Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκοτεινές μουσικές συναναστροφές: Πέντε εγχώριοι δίσκοι για το πρώτο πεντάμηνο του 2022: 6.5.2022 / Morphogenesis – PARADOX OBSCUR (Metropolis)

  Σε αυτό το ιδιόρρυθμο αφιέρωμα παρουσιάζουμε πέντε από τα πιο αγαπημένα άλμπουμ εγχώριας παραγωγής του πρώτου πενταμήνου του 2022, για το ιστολόγιο, με απόλυτα ημερολογιακή σειρά κυκλοφορίας. Ήδη ξέρετε ότι τα έχουμε τιμήσει στις εκπομπές μας. 

 Ο πυρετός το Σαββατόβραδο σε μια εικονική ντισκοτέκ κοντά στη γειτονιά σας, θα ανέβει και πάλι με αυτό τον πέμπτο δίσκο που κλείνει το αφιέρωμα πανηγυρικά αλλά με κάποιες υπαρξιακές ανησυχίες για τη ζωή στο σύγχρονο mainframe....

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σε αυτό το μίνι αφιέρωμα. Ήταν αρκετά τονωτικό για τον γραφόντα...

6.5.2022 / MorphogenesisPARADOX OBSCUR (Metropolis)


 « Το ‘’Morphogenesis’’ αντιπροσωπεύει την πύλη εισόδου μέσα στον εικονικό κόσμο της ψευδαίσθησης  όπου ο σύγχρονος άνθρωπος οικειοποιήθηκε και αμετάκλητα πασχίζει να κρατήσει ως προέκταση της φυσικής του υπόστασης,  χαμένος μέσα στη  ματαιότητα μιας φαινομενικής πληρότητας..» (PARADOX OBSCUR)

    « Όλα τα στάδια της ζωής εκφράζονται βαθμιαία μέσα από κάθε τραγούδι, ξεκινώντας από το «Cocoon» μιας εκκολαπτόμενης πεταλούδας ορμώμενης από την πρώτη ανάσα της παιδικής αφέλειας «Stellaire», ακολουθώντας τον εφηβικό παρορμητισμό της  μέσα από το «Animal Reactor», διαμορφώνοντας την ξεκάθαρη αίσθηση του εαυτού της σε σχέση με τους άλλους στο «Evo-Devo», επηρεαζόμενη από σκληρούς εξωγενείς παράγοντες «Wild Silk», τη σιωπή που επικρατεί  πριν την τελική κρίση «Monoclone», την παραδοχή της ήττας «Krankes Herz» και κατόπιν την ανακάλυψη της σπουδαίας φιλοσοφικής λίθου «Polar» μέχρι την πλήρη μετουσίωση και είσοδο στην παγωμένη Υδροχοϊκή εποχή  «In Vitro». »

Από το 2014 που δημιουργήθηκαν και έως σήμερα έχουν ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ, μία συλλογή από τέσσερα e.p και single. Πρόκειται για ένα πολύ παραγωγικό σχήμα που κατάφερε το 2021 να υπογράψει στην Metropolis records μία μεγαλύτερη εταιρεία από τις προηγούμενες δύο ( Peripheral Minimal και Young And Cold ) που ανάμεσα σε άλλους κυκλοφορεί και διανέμει δίσκους στις Η.Π.Α. , των THE LEGENDARY PINK DOTS, KMFDM, CLAN OF XYMOX, SHE PAST AWAY και πιάσατε το νόημα….

Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους είναι το ‘’Morphogenesis’’ που κυκλοφορεί από τις 6/5, μετά από το τούρμπο σίνγκλ τους  ‘Intercourse/Glam’’ που ηχητικά συγγενεύει πολύ με το άλμπουμ.

Διαβάζοντας το εισαγωγικό σημείωμα σχετικά με τη γενική φιλοσοφία του δίσκου όπως έρχεται από την σκοπιά των δημιουργών και ακούγοντας το περιεχόμενο μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο γεγονός ότι το άλμπουμ αποτελεί το λεγόμενο ‘’break through’’ άλμπουμ τους στην παγκόσμια αγορά του minimal synth/synthwave/electro και παρεμφερών ειδών αναλογικής ηλεκτρονικής. Ο ήχος τους έχει αποκτήσει κατεύθυνση, όγκο, ενότητα, είναι πιο ελκυστικός και πιο χορευτικός από ποτέ. Οι συνθέσεις τους συμπυκνωμένες, στιβαρές και  διαθέτουν την ένταση, τον δυναμισμό που χρειάζεται να καρφωθούν στο αυτί και μετά στο υπόλοιπο «είναι» του ακροατή για όλη τη διάρκεια των 35 περίπου λεπτών. Χωρίς να ακούγονται vintage αλλά και χωρίς την ψυχρότητα του ψηφιακού ήχου αποτυπώνουν την έως τώρα πείρα και εξέλιξη του δίδυμου με τον καλύτερο τρόπο. 

Σίγουρα η χρυσή φυλακή των data μας έχει σχεδόν «καταπιεί» όλους αλλά, παραφράζοντας τον μοναδικό στίχο του ‘’Monoclone’’, «είμαστε εδώ για να το γλεντήσουμε» και πέρα από το κεντρικό θέμα του άλμπουμ υπάρχει και η επιθυμία για πραγματική ζωή που εδώ οι ρυθμοί της δίνουν διέξοδο με την κίνηση του φθαρτού σώματος. Με τη βιοχημέια που μας φόρεσε η φύση και όχι ο τεχνητός κόσμος. 

 Οι διαυγείς ρυθμοί, οι υπόλοιπες στιλπνές ρυθμικές ακολουθίες και οι λακωνικοί αλλά συμπυκνωμένοι στίχοι του ‘’Morphogenesis’’ δεν είναι απορροφημένες από τον ψηφιακό κόσμο, λόγω της Φύσης τους. Κρατάνε ακόμα την ομορφιά ενός ανθρώπινου προηγμένου κόσμου χωρίς να διαβάλλονται από την σατανική γοητεία της «ψηφιακής Βαλχάλα».  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom