Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

My hit parade_The 2022 Annual report: Phase 1_The albums: Vol.4_46-50




Τα επόμενα πέντε άλμπουμ και μερικά σχόλια για αυτά. Φέτος η σκέψη είναι να γραφτούν πολύ λίγες λέξεις που απλά εισάγουν το άλμπουμ για περαιτέρω ακρόαση στον καθένα σας.
Προτιμούμε πλέον να έχουμε το player του bandcamp γιατί είναι καλό να αγοράζετε που και που αλλά όπως θα διαπιστώσετε υπάρχει και το player του spotify όταν-σπάνια πια-το άλμπουμ δεν υπάρχει στο bandcamp.


46. A Celebration Of The Euphoria Of Life - ELLES [Naive]


Νέα είσοδος στο ιστολόγιο
«Ο εορτασμός για την Ευφορία της ζωής’’ είναι η ιστορία μιας βραδινής εξόδου και όλων βραδιών εξόδου. Γράφτηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο που όλες οι παμπ και τα κλαμπ ήταν κλειστά, είναι ένα γράμμα αγάπης προς αυτούς τους ζωτικούς χώρους της κοινότητας για συναντήσεις με τους δικούς μας ανθρώπους και τις απολαύσεις μας, καθώς και για την προσωπική θεραπεία, την αντιμετώπιση της ζωής και την ανακάλυψη στιγμών διαύγειας μέσα στον θόρυβο. Είναι  ένας ανοιχτόκαρδος φόρος τιμής στη χαρά και την, μερικές φορές, γλυκόπικρη εγκατάλειψη του craic (διασκέδαση στα Ιρλανδικά) και ό,τι αυτό μου έχει δώσει.»

Πρόκειται για  ένα post-club φόρο τιμής, ένα γλυκόπικρο ρυθμικό νοσταλγικό ταξίδι σε χορευτικές φόρμες που λίγο ως πολύ έχουμε βιώσει είτε στους κατάλληλους χώρους είτε στα σπίτια μας είτε στα ακουστικά μας, πάντα με τέρμα την ένταση. Τα τραγούδια του άλμπουμ δεν είναι προορισμένα για το κυρίως πιάτο ενός dj της τέκνο και χάουζ λύσσας του Σαββατόβραδου. Είναι περισσότερο ποιητικoί, αλλά παραμένουν χορευτικοί, ύμνοι που μπορούν να επεκταθούν για ό,τι όμορφο ζήσαμε κάποτε και για ό,τι όμορφο θα θυμόμαστε μελλοντικά. Αυτή η προοπτική που δίνει στο άλμπουμ το προνόμιο να διαφέρει.
 

47. The Ruby Cord - RICHARD DAWSON [Weird World, Domino]


Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός και έχει ανέβει αισθητά στην εκτίμηση του εναλλακτικού κοινού από τη χρονιά που παρουσίασε το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ ‘’Nothing Important’’ το 2014 αλλά το 2017 με το ‘’Peasant’’ εκτοξεύτηκε για τα καλά. Το Σπίτι Με Τα Παράξενα συγκλονίστηκε ωστόσο με το επόμενο άλμπουμ του -2020- και με τη συνεργασία του με τους εκκεντρικούς Φινλανδούς ρόκερς CIRCLE στο κορυφαίο ‘’Henki’’. Φέτος με το ‘’The Ruby Cord’’ ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε με το ‘’Peasant’’. Η φολκ ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη δεν θα τον ανεβάσει σε εμπορικά επίπεδα αλλά η ρεαλιστική ματιά του πάνω στα θέματα που διαπραγματεύεται τον κάνει μοναδικό σχεδόν στο μουσικό στερέωμα. Το ‘’The Ruby Cord’’ δεν οργισμένο και πύρινο όπως το ‘’2020’’. Οι συνθέσεις δεν εκτροχιάζονται αλλά ούτε και κορυφώνονται όπως σε εκείνο. Παραμένει νηφάλιος και διαυγής και στις επτά συνθέσεις. Αλλά και πάλι, είναι ένας δίσκος σε εγρήγορση και με την ανάγκη για άμεση έκφραση. Είναι ένας δίσκος που διαφέρει. Προτείνεται να:  
« Βάλτε το ακουστικό σας, κλείστε τα μάτια σας και αποδεχτείτε τα θαύματα (και τη φρίκη) της επαυξημένης πραγματικότητας και ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε 500 χρόνια στο μέλλον. Αυτά τα επτά κομμάτια μας βυθίζουν σε ένα εξωπραγματικό, φανταστικό και μερικές φορές απαίσιο μέλλον όπου τα κοινωνικά ήθη έχουν μεταλλαχθεί, τα ηθικά και φυσικά όρια έχουν εξατμιστεί. ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται πλέον να ασχολείσαι με κανέναν εκτός από τον εαυτό σου και τη δική σου φαντασία. Είναι ένα άλμα προς ένα μέλλον που είναι πολύ προσιτό, σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη εδώ.»
Προτείνεται να αφεθείτε σε έναν μουσικό που είναι στο σταυροδρόμι του δημιουργικού «πειραματισμού» και της κλασσικής φολκ τραγουδοποιίας που δυσφορεί στο παρόν του 2022.


48. New Meaning – TEMPERS [Dais]

Αγαπημένο σχήμα του Σπιτιού από το σίνγκλ ‘’Strange Harvest’’ του 2013. Η πορεία τους ήταν χαμηλής εμβέλειας όλα αυτά τα χρόνια αλλά τους παρακολουθούμε. Το ‘’New Meaning’’ ακούγεται πιο ολοκληρωμένο από τα προηγούμενα, διαθέτει τραγούδια που τα θυμάσαι ακαριαία και ο βαθύς, μετρονομικός synth/wave pop ήχος τους είναι ταιριαστός με Φθινόπωρο αλλά και την Άνοιξη τον ακούγαμε μια χαρά. 
«Το New Meaning είναι μία κατάθεση διχαλωτών μονοπατιών και φευγαλέας υπέρβασης, του εορτασμού της αστάθειας και της παροδικότητας, του εναγκαλισμού «μιας σταθερής κατάστασης γίγνεσθαι». Δέκα ύμνοι για μια εκτροχιασμένη εποχή, νυχτοπερπατώντας μέσα από μια «πόλη σε αγωνία» προς ένα μέλλον χωρίς όνομα, αποφασισμένο για αναγέννηση: υπερβατική κατάσταση, σαν να κοίταξε επιτέλους πέρα από τα όρια…»


49. Endless Farewell – AKINI JING [Aquini Culture, Monti Ark] 
Νέα είσοδος στο ιστολόγιο.
Μέχρι πριν από δύο χρόνια, τραγουδούσε τυπικά ποπ τραγούδια αλλά «κατά τη διάρκεια του χρόνου, η Jing μεταμορφώθηκε στη Jing που είναι τώρα - ένα μονοπάτι για να δραπετεύσει από το να είναι άνθρωπος και να γίνει όλο και περισσότερο σάιμποργκ.»
 Από το προηγούμενο της άλμπουμ υπήρχαν κάποια δείγματα που μας έφεραν στο φετινό της άλμπουμ το οποίο είναι βυθισμένο στο κόκκινο νέον και στην ψηφιακή πραγματικότητα. Παραμένει κατά βάση ποπ, το φίλτρο ‘’GRIMES’’ και η ε.φ. έχουν δώσει στα τραγούδια την αύρα ενός v.r. παρόντος. Δεδομένου ότι η Ασιατική αίσθηση της ε.φ και του μέλλοντος έχει μπει για τα καλά στη νέα κουλτούρα που διαμορφώνεται εκεί αλλά είναι ελαφρώς δύσκολο να ενσωματωθεί στη Δυτική, το άλμπουμ αυτό έρχεται σε μας σαν ένα εξωτικό ποπ άλμπουμ με τραγούδια και οργανικά περάσματα, που ενσωματώνουν όλες τις μοντέρνες επιρροές και μεταδίδουν την φαντασιακή σύνδεση της καλλιτέχνιδας. Αν πρόκειται να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι μια εξαιρετική εισαγωγή, αν όχι είναι ένα άλμπουμ αρκετά συναρπαστικό για να το ξεχάσουμε στο μέλλον. 

50. Morphogenesis - PARADOX OBSCURE [Metropolis]


«Οι διαυγείς ρυθμοί, οι υπόλοιπες στιλπνές ρυθμικές ακολουθίες και οι λακωνικοί αλλά συμπυκνωμένοι στίχοι του ‘’Morphogenesis’’ δεν είναι απορροφημένες από τον ψηφιακό κόσμο, λόγω της Φύσης τους. Κρατάνε ακόμα την ομορφιά ενός ανθρώπινου προηγμένου κόσμου χωρίς να διαβάλλονται από την σατανική γοητεία της «ψηφιακής Βαλχάλα»….».
Είναι ένα βήμα παραπάνω από την υπόλοιπη δισκογραφία τους. Εξέλιξη όχι μόνο στη δομή αλλά στην ισχυροποίηση και βελτιστοποίηση αισθητικής, ωρίμανσης και ευελιξίας των φορμών. Το θέμα που έχουν επιλέξει και ο αέρας ‘90’ς φουτουρισμού της μουσικής επένδυσης του, δημιουργεί μία διαυγής, ενσυνείδητη κατάσταση μέσα σε ένα κόσμο από οπτικές ίνες και σιλικόνη. 
Επίσης είναι ένας δίσκος για αργά το βράδυ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom