Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Carbono no Jardim Das Horas

 

Η ιστορία ξεκινά όταν σχηματίζονται οι O QUARTO DAS CINZAS (Το Δωμάτιο Με Τις Στάχτες) στη Fortaleza, στις αρχές της δεκαετίας των '00'ς. Το 2007 κυκλοφορούν το μοναδικό e.p. τους, ''Α Chave'' (Το Κλειδί) που περιλαμβάνει πέντε τραγούδια με ισχυρή προσωπικότητα που συνδυάζουν tropicalia και downtempo επιρροές και την εξαιρετική φωνή της Leya Lopes που κυριαρχεί αλλά και την πολύ προσεγμένη παραγωγή των τραγουδιών. Ολοκλήρωνε την πρώτη φάση της καριέρας τους και τρία χρόνια μετά πέρασαν στο επόμενο επίπεδο. Μετονομάζονται σε O JARDIM DAS HORAS ( Ο Κήπος Των Ωρών) και κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το προηγούμενο όνομα τους '' O Quarto Das Cinzas'' που περιλαμβάνει όλο το ''A Chave'', δύο από το demo που είχαν ηχογραφήσει το 2003 και τις πρώτες αμιγώς συνθέσεις με το νέο τους όνομα. Το άλμπουμ ακόμα και σήμερα ακούγεται πολύ κομψό και μοντέρνο στο σύνολο του και διακρίνεται για τις λεπτές του ισορροπίες μεταξύ των επιρροών του (Tropicalia, jazz, downtempo, soul, pop κλπ). Η φωνή της Leya κυριαρχεί και είναι αυτή που συγκεντρώνει και ολοκληρώνει τον ήχο του σχήματος.

Το 2013 κυκλοφόρησε το e.p. ''Cidadela'' με πέντε τραγούδια που δείχνει εξέλιξη σε ένα πιο σύνθετο στυλ τραγουδιού με περισσότερες μελωδικές αλλαγές, διαθέσεις και ροκ επιρροές. Το ''Maculada'', για παράδειγμα, ξεκινά σαν ψυχεδελική μπαλάντα, σαν Portishead με ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα χωρίς πολύ ηλεκτρισμό στη αρχή, έχει ένα υπέροχο μελωδικό και ρυθμικό ανέβασμα και συνεχίζεται σε αυτό το αργό/mid tempo στυλ μέχρι το τέλος. Η μπάντα ελέγχει άψογα τον ήχο και τις μελωδίες δείχνοντας ένα ωριμότερο στάδιο εξέλιξης και στα υπόλοιπα τρία τραγούδια.

Το 2015 είχαν σχεδόν έτοιμο ένα ακόμα e.p. Αλλά κάποιες εσωτερικές εξελίξεις και αλλαγές στις σχέσεις των μελών άφησαν το e.p. αυτό σε δεύτερη μοίρα μέχρι το 2021, οπότε και αποφάσισαν να το ολοκληρώσουν.


Το ''Carbono'' ( Άνθρακας) δείχνει μια μπάντα περισσότερο δυναμική και ωριμότερη από ποτέ. Όπως και στη δημιουργία του ''Cidadela''  έτσι και εδώ μαζί με την αρχική τριάδα ( Leyla, Carlos Gadelha, Raphael Haludi ) βοήθησαν και οι Cozilos Vitor και Victor Bluhm, δύο μέλη των FÓSSIL ( ποστ-ροκ σχήμα επίσης από την Fortaleza).

Το ''O Lugar'' που ανοίγει το e.p. είναι σε τελείως διαφορετικό στυλ από αυτό που είχαμε ακούσει ως τώρα από αυτούς. Σε γρήγορο τέμπο, με το μπάσο να καθοδηγεί, την κιθάρα να ανασύρει new wave και ψυχεδελικές επιρροές και τη φωνή της Layla να ταξιδεύει με τη μουσική είναι το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο τραγούδι του άλμπουμ και το πιο απλό.

Tο δίπτυχο ''Vermelho Azulzim/Cidadão Instigado'' είναι πιο περίπλοκο. Το πρώτο είναι μπαλάντα, διασκευή σε τραγούδι τουVitorC. (Colares)- ενός από τους επιδραστικότερους μουσικούς της τοπικής σκηνής της Fortaleza με αρκετούς δίσκους που διακρίνονται για την υπαρξιακή τους αναζήτηση και πολιτικοκοινωνική τους νηφαλιότητα. Εξελιγμένη μίξη tropicalia, jazz, new wave επιρροών και πολύ συναίσθημα σε ένα από τα κορυφαία τραγούδια του καλλιτέχνη που αποδίδεται άριστα από το σχήμα. Το δεύτερο έρχεται να εναρμονιστεί στο πρώτο και να οδηγήσει σε κλιμάκωση το δίπτυχο με κιθαριστικές μικροεξάρσεις και αλλαγές στους ρυθμούς. Από τις συνθέσεις που όσο τις ακούει κανείς ανακαλύπτει τις λεπτές σχέσεις και συνδέσεις των ήχων και των μελωδιών μεταξύ τους. Επίσης το όνομα της δεύτερης σύνθεσης (CIDADÃO INSTIGADO)  είναι και το όνομα ενός rock σχήματος που δρα στη Fortalza από το 1996 και έχει κυκλοφορήσει μέχρι το 2015, τέσσερα άλμπουμ και ένα e.p. 

Το ''Palavra Silêncio'' είναι επίσης ένα εξελιγμένο tropicalia τραγούδι με ροκ απολήξεις που διακρίνεται για την μελωδική κορύφωση με τη φωνή της Leya η οποία γενικά είναι αυτή που εκφράζει και ενισχύει το συναίσθημα σε όλες τις συνθέσεις με την εξαιρετική φωνή της. Τα ''Maculada'' και το ''Já Descobri Como Fazer'' μας είναι γνωστά και από το ''Cidadela'', όμως αναδεικνύονται καλύτερα στο παρόν e.p. σαν ο συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν του σχήματος.

Το ''Carbono'' είναι διαμάντι και ελπίζω η αφετηρία μίας καινούριας φάσης του σχήματος γιατί η μουσική του άποψη αλλά και η μαεστρία με την οποία χειρίζονται τις συνθέσεις τους δείχνουν ένα πολύ καταρτισμένο και δεμένο σχήμα που έχει στίγμα πλέον στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής.

Κυκλοφορεί από την Mercúrio Música που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται μια πολύ σημαντική δύναμη στην προώθηση και στην ανάδειξη του νέου alternative ήχου που αναπτύσσεται στην Βραζιλία τα τελευταία χρόνια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom