αυτό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Δέκα χρόνια μετά το πρώτο τους άλμπουμ παραμένουν στις επάλξεις για μια δεύτερη δεκαετία ελπίζουμε... 



24.  aurAAELLEN ALLIEN (Bpitch Control)

Το φετινό άλμπουμ της Βερολινέζας παραγωγού είναι ένα
techno επίτευγμα που κρατά μισή ώρα περίπου αλλά η επίδραση που δημιουργεί κρατά πολύ παραπάνω. Δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα χρονιά για το είδος που υπηρετεί η Ellen Allien αλλά αν χρειάζεται να έχει κανείς ένα και μόνο άλμπουμ πάνω πάνω για ρυθμική διαφυγή με ισχυρές εντάσεις είναι το συγκεκριμένο. Περιλαμβάνει επτά συνθέσεις χωρίς περιττή διάρκεια, χωρίς μακροσκελείς ρυθμικές εμμονές, είναι περισσότερο προσβάσιμο και θέτει το σώμα και το μυαλό σε πολύ όμορφη κατάσταση. Είναι δημιουργία ''Αληθινής Ρομαντικής'' δημιουργού. Κρατά τον ενθουσιασμό των πρώτων techno παραγωγών, με την νοσταλγία σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και την επιθυμία έκστασης εν τω μέσω της μαυρίλας του 21ου αιώνα, χωρίς να υπολογίζει ότι ενδεχομένως η επιθυμία ευφορίας  να έχει μετατοπιστεί εκτός μουσικής...



25.  Strange To ExplainWOODS (Woodsist)
Οι WOODS διατηρούν το στυλ τους και σε αυτό το άλμπουμ. Άρα το γνωστό φαλσέττο είναι εκεί, οι γλυκόπικρες μελωδίες επίσης αλλά πολύ πιο μελαγχολικές και η μουσική τους αύρα γεμάτη ευγένεια και ευαισθησία αλλά πιο λεπτεπίλεπτη και πιο ρυθμική σε σημεία. Αυτό που απαιτείται είναι μια περισσότερο συναισθηματική προσέγγιση για να αποκαλυφθεί επιπλέον μουσική μαγεία και ποίηση. 

Οι WOODS σε αυτό το άλμπουμ επιθυμούν να έρθουν οι ακροατές κοντύτερα για να αντιληφθούν το μεγαλείο της μπάντας σε ότι έχει να κάνει με το συναίσθημα. Κάθε εγκεφαλική προσέγγιση είναι άκυρη. Το άλμπουμ είναι λογικό να αποτύχει σε μιά ολοένα ναρκισσιστική και υλιστική Δυτική κοινωνία. Κάθε ακροατής που ανεβάζει το ''Wap'' νο.1  πρόκειται να αγνοήσει επιδεικτικά ένα τέτοιο άλμπουμ από το πρώτο δευτερόλεπτο και μάλιστα με ξυνισμένη έκφραση. Δεν θα γίνει ποτέ κεντρικό θέμα σε μουσικά περιοδικά εκτός αν χρησιμοποιηθεί σε ταινία και σε συγκεκριμένο σημείο. Με λίγα λόγια αν χρειάζεστε «δεκανίκια» για να λάβετε το άλμπουμ υπ' όψη χάσατε. Το άλμπουμ έχει τη δικιά του αξία που επικοινωνεί μόνο σε ακροατές ξέρουν να απολαμβάνουν περισσότερο ατομικά την μελωδικότητα αλλά και την εσωτερική ομορφιά του άλμπουμ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom